Povezane vesti

Tvrđava Sofija: Više hiljada policajaca čuva Vučića i ostale lidere EU i Zapadnog Balkana na Samitu (FOTO) (video)

Telegraf četvrtak, 17. maj 2018.
Na ovom značajnom skupu učestvuje preko 30 delegacija sa Starog kontinenta predvođenih šefovima država i vlada, a angažovano je više hiljada pripadnika snage bezbednosti, kako bi se starali o njihovoj bezbednosti Povezane vesti Najnovije iz kategorije Vesti
U sofijskoj Nacionalnoj palati kulture održava se Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana. Kako na ovom značajnom skupu učestvuje preko 30 delegacija sa Starog kontinenta predvođenih šefovima država i vlada, angažovano je... »

Vučić: Samit EU-ZB u Sofiji, novo poglavlje u regionu

Dnevnik četvrtak, 17. maj 2018.
SOFIJA: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Samitom EU-Zapadni Balkan otvoreno novo poglavlje u regionu, i da su ovo dobri signali za očuvanje stabilnosti, bezbednosti i sigurnosti na Balkanu, jer su se učesnici kroz otvoren i iskren razgovor bolje razumeli.
On je, na kraju Samita, preneo da je imao mnogo bilateralnih susreta u Sofiji, navodeći da se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskom premijerkom Terezom Mej, predsednikom Evropske komisije Zzan Klod Junkerom,... »

Samit u Sofiji: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

N1 Info četvrtak, 17. maj 2018.
Čelnici Evropske unije i Zаpаdnog Bаlkаnа okupili su se u Sofiji na samitu o evropskoj perspektivi, rаzvoju i sаrаdnji. Srbiju predstavljaju predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Usvojena Deklaracija kojom je EU potvrdila podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.
21.40 - Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio je novi paket mera koje treba da povećaju povezanost unutar Zapadnog Balkana i veze regiona s EU. Nove mere bi trebalo da podrže sprovođenje Sofijske deklaracije u... »

Podrška Balkanu za put ka EU, francuska još drži kočnicu

Večernje novosti četvrtak, 17. maj 2018.
Na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sofiji potvrđena perspektiva našeg regionA, Emanuel Makron još jednom izrazio sumnju
ZAPADNOM Balkanu je mesto u Evropskoj uniji, ali pod uslovom da se zemlje pomire, uspostave dobrosusedske odnose i pronađu rešenje za bilateralne sporove koji su ukorenjeni u prošlosti. Pročitajte još: MAKRON PONOVIO STAV:... »

Od Evropske investicione banke Srbiji milijardu evra podrške

RTV četvrtak, 17. maj 2018.
RTV: Od Evropske investicione banke Srbiji milijardu evra podrške
SOFIJA - Srbija i Evropska investiciona banka (EIB) potpisale su, na samitu o Zapadnom Balkanu u Sofiji, Memorandum o razumevanju o finansijskoj podršci te banke Srbiji od 1,0 milijarde evra za investicije u ključno infrastrukturno povezivanje, digitalizaciju, ruralni razvoj, energetsku sigurnost i gradski saobraćaj.
Ceremoniji potpisivanja Memoranduma su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik EIB-a Verner Hojer, predsednik Komisije EU Žan-Klod Junker, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, i premijer Bugarske Bojko... »

Za 11 projekata na Zapadnom Balkanu 190 miliona evra od EU

N1 Info četvrtak, 17. maj 2018.
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio je novi paket mera koje treba da povećaju povezanost unutar Zapadnog Balkana i veze regiona s EU.
Nove mere bi trebalo da podrže sprovođenje Sofijske deklaracije u kojoj se navodi da zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave da sprovode reforme u vladavini prava, da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da... »

Merkel: Nisam pobornik datuma, o brzini odlučuju uslovi

B92 četvrtak, 17. maj 2018.
B92: Merkel: Nisam pobornik datuma, o brzini odlučuju uslovi
Sofija -- Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je u Sofiji da o brzini pristupanja Zapadnog Balkana odlučuje ispunjavanje uslova, te da nije pobornik datuma.
“Nisam pobornik nikakvih datuma. Pristupni proces je nešto što mora biti zasnovano na ispunjavanju uslova i obaveza, i ne radi se o vremenskom horizontu, već o tome šta je postignuto, na primer u vladavini prava, borbi protiv... »

Brnabić za N1: Srbija dobila najviše prostora u Sofiji

N1 Info četvrtak, 17. maj 2018.
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Sofiji za N1 da je Srbija na Samitu Evropske unije i Zаpаdnog Bаlkаnа u glavnom gradu Bugarske, predstavljena na najbolji mogući način.
Izvor: N1 Srbija je na Samitu do sada dobila najviše prostora, rekla je premijerka za N1 i istakla da je nakon predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, prvo izlaganje na Samitu... »

Šta piše u Deklaraciji iz Sofije?

