SAD odobrile prodaju oružja Tajvanu, prvi put napredni raketni sistem protiv-vazduhoplovne odbrane

Beta pre 6 sati

SAD su u načelu odobrile prodaju oružja Tajvanu vrednosti dve milijarde dolara, saopštio je Pentagon.U okviru toga bi toj maloj ostrvskoj državi prvi put bio isporučen napredni raketni sistem protiv-vazduhoplovne odbrane NASAMS, testiran u Ukrajini.

Sjedinjene Države su obavezne zakonom da obezbede Tajvanu sredstva za odbranu uprkos nepostojanju formalnih diplomatskih veza, što predstavlja trn u oku Pekinga, piše Rojters.

Kina koja Tajvan smatra delom svoje teritorije, pojačala je vojni pritisak na to ostrvo, uključujući vojne manevre u njegovoj blizini prošle nedelje, drugi put od maja kada je Laj Čing-te postao predsednik Tajvana. Kina ga smatra separatistom i odbila je njegov poziv na pregovore.

Agencija Pentagona za odbrambenu i bezbednosnu saradnju saopštila je da se paket sastoji od raketnih sistema vrednosti 1,16 milijardi dolara i radarskih sistema vrednosti 828 miliona.

"Ova predložena prodaja služi nacionalnim, ekonomskim i bezbednosnim interesima SAD tako što podržava stalne napore primaoca da modernizuje svoje oružane snage i održi kredibilnu odbrambenu sposobnost", piše u saopštenju.

Takođe će, naveli su, to će pomoći održavanje političke stabilnosti, vojne ravnoteže i ekonomskog napretka u tom regionu.

Neimenovani izvor iz američke vlade rekao je Rojtersu da je NASAMS novo oružje za Tajvan, dok ga u regionu za sada jedino imaju Australija i Indonezija.

Tajvansko ministarstvo odbrane pozdravilo je tu najavu, rekavši da bi to pomoglo tajvanskim sposobnostima protiv-vazduhoplovne odbrane suočene s čestim kineskim vojnim manevrima.

(Beta, 26.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »