Povezane vesti

Zašto za Mali Božić treba jesti praseću glavu, poparu i vasilicu? A ovo nikako ne smete da radite jer će da vas "tera baksuz" (video)

Telegraf nedelja, 14. januar 2018.
Prema narodnom verovanju, nakon završenog ručka, bitno je da se kosti od pečenja odnesu i stave na mravinjak
Za Mali Božić, kao i srpsku Novu godinu, koji se proslavljaju danas, važe mnogi običaji, a svaki od njih ima svoje značenje. Tako je za ručak na današnji dan veoma važno da se jede glava praseta koja se čuva još od Božića. Danas... »

Danas se mesi tradicionalna česnica vasilica: Simbol Malog Božića koji garantuje sreću i blagostanje

Telegraf nedelja, 14. januar 2018.
Verovanja kažu da vasilica obezbeđuje uspešnu i srećnu godinu svima koji je naprave
Prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, kao i Mali Božić. Na ovaj dan žene tradicionalno spremaju vasilicu tj. obredni kolač Malog Božića za... »

Zašto za Mali Božić treba jesti praseću glavu, poparu i vasilicu? A ovo nikako ne smete da radite jer će da vas "tera baksuz"

iKragujevac nedelja, 14. januar 2018.
Prema narodnom verovanju, nakon završenog ručka, bitno je da se kosti od pečenja odnesu i stave na mravinjak
Za Mali Božić, kao i srpsku Novu godinu, koji se proslavljaju danas, važe mnogi običaji, a svaki od njih ima svoje značenje. Tako je za ručak na današnji dan veoma važno da se jede glava praseta koja se čuva još od Božića.... »

Danas je Sveti Vasilije Veliki i Mali Božić: Ispoštujte običaje i pratiće vas sreća!

Srbija danas nedelja, 14. januar 2018.
Opet se pali badnjak i dolazi položajnik
Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, Srbi praznuju Mali Božić (Vasiljevdan) i Srpsku Novu godinu. Danas je i Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop Kesarijski. Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Kada je za kalendarski... »

Danas je Sveti Vasilije Veliki i krsna slava u Srba: Postoje mnogi običaji koje treba ispoštovati

Telegraf nedelja, 14. januar 2018.
U Vojvodini je postojao običaj, koji se u nekim mestima zadržao do danas
Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, Srbi praznuju Mali Božić ( Vasiljevdan) i Srpsku Novu godinu. Aleksandar je na dan Svetog Vasilija Ostroškog kao trogodišnjak upao u bunar: Ljudi me dotiču za sreću, kažu da sam... »
©2018 Netmark d.o.o.