RTV četvrtak, 17. maj 2018.
RTV: Šta piše u Deklaraciji iz Sofije?
SOFIJA - Evropska unija (EU) pozdravlja zajedničku posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i načelima, kao i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope, podržane istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i uzajamnim političkim, bezbednosnim i privrednim interesima, navodi se u Deklaraciji iz Sofije.
Podsećajući na samit u Solunu iz 2003. godine, EU ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Na osnovu dosadašnjeg napretka, partneri sa Zapadnog Balkana ponovo su potvrdili posvećenost... »

Kosovo u Sofijskoj deklaraciji sa fusnotom

RTS četvrtak, 17. maj 2018.
RTS: Kosovo u Sofijskoj deklaraciji sa fusnotom
Lideri Evropske unije i država članica sa partnerima Zapadnog Balkana, na Samitu u Sofiji, kojem su prisustvovali i predstavnici jednostrano proglašenog nezavisnog Kosova, usvojili su Deklaraciju i Aneks gde je Kosovo spomenuto sa fusnotom.
U jednoj od tačaka Aneksa (Podrška pomirenju i dobrosusedskim odnosima na Zapadnom Balkanu) stoji: "podržati borbu protiv nekažnjivosti kroz podršku Mehanizmu za međunarodne krivične sudove i Specijalnom sudu za ratne zločine na... »

Vučić: Daćemo sve od sebe da dođemo do rešenja za Kosovo

RTS četvrtak, 17. maj 2018.
RTS: Vučić: Daćemo sve od sebe da dođemo do rešenja za Kosovo
Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage da dođe do rešenja za Kosovo, rekao je predsednik Srbije novinarima u Sofiji. Ukazao je da se danas videlo koliko Srbija ima prijatelja i zahvalio im na podršci.
Aleksandar Vučić je ocenio da je Samitom EU – Zapadni Balkan otvoreno novo poglavlje u regionu, i da su ovo dobri signali za očuvanje stabilnosti, bezbednosti i sigurnosti na Balkanu, jer su se učesnici kroz otvoren i iskren... »

Samit EU - zapadni Balkan predsednik u Sofiji: Otvoren i iskren razgovor, zahvaljujem svima

Večernje novosti četvrtak, 17. maj 2018.
Samit se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu
U Sofiji se danas održava Samit EU i Zapadnog Balkana na kojem će Srbiju predstavljati predsednik Republike Aleksandar Vučić. Samit se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno... »

Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji

RTS četvrtak, 17. maj 2018.
RTS: Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji
U Nacionalnoj palati kulture u Sofiji održava se Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, na kom se razmatraju dalje mere za približavanje regiona Evropskoj uniji. Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, koji je u uvodnom obraćanju poručio da Srbija nastavlja da sprovodi reforme u procesu evrointegracija. Lideri EU usvojili Deklaraciju kojom pružaju podršku regionu.
17.00 – Nema druge alternative ili "Plana B" – Zapadni Balkan je sastavni deo Evrope i pripada našoj zajednici, poručio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. 15.30 – Predsednik Srbije je novinarima u Sofiji rekao da će... »

Opet Fusnota - Kosovo pod zvezdicom u deklaraciji

Mondo četvrtak, 17. maj 2018.
Lideri EU i država članica sa partnerima Zapadnog Balkana, na samitu u Sofiji usvojili su Deklaraciju i Aneks u kojoj je Kosovo spomenuto sa fusnotom.
Foto: Chris Hondros/Getty Images/Guliver U jednoj od tačaka Aneksa stoji: "Podržati borbu protiv nekažnjivosti kroz podršku Mehanizmu za međunarodni krivični tribunal i Kosovu(*)". Albanci besni: Zašto UN ubacuje zvezdice i... »

Sofijska deklaracija: EU pojačava angažman na Zapadnom Balkanu

Glas Amerike četvrtak, 17. maj 2018.
Evropska unija obećala je jače se angažovati na Zapadnom Balkanu, te potvrdila jasno još jednom podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana - glavna je poruka Samita EU-Zapadni Balkan, a detalji definisani Sofijskom deklaracijom usvojenom u četvrtak. "EU je odlučna da pojača i intenzivira svoje... »

