Povezane vesti

Zašto za Mali Božić treba jesti praseću glavu, poparu i vasilicu? A ovo nikako ne smete da radite jer će da vas "tera baksuz" (video)

Telegraf pre 5 dana
Prema narodnom verovanju, nakon završenog ručka, bitno je da se kosti od pečenja odnesu i stave na mravinjak
Za Mali Božić, kao i srpsku Novu godinu, koji se proslavljaju danas, važe mnogi običaji, a svaki od njih ima svoje značenje. Tako je za ručak na današnji dan veoma važno da se jede glava praseta koja se čuva još od Božića. Danas... »

Danas se mesi tradicionalna česnica vasilica: Simbol Malog Božića koji garantuje sreću i blagostanje

Telegraf pre 5 dana
Verovanja kažu da vasilica obezbeđuje uspešnu i srećnu godinu svima koji je naprave
Prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, kao i Mali Božić. Na ovaj dan žene tradicionalno spremaju vasilicu tj. obredni kolač Malog Božića za... »

Zašto za Mali Božić treba jesti praseću glavu, poparu i vasilicu? A ovo nikako ne smete da radite jer će da vas "tera baksuz"

iKragujevac pre 5 dana
Prema narodnom verovanju, nakon završenog ručka, bitno je da se kosti od pečenja odnesu i stave na mravinjak
Za Mali Božić, kao i srpsku Novu godinu, koji se proslavljaju danas, važe mnogi običaji, a svaki od njih ima svoje značenje. Tako je za ručak na današnji dan veoma važno da se jede glava praseta koja se čuva još od Božića.... »

Danas je Sveti Vasilije Veliki i Mali Božić: Ispoštujte običaje i pratiće vas sreća!

Srbija danas pre 5 dana
Opet se pali badnjak i dolazi položajnik
Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, Srbi praznuju Mali Božić (Vasiljevdan) i Srpsku Novu godinu. Danas je i Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop Kesarijski. Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Kada je za kalendarski... »

Danas je Sveti Vasilije Veliki i krsna slava u Srba: Postoje mnogi običaji koje treba ispoštovati

Telegraf pre 5 dana
U Vojvodini je postojao običaj, koji se u nekim mestima zadržao do danas
Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, Srbi praznuju Mali Božić ( Vasiljevdan) i Srpsku Novu godinu. Aleksandar je na dan Svetog Vasilija Ostroškog kao trogodišnjak upao u bunar: Ljudi me dotiču za sreću, kažu da sam... »
©2018 Netmark d.o.o.