Asanž – oslobođen, a zarobljen

Asanž – oslobođen, a zarobljen

Vreme petak, 19. maj 2017.
Švedska odustaje od istrage protiv Asanža, britanska policija mu preti hapšenjem
Švedska odustaje od istrage protiv Asanža, britanska policija mu preti hapšenjem Glavni tužilac Švedske Marijane Ni je 19. maja, saopštila da odustaje od preliminarne istrage o navodnom silovanju za koje je pre skoro sedam godina... »

Švedska povlači nalog za hapšenje Asanža

Radio 021 petak, 19. maj 2017.
Švedsko tužilaštvo objavilo je da će zatražiti ukidanje naloga za hapšenje Džulijana Asanža po optužbi za silovanje.
Direktorka švedskog javnog tužilaštva Marian Naj izjavila je danas da su vlasti tražile od suda da povuku nalog za hapšenje Asanža kao i da se završi sedmogodišnji proces protiv njega. "Glavni tužilac Marian Naj danas je odlučila... »

Asanž: Važna pobeda, ali ne mogu da oprostim

Dnevnik petak, 19. maj 2017.
MOSKVA, LONDON: Osnivač Vikiliksa Džulijen Asanž ocenio je kao važnu pobedu to što je Švedska obustavila istragu protiv njega zbog navodnog silovanja, dodavši da je spreman da razgovara sa Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama.
Danas je važna pobeda za mene i sistem ljudskih prava UN, ali to nikako ne može da obriše sedam godina pritvora bez optužnice... Dok su moja deca rasla. To je nešto što ne mogu da zaboravim ili oprostim, rekao je Asanž obraćanju... »

Asanž: Neću im oprostiti sedam godina pritvora!

Mondo petak, 19. maj 2017.
Tužilaštvo Švedske odustaće, posle skoro sedam godina, od preliminarne istrage o navodnom silovanju za koje je optužen osnivač Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijan Asanž. Asanž kaže da je pobeda velika, ali da ne može da oprosti sedam godina.
Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File Džulijan Asanž "Glavni tužilac Mariane Ni danas je odlučila da obustavi preliminarnu istragu o sumnji na silovanje koja se tiče Džulijana Asanža", navodi se u saopštenju kancelarije... »

Asanž: Ovo je pobeda, ali rat tek predstoji

Vesti online petak, 19. maj 2017.
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nazvao je važnom pobedom odluku švedskog tužilaštva da obustavi istragu o njegovom slučaju, ali je naveo da "put još nije gotov".
- Ovo danas je važna pobeda za mene… Ipak, put tek počinje, pravi rat je ispred mene - rekao je Asanž obraćajući se novinarima s balkona Ambasade Ekvadora u Londonu. Prema Asanžovim rečima, držanje pod stražom i izručivanje bez... »

Optužnica povučena, Asanž ostaje zatvoren

Politika petak, 19. maj 2017.
Iako su Šveđani odustali od slučaja, nije nestala opasnost od hapšenja u Londonu i isporučenja Vašingtonu
Švedska je odbacila optužnicu protiv osnivača „Vikiliksa”, ali je on ostao u ekvadorskoj ambasadi u Londonu jer Britanci i dalje mogu da ga uhapse i isporuče Americi. Stokholm je saopštio da odustaje od tužbe protiv Džulijana... »

Švedska zatvorila istragu protiv Asanža

Glas Amerike petak, 19. maj 2017.
Švedski tužioci saopštili su da su okončali sedmogodišnju istragu po optužbi za silovanje protiv Džulijana Asanža, australijskog uzbunjivača koji je osnivač Vikiliksa. Za Asanžom je raspisana poternica zbog silovanja u Švedskoj ali je dobio azil od Ekvadora. On živi u ambasadi Ekvadora u Londonu od... »

Asanž: Važna pobeda, ali ne mogu da oprostim

B92 petak, 19. maj 2017.
B92: Asanž: Važna pobeda, ali ne mogu da oprostim
London -- Osnivač Vikiliksa Džulijen Asanž ocenio je kao važnu pobedu to što je Švedska obustavila istragu protiv njega zbog navodnog silovanja.
Kako kaže, spreman je da razgovara sa Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama. "Danas je važna pobeda za mene i sistem ljudskih prava UN, ali to nikako ne može da obriše sedam godina pritvora bez optužnice... dok su... »

(Video) Asanž se pobedonosno obratio novinarima: Moj put tek počinje a pravi rat je ispred mene