Povratak fusnote - Kosovo pod zvezdicom u deklaraciji

Vesti online četvrtak, 17. maj 2018.
Lideri EU i država članica sa partnerima Zapadnog Balkana, na samitu u Sofiji usvojili su Deklaraciju i Aneks u kojoj je Kosovo spomenuto sa fusnotom.
U jednoj od tačaka Aneksa stoji: "Podržati borbu protiv nekažnjivosti kroz podršku Mehanizmu za međunarodni krivični tribunal i Kosovu(*)". Inače, objašnjenje za fusnotu glasi: "Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu... »

A šta kažu Tusk i Merkel: Hoćemo li ući u EU

Mondo četvrtak, 17. maj 2018.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izneli su u Sofiji, gde je održan Samit EU i Zapadnog Balkana, stavove o proširenju EU.
Foto: FOTO TANJUG/ Služba za saradnju s medijima Predsednika Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas u Sofiji da o brzini pristupanja Zapadnog Balkana odlučuje ispunjavanje uslova, te da nije pobornik datuma. "Nisam... »

Povratak fusnote – Kosovo pod zvezdicom u deklaraciji

B92 četvrtak, 17. maj 2018.
B92: Povratak fusnote – Kosovo pod zvezdicom u deklaraciji
Sofija -- Lideri EU i država članica sa partnerima Zapadnog Balkana, na samitu u Sofiji usvojili su Deklaraciju i Aneks u kojoj je Kosovo spomenuto sa fusnotom.
U jednoj od tačaka Aneksa stoji: "Podržati borbu protiv nekažnjivosti kroz podršku Mehanizmu za međunarodni krivični tribunal i Kosovu(*)". Inače, objašnjenje za fusnotu glasi: “Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu... »

"Ako govorimo o problemima po glavi stanovnika, Balkan..."

B92 četvrtak, 17. maj 2018.
B92: "Ako govorimo o problemima po glavi stanovnika, Balkan..."
Sofija -- Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da ne vidi drugu budućnost za Zapadni Balkan nego onu u EU.
“Ne postoji ‘plan B’. Zapadni Balkan je sastavni deo Evrope i pripada našoj zajednici”, poručio je Tusk. Predsednik Evropskog saveta je ocenio da je na samitu EU Zapadni Balkan jasno napravljen ozbiljan i značajan korak na... »

Vučić: Želim da verujem u rešenje za Kosmet prihvatljivo za građane

RTV četvrtak, 17. maj 2018.
RTV: Vučić: Želim da verujem u rešenje za Kosmet prihvatljivo za građane
SOFIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je Samitom EU - Zapadni Balkan otvoreno novo poglavlje u regionu i da su ovo dobri signali za očuvanje stabilnosti, bezbednosti i sigurnosti na Balkanu, jer su se učesnici kroz otvoren i iskren razgovor bolje razumeli.
On je, na kraju Samita, preneo da je imao mnogo bilateralnih susreta u Sofiji, navodeći da se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskom premijerkom Terezom Mej, predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom,... »

Sem Fabrici gost Novog dana

N1 Info četvrtak, 17. maj 2018.
U Deklaraciji iz Sofije, kao zaključku Samita lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, navodi se da Unija ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evroskoj perspektivi Balkana. Takođe se navodi da je Brisel spreman da pojača angažman na svim nivoima kako bi podržao političku, privrednu i društvenu transformaciju regiona.
Dobrosusedski odnosi su nešto na čemu se insistira. O porukama sa Samita u Sofiji za Novi dan u temi jutra govori Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji. Aktuelnosti, kroz pregled štampe ovog jutra komentariše... »

Merkel: O brzini odlučuje ispunjavanje uslova

Dnevnik četvrtak, 17. maj 2018.
SOFIJA: Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je u Sofiji da o brzini pristupanja Zapadnog Balkana odlučuje ispunjavanje uslova, te da nije pobornik datuma.
Nisam pobornik nikakvih datuma. Pristupni proces je nešto što mora biti zasnovano na ispunjavanju uslova i obaveza, i ne radi se o vremenskom horizontu, već o tome šta je postignuto, na primer u vladavini prava, borbi protiv... »

Lideri EU usvojili Deklaraciju, nedvosmislena podrška regionu

Dnevnik četvrtak, 17. maj 2018.
SOFIJA: Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj pespektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.
Usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanju veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana. Tekst Deklaracije glasi: "Mi, lideri EU i država članica, u konsultacijama sa partnerima sa Zapadnog Balkana i u prisustvu... »

Šta EU očekuje od Zapadnog Balkana u nastavku evrointegracija

Politika četvrtak, 17. maj 2018.
Od zemalja regiona očekuje se pronalaženje i sprovođenje definitivnih, inkluzivnih i obavezujućih rešenja za njihove bilateralne sporove. - Tusk: Ne vidim drugu budućnost za ZB nego onu u EU
SOFIJA – Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona i... »

Ekaterina Zaharieva: Dugujemo našim susedima svoje najbliže prijateljstvo i podršku

Danas četvrtak, 17. maj 2018.
Potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Republike Bugarske Susret u Sofiji nije za političare, nego za naše građane. Godina 2018. je specijalna ne samo za Bugarsku nego i za naše susede i prijatelje – ovde u Srbiji i u čitavom regionu Zapadnog Balkana.
Doduše zajedno smo učinili tako da ta godina bude posebna i za naše partnere u Evropskoj uniji. Samo 11 godina nakon primanja Bugarske u evropsku porodicu, danas mi smo po prvi put predsedavajući Savetom EU. Samo pet godina posle... »

Evropski novinari pozvali na zaštitu medijskih sloboda

N1 Info četvrtak, 17. maj 2018.
Izdavači i novinari iz 10 evropskih zemalja pozvali su evropske institucije da preduzmu mere i zaštite medijske slobode u centralnoj i istočnoj Evropi od napada vlasti, navodi se u tekstu na sajtu bugarskog predsedavanja Evropskom unijom.
Učesnici konferencije o medijskoj slobodi i pluralizmu u okviru Samita EU u Sofiji su uputili zahtev EU da formira evropski "Fond za slobodu medija" koji bi štitio medije i novinare i podržavao međunarodna novinarska... »

Deklaracija iz Sofije - podrška regionu

Vesti online četvrtak, 17. maj 2018.
Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka.
U njoj je ponovljena nedvosmislenu podrška evropskoj pespektivi regiona i navedeni su zadaci i principi koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija. Usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanju... »

Lideri EU usvojili Deklaraciju, nedvosmislena podrška regionu

RTS četvrtak, 17. maj 2018.
RTS: Lideri EU usvojili Deklaraciju, nedvosmislena podrška regionu
Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.
Na Samitu u Sofiji usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanje veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana. Tekst Deklaracije glasi: "Mi, lideri EU i država članica, u konsultacijama sa partnerima sa Zapadnog... »

Vučić o pregovorima sa Prištinom: Ne očekujte od Srbije da da sve a ne dobije ništa

Večernje novosti četvrtak, 17. maj 2018.
Predsednik Srbije na završetku Samita u Sofiji naglasio da od Srbije ne treba očekivati da u pregovorima sa Prištinom da sve a ne dobije ništa
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sofiji da se nada da će se doći do rešenja za KiM, koje će biti prihvatljivo građanima Srbije, te da ćemo, kako je rekao, dati sve od sebe i boriti se da do toga dođe. "Želim... »

"Nije to 140 dana, već godina, želim da verujem u rešenje"

B92 četvrtak, 17. maj 2018.
B92: "Nije to 140 dana, već godina, želim da verujem u rešenje"
Sofija -- Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Sofiji da se nada da će se doći do rešenja za KiM koje će biti prihvatljivo građanima Srbije.
Kako je rekao, daće sve od sebe i boriće se da do toga dođe. "Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage, ukoliko bude postojala volja za komproimisom na drugoj strani, da dođe do rešenja koje će biti... »

AFP iz Sofije: EU obećala Balkanu jače veze, ali ne i brzo stupanje u članstvo

Novi magazin četvrtak, 17. maj 2018.
Lideri EU su danas u Sofiji potvrdili "evropsku perspektivu", više puta obećanu zemljama Balkana, gde Rusija pokušava da proširi svoj uticaj, ali nisu skrivali da su nespremni za brzo proširenje EU koja je usred "remonta", komentariše agencija AFP.
Pošto o važnosti samita EU-Zapadni Balkan citira izjave predsednika Evropskog saveta, Donalda Tuska i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, čija zemlja preuzima rotirajuće predsedavanje EU u julu, AFP konstatuje da je, s... »

Šta piše u deklaraciji iz Sofije?

B92 četvrtak, 17. maj 2018.
B92: Šta piše u deklaraciji iz Sofije?
Sofija -- Lideri EU usaglasili su na Samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji deklaraciju u kojoj EU potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.
Tekst Deklaracije i Aneksa agencija Beta prenela je integralno: "Mi, lideri Evropske unije (EU) i njenih država članica, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana i u prisustvu relevantnih regionalnih aktera, danas smo... »

Podrška regionu iz Sofije

Radio 021 četvrtak, 17. maj 2018.
Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka.
U njoj je ponovljena nedvosmislena podrška evropskoj pespektivi regiona i navedeni su zadaci i principi koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija. Usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanju... »

Vučić u Sofiji sa dve najjače EU dame: Razgovarao sa Merkelovom i Mej (Foto)