Kurir petak, 19. maj 2017.
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nazvao je važnom pobedom odluku švedskog tužilaštva da obustavi istragu o njegovom slučaju, ali je naveo da „put još nije gotov“.
„Ovo danas je važna pobeda za mene… Ipak, put tek počinje, pravi rat je ispred mene“, rekao je Asanž obraćajući se novinarima s balkona Ambasade Ekvadora u Londonu. Prema Asanžovim rečima, držanje pod stražom i izručivanje bez... »

Ekvador traži da se Asanžu omogući da napusti ambasadu

Vesti online petak, 19. maj 2017.
Ministar inostranih poslova Ekvadora Gijom Long izjavio je da Velika Britanija mora da omogući osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu da napusti teritoriju ambasade ove zemlje u Londonu.
Glavno tužilaštvo Švedske u petak je saopštilo da je prekinulo istragu o slučaju Asanža koji je osumnjičen za silovanje u Švedskoj 2010. godine. Nakon objavljivanja odluke, londonska policija je saopštila da će u slučaju da... »

Oglasio se asanž: "Neću zaboraviti i neću oprostiti, ovo je velika pobeda, ali borba nije završena"

Blic petak, 19. maj 2017.
Nakon odluke švedskog tužilaštava da nakon sedma godina procesa odustane od preliminarne istrage protiv Džulijana Asanža, osnivač "Vikiliksa" odlučio je da se obrati medijima okupljenim ispred ambasade Ekvadora u Londonu, prenosi "Raša tudej".
- Zahvalio bih se svima koji su bili uz mene, mom pravnom timu, svima, ali moramo da shvatimo da iako je danas dobijena velika, važna pobeda još nije gotovo. Velika Britanija je navela da ću biti svejedno uhapšen. SAD tvrde da... »

Asanž: Neću oprostiti ni zaboraviti sedam godina "zatvora"

RTS petak, 19. maj 2017.
RTS: Asanž: Neću oprostiti ni zaboraviti sedam godina "zatvora"
Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž izjavio je da je bio zatvoren sedam godina bez optužbe, a da mu je ime oklevetano.
"Danas je važna pobeda za mene i sistem ljudskih prava UN, ali to nikako ne može da obriše sedam godina pritvora bez optužnice, dok su moja deca rasla. To je nešto što ne mogu da zaboravim ili oprostim", rekao je Asanž obraćanju... »

Ekvador traži od Britanije siguran prolaz za Asanža

RTS petak, 19. maj 2017.
RTS: Ekvador traži od Britanije siguran prolaz za Asanža
Da bi mu omogućila azil u Južnoj Americi, vlada Ekvadora zatražila je od Velike Britanije da omogući osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu bezbedan prolaz.
Ranije danas britanska policija je saopštila da će Asanž biti uhapšen kada izađe iz ambasade Ekvadora u Londonu, bez obzira na odluku švedskog tužilaštva da odbaci preliminarnu istragu protiv njega zbog navodnog silovanja u... »

Video Asanž: Neću oprostiti ni zaboraviti sedam godina "zatvora"; britanska policija ne odustaje od hapšenja

Večernje novosti petak, 19. maj 2017.
Tužilaštvo Švedske saopštilo da će odustati, posle skoro sedam godina, od preliminarne istrage o navodnom silovanju za koje je optužen osnivač Vikiliksa. Britanska policija je saopštila da će Asanž ipak biti uhapšen ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u Londonu
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je danas da je bio zatvoren sedam godina bez optužbe, a da mu je ime oklevetano. "Zatvoren sedam godina bez optužbe, dok su moja deca odrastala, a ime oklevetano", napisao je on na svom... »

Ekvador traži od Britanije da pusti Asanža iz zemlje

B92 petak, 19. maj 2017.
B92: Ekvador traži od Britanije da pusti Asanža iz zemlje
Kito -- Ekvador je pozvao Veliku Britaniju da osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu "obezbedi siguran izlaz" iz te zemlje.
"Evropski nalog za hapšenje više nije važeći i Britanija mora da obezbedi siguran izlaz Džulijanu Asanžu", rekao je ekvadorski ministar spoljnih poslova Gijom Long. Oni su pozdravili odluku švedskih pravosudnih organa da odbace... »

Navodna žrtva u šoku: Žena koja je optužila Asanža za silovanje u neverici posle vesti o oslobađanju

Kurir petak, 19. maj 2017.
Žena koja je optužila osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za silovanje nazvala je odluku švedskog tužilaštva da odbaci optužbe protiv Asanža "skandalom".
"To je skandal da osumnjičeni silovatelj može da pobegne pravdi i time izbegne suđenje. Moj klijent je u šoku i ni jedna odluka neće promeniti njeno mišljenje da ju je Asanž silovao", rekao je advokat Elizabet Fric. Švedsko... »