Kurir četvrtak, 17. maj 2018.
SOFIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Sofiji sa britanskom premijerkom Terezom Mej i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 1 / 5 Foto: Predsedništvo Srbije Pozvao Terezu Mej da poseti Srbiju Vučić sastao se danas u Sofiji sa premijerkom Velike Britanije Terezom Mej sa... »

Tekst Deklaracije sa Samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji

Novi magazin četvrtak, 17. maj 2018.
Lideri Evropske unije (EU) usaglasili su danas na Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji zajedničku deklaraciju u kojoj ;EU potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.Tekst Deklaracije i Aneksa prenosimo integralno.
"Mi, lideri Evropske unije (EU) i njenih država članica, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana i u prisustvu relevantnih regionalnih aktera, danas smo zaključili sledeće: 1. EU pozdravlja zajedničku posvećenost... »

Igor Crnadak: Očekujem konkretne projekte

Danas četvrtak, 17. maj 2018.
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine za Danas Očekujem da će samit EU – Zapadni Balkan, koji se održava 17. maja 2018. godine u Sofiji, 15 godina nakon Samita u Solunu, biti prilika da se pošalje snažna poruka o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana…
… te da će u svjetlu Strategije Evropske komisije iz februara 2018. godine samit rezultirati i dogovorom o pokretanju konkretnih projekata iz šest vodećih inicijativa, koje su sastavni dio Strategije Evropske komisije, kaže za... »

Nedvosmislena podrška: Lideri EU usvojili deklaraciju o evropskom putu Zapadnog Balkana

Kurir četvrtak, 17. maj 2018.
Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj pespektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.
Usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanju veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana. "EU pozdravlja zajedničku posvećenost partnera Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i... »

Lideri EU usvojili Deklaraciju: Nedvosmislena podrška regionu

Srbija danas četvrtak, 17. maj 2018.
EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana
Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj pespektivi regiona i naveli... »

Usaglašena deklaracija na Samitu EU u Sofiji

EurActiv četvrtak, 17. maj 2018.
EU je potvrdila nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i odlučna je da intenzivira svoj angažman na svim nivoima kako bi podstakla političku, privrednu i društvenu transformaciju regiona, uključujući veću pomoć na osnovu konkretnog napretka u vladavini prava i... »

Deklaracija iz Sofije- nedvosmislena podrška regionu

B92 četvrtak, 17. maj 2018.
B92: Deklaracija iz Sofije- nedvosmislena podrška regionu
Sofija -- Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka.
U njoj je ponovljena nedvosmislenu podrška evropskoj pespektivi regiona i navedeni su zadaci i principi koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija. Usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanju... »

Bilateralni susreti Vučića u Sofiji

RTS četvrtak, 17. maj 2018.
RTS: Bilateralni susreti Vučića u Sofiji
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji učestvuje na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, razgovarao je sa britanskom premijerkom Terezom Mej, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, kao i sa premijerom Švedske Stefanom Levenom i predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.
Predsednik Srbije iskoristio je ova dva dana boravka u Sofiji svaku priliku za razgovor sa liderima EU na Samitu EU-Zapadni Balkan. Nakon druge plenarne sednice Samita Vučić je razgovarao sa britanskom premijerkom, sa kojom je, u... »

Vučić s Mejevom i Merkelovom pre i posle fotografisanja

B92 četvrtak, 17. maj 2018.
B92: Vučić s Mejevom i Merkelovom pre i posle fotografisanja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Sofiji sa britanskom premijerkom Terezom Mej i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
Predsednik Srbije iskoristio je u ova dva dana boravka u Sofiji svaku priliku za razgovor sa liderima EU na Samitu EU - Zapadni Balkan. Nakon druge plenarne sednice Samita Vučić je razgovarao sa britanskom premijerkom, sa kojom... »

Tajani: Moguć dogovor o pristupanju Srbije u EU do 2025. godine

Danas četvrtak, 17. maj 2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sofiji sa predsednikom Evropskog parlamenta Antonijem Tajanijem sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije i njenom budućem članstvu.
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani istakao je da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije članstvu u EU do 2025. godine, što je inicijalni datum koji je sadržan u Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog... »

Čast za Srbiju: Vučić govorio prvi

Mondo četvrtak, 17. maj 2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je čast da prvi govori na današnjem Samitu EU-Zapadni Balkan, koji se održava u Nacionalnoj palati u Sofiji. Razgovarao i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali i britanskom premijerkom.
Foto: Dimitar Dilkoff, Pool Photo via AP Aleksandar Vučić je poručio da Srbija nastavlja da sprovodi reforme u procesu evrointegracija, te da će još intenzivnije raditi na sprovođenju reformi koje su neophodne kako bi Srbija što... »

Deklaracija: Nedvosmislena podrška Zapadnom Balkanu

N1 Info četvrtak, 17. maj 2018.
Evropska unija (EU) ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, navodi se između ostalog u Deklaraciji iz Sofije kao zaključak Samita lidera EU i Zapadnog Balkana.
"EU pozdravlja zajedničku posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i načelima kao i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope, podržane našim istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i uzajamnim... »

Sofijska deklaracija: Snažna podrška za region

Mondo četvrtak, 17. maj 2018.
Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji s partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka.
U Deklaraciji su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija. Na samitu u Sofiji usvojen je i Aneks deklaracije koji... »

Samit u Sofiji: Lideri EU usvojili Deklaraciju u 17 tačaka, a Zapadni Balkan je dobio domaći zadatak (foto, video)

Blic četvrtak, 17. maj 2018.
Lideri Evropske unije, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj pespektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.... »

Za sada nema ukidanja rominga za Srbiju

Kamatica četvrtak, 17. maj 2018.
Na Samitu EU koji se danas održava u Sofiji neće biti potpisana izjava o ukidanju rominga državama Zapadnog Balkana, saznaje "Blic".
Kako navodi naš izvor, na dnevnom redu je potpisivanje izjave lidera Evropske unije sa predstavnicima zemalja naše regiona, među kojima je i Srbija, o podršci digitalnoj agendi, u kojoj se između ostalog navodi da se ide ka... »

Vučić prvi govorio na Samitu u Sofiji

RTS četvrtak, 17. maj 2018.
RTS: Vučić prvi govorio na Samitu u Sofiji
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je čast da prvi govori na današnjem Samitu EU-Zapadni Balkan, koji se održava iza zatvorenih vrata u Nacionalnoj palati u Sofiji.
Aleksandar Vučić je poručio da Srbija nastavlja da sprovodi reforme u procesu evrointegracija, te da će još intenzivnije raditi na sprovođenju reformi koje su neophodne kako bi Srbija što brže otvarala pregovaračka poglavlja.... »

Vučić u Sofiji sa Levenom i Tajanijem: Za Srbiju u EU do 2025!

Kurir četvrtak, 17. maj 2018.
SOFIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Švedske Stefanom Levenom i predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem na marginama samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji. Susretom sa Levenom i Tajanijem, Vučić je nastavio bilateralne susrete sa najvišim... »

Vučić u Sofiji i sa Plenkovićem

Novi magazin četvrtak, 17. maj 2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas pred početak Samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.
Vučić je na Tviteru naveo da je sa Plenkovićem razgovarao o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama. Uoči početka sastanka čelnika EU i Zapadnog Balkana Vučić je, kako je objavljeno na njegovom Tviter nalogu, o... »

U Sofiji danas samit Evropska unija – Zapadni Balkan

Al Jazeera četvrtak, 17. maj 2018.
Cilj samita jest jače povezivanje Zapadnog Balkana i Evropske unije, kao i između zemalja regije, poručuju iz Brisela.
U Sofiji se održava samit Evropske unije i država zapadnog Balkana, prvi posle 15 godina. Poslednji je održan u junu 2003. u Solunu, kada je tim zemljama obećana nedvosmislena evropska perspektiva. Predsednik Evropskog saveta... »

Nova prilika posle 15 godina čekanja

Danas četvrtak, 17. maj 2018.
Samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji Hvale vredno je dostignuće bugarskog predsedavanja Evropskoj uniji da posle 15 godina postavi „balkansko pitanje“ pred probranu evropsku publiku.
U junu 2003. Grčka kao predsedavajući Unijom, sabrala je evropske glavare u Solunu, neposredno pred Olimpijske igre, koji su jednoglasno uskliknuli: „Budućnost Balkana je u Evropskoj uniji“. Predsednik Evropske komisije bio je... »

Šta je tvitnuo Han pred susret s Vučićem a šta kaže Tajani

B92 četvrtak, 17. maj 2018.
B92: Šta je tvitnuo Han pred susret s Vučićem a šta kaže Tajani
Sofija -- Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han napisao je na Tviteru da "Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost".
"Zajedno ćemo iskoristiti podsticaj stvoren današnjim samitom", naveo je Han na ovoj društvenoj mreži, uoči susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. On je uz tvit postavio i fotografiju razgovora sa Vučićem i... »

Samit u Sofiji: Svi pričaju o članstvu u EU, ali...