Asanž osvetoljubiv: Neću zaboraviti, niti oprostiti

Kurir petak, 19. maj 2017.
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je da "neće zaboraviti, niti oprostiti" to što je u ambasadi Ekvadora praktično bio zarobljen sedam godina.
"Zarobljen sedam godina, dok moja deca rastu i dok se moje ime kleveće", napisao je Asanž na Tviteru nakon što je švedsko tužilaštvo odlučilo da obustavi proces protiv njega zbog navodnog silovanja. Detained for 7 years without... »

Obustavljena istraga protiv Assangea za silovanje

Al Jazeera petak, 19. maj 2017.
Britanska policija poručuje da će Assange biti uhapšen čim napusti Ambasadu Ekvadora dok advokat traži intervenciju Macrona.
Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange kazao je da neće oprostiti ljudima koji stoje iza istrage o silovanju u Švedskoj, zbog čega je bio spriječen da vidi svoju djecu kako odrastaju. Assange se od 2012. krije u Ambasadi Ekvadora... »

Asanž: Neću zaboraviti, ni oprostiti

B92 petak, 19. maj 2017.
B92: Asanž: Neću zaboraviti, ni oprostiti
London -- Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž naveo je da "neće zaboraviti, ni oprostiti" to što je bio zarobljen sedam godina.
"Zarobljen sedam godina, dok moja deca rastu i dok se moje ime kleveće", napisao jeAsanž na Tviteru nakon što je švedsko tužilaštvo odlučilo da obustavi proces protiv njega zbog navodnog silovanja. Švedska je povukla i nalog za... »

Žena koja je optužžila Asanža: U ššoku sam, ovo je skandal

Blic petak, 19. maj 2017.
Žena koja je optužila osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za silovanje nazvala je odluku švedskog tužilaštva da odbaci optužbe protiv Asanža "skandalom" kao i da je šokirana, izjavio je danas njen advokat.
"To je skandal da osumnjičeni silovatelj može da pobegne pravdi i time izbegne sudjenje. Moj klijent je u šoku i ni jedna odluka neće promeniti njeno mišljenje da ju je Asanž silovao", rekao je advokat Elizabet Fric. Pročitajte... »

Žena koja je optužila Asanža u šoku

B92 petak, 19. maj 2017.
B92: Žena koja je optužila Asanža u šoku
Stokholm -- Žena koja je optužila osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za silovanje nazvala je odluku švedskog tužilaštva da odbaci optužbe protiv Asanža "skandalom".
"To je skandal da osumnjičeni silovatelj može da pobegne pravdi i time izbegne suđenje. Moj klijent je u šoku i ni jedna odluka neće promeniti njeno mišljenje da ju je Asanž silovao", rekao je advokat Elizabet Fric. Švedsko... »

Švedsko tužilaštvo odustalo od istrage protiv Asanža zbog silovanja

Nova ekonomija petak, 19. maj 2017.
Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da odustaje od istrage protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža zbog navodnog silovanja u Švedskoj pre sedam godina. Kako se navodi, švedska glavna tužiteljka Marian Ni "odlučila je da ne nastavi istragu". Odluka tužilaštva znači da se u Švedskoj protiv... »

Švedska odustala od istrage - Britanci će, ipak, hapsiti Asanža

RTV petak, 19. maj 2017.
RTV: Švedska odustala od istrage - Britanci će, ipak, hapsiti Asanža
STOKHOLM - Švedsko tužilaštvo odustalo je od istrage o navodnom silovanju za koje je optužen osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, pošto je danas bio rok do kog je kancelarija javnog tužilaštva trebalo da ili obnovi ili povuče nalog za njegovo hapšenje.
Asanž (45) je, ubrzo posle ove odluke švedskog tužilaštva, na društvenim mrežama, doduše bez komentara, objavio svoju fotografiju na kojoj mu se na licu vidi širok osmeh. Švedska javna tužiteljka Marijane Ni izjavila je da je... »

Asanž će ipak napustiti London, ali se još uvek ne zna kako Advokat: Zatražićemo azil u Francuskoj

Kurir petak, 19. maj 2017.
Švedsko tužilaštvo odustalo je od istrage o navodnom silovanju za koje je optužen osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, pošto je danas bio rok do kog je kancelarija javnog tužilaštva trebalo da ili obnovi ili povuče nalog za njegovo hapšenje.
Advokat koji zastupa Asanža izjavio je za franuske medije da če osnivač Vikiliksa zatražiti azil u Francuskoj. Advokat Džulijana Asanža Huan Branko izjavio je danas da će tražiti od francuskog predsednika da interveniše u korist... »