B92 četvrtak, 17. maj 2018.
B92: Samit u Sofiji: Svi pričaju o članstvu u EU, ali...
Sofija -- Današnji samit u Sofiji Evropska unija - Zapadni Balkan je, bez sumnje najveći i najznačaniji događaj koji se održava tokom bugarskog predsedavanja EU.
Samitu prisustvuju gotovo svi lideri, osim španskog premijera Marijana Rahoja, pa tu zemlju na sofijskom skupu predstavlja ambasador u Briselu, Pablo Garsija. Dolazak lidera u Nacionalnu palate kulture privukao je veliku pažnju... »

Razdor: Tači, Haradinaj i Pacoli u Palatu stigli u dve kolone

Vesti online četvrtak, 17. maj 2018.
Pažnju mnogobrojnih novinara koji prate samit lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji privukao je dolazak predstavnika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Bedžeta Bacolija. Oni su, naime, u Nacionalnu palatu kulture došli odvojeno.
Najpre je u Palatu, uz policijsku pratnju, došao predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači. Posle toga, bez policijske pratnje, u odvojenom vozilu, van kolone delegacije, "pojavili" su se kosovski premijer Ramuš... »

Samit u Sofiji: Vučić razgovarao sa ambasadorom Španije

Kurir četvrtak, 17. maj 2018.
SOFIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Sofiji sa ambasadorom Španije u EU, Pablom Garsijom, kome je u dugom i srdačnom razgovoru zahvalio na svemu što zvanični Madrid čini za Srbiju. Španija je, naime, jedina članica Evropske unije, čiji premijer Marijano Rahoj ne... »

"Srbija je ključni igrač za regionalnu stabilnost"

Vesti online četvrtak, 17. maj 2018.
Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han napisao je na Tviteru, povodom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, da "Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost".
- Zajedno ćemo iskoristiti podsticaj stvoren današnjim samitom - naveo je Han na ovoj društvenoj mreži. On je uz tvit postavio i fotografiju razgovora sa Vučićem i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i naveo da su... »

Susret na samitu U Sofiji: Vučić i Plenković o bilateralnim odnosima

Kurir četvrtak, 17. maj 2018.
SOFIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji učestvuje na samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, razgovarao je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenković o bilateralnim odosima i evropskim integracijama. "U Sofiji pred početak samita EU Zapadni Balkan razgovarao sam i sa predsednikom Vlade... »

Vučić zahvalio Španiji na stavu

B92 četvrtak, 17. maj 2018.
B92: Vučić zahvalio Španiji na stavu
Sofija -- Pedsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Sofiji sa ambasadorom Španije u EU, Pablom Garsijom.
Vučić je Garsijina svemu što zvanični Madrid čini za Srbiju. Španija je, naime, jedina članica Evropske unije, čiji premijer Marijano Rahooj ne učestvuje na samitu EU - Zapadni Balkan, već tu zemju predstavlja ambasador Garsija.... »

Vučić u Sofiji pre Merkelove i Makrona

B92 četvrtak, 17. maj 2018.
B92: Vučić u Sofiji pre Merkelove i Makrona
Sofija -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prvi govorio na Samitu EU-Zapadni Balkan, koji se održava iza zatvorenih vrata u Nacionalnoj palati u Sofiji.
Srbiji je na Samitu EU-Zapadni Balkan data izuzetna čast i predsednik Srbije je govorio pre nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona. Inače Makron se, u svom obraćanju, dva putao pozvao na... »

Merkel: EU zna da nuklearni sporazum sa Iranom nije savršen

N1 Info četvrtak, 17. maj 2018.
Zemlje Evropske unije slažu se da nuklearni sporazum sa Iranom nije savršen, ali i da mora da bude sačuvan, izjavila je u Sofiji nemačka kancelarka Angela Merkel.
"Svi u EU delimo stav da sporazum nije savršen, ali da treba da ga sačuvamo i nastavimo pregovore sa Iranom o drugim pitanjima, kao što su balističke rakete", rekla je Merkelova novinarima pre početka samita EU i Zapadnog... »

Velika čast i priznanje za Srbiju: Predsednik Vučić prvi govorio na samitu u Sofiji, Makron ga dvaput pomenuo u svom govoru (foto)

Kurir četvrtak, 17. maj 2018.
1 / 26 Foto: Tanjug/Dimitrije Goll SOFIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je danas čast da je prvi govorio na današnjem Samitu EU-Zapadni Balkan, koji se održava iza zatvorenih vrata u Nacionalnoj palati u Sofiji. Srbiji je na Samitu EU-Zapadni Balkan data izuzetna čast i predsednik... »

Johanes Han: Srbija ključni igrač za regionalnu stabilnost!

Kurir četvrtak, 17. maj 2018.
Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han napisao je na Tviteru, povodom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, da "Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost". "Zajedno ćemo iskoristiti podsticaj... »

Jadranka Joksimović: Pozitivan politički signal

Danas četvrtak, 17. maj 2018.
Ministarka za evropske integracije Srbije za Danas Samit u Sofiji je prvi, posle Samita 2003. godine u Solunu, na kome će se okupiti lideri članica EU i predstavnici takozvanog regiona Zapadnog Balkana.
U Solunu je postojalo obećanje da će se u jednom momentu svi sa Zapadnog Balkana naći u EU. Međutim, prošlo je 15 godina, i zbog različitih okolnosti i u samoj Uniji, ali i drugih promena, samo je Hrvatska, od tada, postala član... »

Predsednik Vučić prvi govorio na Samitu u Sofiji

Vesti online četvrtak, 17. maj 2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je danas čast da je prvi govorio na današnjem Samitu EU-Zapadni Balkan, koji se održava iza zatvorenih vrata u Nacionalnoj palati u Sofiji.
Srbiji je na Samitu EU-Zapadni Balkan data izuzetna čast i predsednik Srbije je govorio pre nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona. Inače Makron se, u svom obraćanju, dva putao pozvao na... »

Danas Samit EU - zapadni Balkan: Srbiju u Sofiji predstavlja Vučić (foto)

Kurir četvrtak, 17. maj 2018.
SOFIJA - U Sofiji se danas održava Samit EU i Zapadnog Balkana na kojem će Srbiju predstavljati predsednik Republike Aleksandar Vučić. Samit se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu, a kako kaže... »

Pukla tikva u Prištini, a raspukla u Sofiji: Tači, Haradinaj i Pacoli na EU samit stigli odvojeno

Kurir četvrtak, 17. maj 2018.
SOFIJA - Pažnju mnogobrojnih novinara koji prate samit lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji privukao je dolazak predstavnika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Bedžeta Bacolija. Oni su, naime, u Nacionalnu palatu kulture došli odvoje. Najpre je u Palatu, uz... »

Samit u Sofiji: Ko učestvuje, šta kaže i šta s Kosovom

B92 četvrtak, 17. maj 2018.
B92: Samit u Sofiji: Ko učestvuje, šta kaže i šta s Kosovom
Sofija -- U Sofiji se danas održava Samit EU i Zapadnog Balkana na kojem će Srbiju predstavljati predsednik Republike Aleksandar Vučić.
Samit se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu, a kako kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, današnji skup biće prilika... »

Joksimović: Važno je što je Srbija na samitu u Sofiji

Kurir četvrtak, 17. maj 2018.
BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Sofiji da će glavna tema Samita EU i Zapadnog Balkana biti povezivanje unutar regiona Zapadnog Balkana što, kako je dodala, naš region čini konkurentnijim. Joksimović je istakla da je predsednik Aleksandar Vučić... »

J.Joksimović: Važno je što je Srbija na samitu u Sofiji

RTV četvrtak, 17. maj 2018.
RTV: J.Joksimović: Važno je što je Srbija na samitu u Sofiji
SOFIJA - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Sofiji da će glavna tema Samita EU i Zapadnog Balkana biti povezivanje unutar regiona Zapadnog Balkana što, kako je dodala, naš region čini konkurentnijim.
Joksimović je istakla da je predsednik Aleksandar Vučić već na prvom panelu na kojem danas učestvuje, dobio priliku da govori odmah nakon predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska koji predsedava, bugarskog premijera Bojka... »

Joksimović: Važno što je Srbija došla na samit u Sofiji

RTS četvrtak, 17. maj 2018.
RTS: Joksimović: Važno što je Srbija došla na samit u Sofiji
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za RTS da će glavna tema Samita u Sofiji biti povezivanje unutar regiona Zapadnog Balkana što, dodaje, naš region čini konkurentnijim.
Jadranka Joksimović je, govoreći u Dnevniku RTS-a, istakla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio priliku da na prvom panelu u Sofiji govori odmah nakon predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, domaćina Bojka Borisova,... »

Samit u Sofiji: Šta čeka Srbiju i šta sa Kosovom?

Vesti online četvrtak, 17. maj 2018.
U Sofiji se danas održava Samit EU i Zapadnog Balkana na kojem će Srbiju predstavljati predsednik Republike Aleksandar Vučić.
Samit se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu, a kako kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, današnji skup biće prilika... »

Vučić danas na Samitu u Sofiji, Han najavio obiman finansijski paket za region

Blic četvrtak, 17. maj 2018.
U Sofiji se danas održava Samit Evropske Unije i Zapadnog Balkana na kojem će Srbiju predstavljati predsednik Republike Aleksandar Vučić. Samit se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistočne Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu, a kako kaže... »

Komentari na drugim sajtovima

©2018 Netmark d.o.o.