Švedsko tužilaštvo odustaje od tužbe protiv Asanža

Danas petak, 19. maj 2017.
Švedsko tužilaštvo je saopštilo da će odustati od preliminarne istrage o navodnom silovanju za koje je optužen osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž, javljaju agencije. Međutim, britanska policija je saopštila da je prekršajni sud izdao nalog da Asanž bude uhapšen ako napusti ambasadu Ekvadora u... »

Švedska odustaje od Asanža, Britanci najavljuju hapšenje

Vesti online petak, 19. maj 2017.
Švedska bi uskoro mogla da povuče nalog zahapšenje Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, koji se u toj zemlji tereti za silovanje.
Naime, direktorka švedskog javnog tužilaštva Marian Naj izjavila je danas da su vlasti tražile od suda da povuku nalog za hapšenje Asanža kao i da se završi sedmogodišnji proces protiv njega. Evo pod kojim uslovom Asanž pristaje... »

Asanžu i dalje preti hapšenje u Britaniji zbog kršenja uslovne slobode

Novi magazin petak, 19. maj 2017.
Britanska policija saopštila je da osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu i dalje preti hapšenje u Britaniji iako je švedsko tužilaštvo odustalo od istrage koju je protiv njega vodilo zbog silovanja.
Iako su švedske vlasti odustale od istrage, Asanžu preti hapšenje zbog manje teškog prekršaja. Asanž je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu zbog čega će biti uhapšen ako izađe iz ambasade Ekvadora, navodi se u saopštenju... »

Švedska odustaje od Asanža; Britanci: Ako izađe, hapsimo

B92 petak, 19. maj 2017.
B92: Švedska odustaje od Asanža; Britanci: Ako izađe, hapsimo
Švedsko tužilaštvo odlučilo da obustavi proces protiv Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, zbog navodnog silovanja, i da povuče nalog za njegovo hapšenje.
Međutim, britanska policija je potvrdila da će ga uhapsiti istog trenutka, ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u Londonu u kojoj je od 2012. Šefica švedskog javnog tužilaštva Marijan Naj podnela je zahtev sudu u Stokholmu da se... »

Advokat: Kraj Asanžove noćne more

B92 petak, 19. maj 2017.
B92: Advokat: Kraj Asanžove noćne more
Stokholm -- Advokat osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža pozdravio je odluku o obustavljanju istrage o silovanju, rekavši da je ta odluka "kraj njegove noćne more".
"Čekali smo dugo na ovu odluku. Džulijan Asanž je bio žrtva velike zloupotrebe postupka. Jako smo zadovoljni i veoma dirnuti, jer ovo označava kraj njegove noćne more", rekao je Kristof Marčand, član Asanžovog pravnog tima čije... »

Asanž slobodan? Šveđani odustaju od istrage protiv osnivača "Vikiliksa", Britanci prete: Hapsimo ga čim izađe!

Blic petak, 19. maj 2017.
Švedsko tužilaštvo objavilo je danas da će tražiti ukidanje naloga za hapšenje Džulijana Asanža i odustati od dalje istrage koja se protiv njega vodila prethodnih sedam godina po optužbi za silovanje. Britanska policija ubrzo se oglasila i najavila da je da će Asanž biti uhapšen ako napusti ambasadu u Ekvadoru.
BREAKING: Sweden has dropped its case against Julian Assange and will revoke its arrest warrant Background: https://t.co/UHj8QtwrTh— WikiLeaks (@wikileaks) May 19, 2017 Švedska tužiteljka Marijen Naj odlučila je da prekine... »

Fotografija govori sve: Pogledajte prvu reakciju Asanža nakon odbacivanja optužbi (foto)

Blic petak, 19. maj 2017.
Švedsko tužilaštvo objavilo je danas da odustaje od preliminarne istrage protiv Džulijana Asanža nakon sedam godina, a osnivač "Vikiliksa" tu odluku proslavio je pobedničkim selfijem na Tviteru.
pic.twitter.com/dDvB1Vekhg— Julian Assange (@JulianAssange) May 19, 2017 Asanž je na Tviter okačio staru sliku na kojoj je vidno raspoložen samo pola sata nakon odbacivanja optužbi. Švedska policija je tražila Asanža radi... »

Švedski tužitelji obustavljaju istragu protiv Assangea

SEEbiz petak, 19. maj 2017.
STOCKHOLM - Švedski tužitelji objavili su u petak da će odustati od istrage optužbe za silovanje protiv Juliana Assangea čime se završava sedmogodišnja pravna saga protiv utemeljitelja WikiLeaksa.
"Glavna tužiteljica Marianne Ny danas je odlučila obustaviti preliminarnu istragu navodnog silovanja protiv Juliana Assangea", objavio je ured tužitelja u priopćenju. Assange (45) živi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu od... »
©2017 Netmark d.o.o.