Povezane vesti

Han: Veliki dan za demokratiju u Makedoniji

Danas 20.10.2018
Nakon izglasavanja ustavnih promena u Sobranju Evropski komesar za proširenje Johanes Han napisao je večeras da je ovo veliki dan za demokratiju u Makedoniji. On je nakon što je 80 poslanika makedonskog parlamenta izglasalo ustavne promene koje… »

Rama: Srećan rođendan Severnoj Makedoniji

Danas 20.10.2018
Makedoniji čestitao i albanski premijer Premijer Albanije Edi Rama napisao je večeras na svom Tviteru – „srećan rođendan Republici Severnoj Makedoniji“. Povodom podrške u parlamentu Makedonije za promenu naziva države, Rama je čestitao… »

Bura u Sobranju: Makedonija ušla u proceduru promene imena zemlje

Glas Amerike 20.10.2018
Makedonsko Sobranje odlučilo je u petak uveče da pokrene inicijativu ustavniih promena u skladu sa Prespanskim sporazumom. Odluka je doneta uz glasove nekih opziconih poslanika, što je izazvalo bes glavne opozicone partije VMRO-DPMNE i hitnu smenu… »

Tači: Makedonija napravila veliki korak

B92 20.10.2018
Priština -- Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači pozdravio je odluku Sobranja da usvoji ustavne promene koje će omogućiti promenu imena Makedonije. On je na svom Fejsbuku napisao da je Makedonija izabrala put evroatlantskih… »

VMRO-DPMNE isključio poslanike koji su glasali za izmene

Dnevnik 20.10.2018
SKOPLjE: Izvršni komitet najjače makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE doneo je odluku, na vanrednoj sednici u petak uveče, da iz članstva isključi poslanike koji su glasali za izmene Ustava radi primene Prespanskog sporazuma, izjavio je lider te… »

Zaev: Ovo je veliki dan za našu zemlju

Danas 20.10.2018
Premijer Makedonije Zoran Zaev zahvalio je sinoć građanima i poslanicima koji su podržali ustavne promene i promenu imena države u Republika Severna Makedonija. „Poštovani građani, ovo je veliki dan za našu zemlju! Zajedno pišemo istoriju!“… »

Sobranje glasalo za izmenu Ustava

Dojče vele 20.10.2018
Makedonski parlament je izglasao ustavne promene u okviru procesa posle kojeg će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države. Parlament Makedonije je sinoć… »

“Izmene Ustava izglasane su pod pritiskom i klasičnim silovanjem, ovo je crni dan u makedonskoj istoriji”

Blic 20.10.2018
Lider najuticajnije opozicione makedonske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ocenio je da će izglasavanje inicijative za ustavne promene promeniti lice Makedonije, a time i njenu istoriju i lična dokumenta gradjana. Na konferenciji za novinare… »

Oni su prelomili: Ko su poslanici opozicije koji su glasali za izmenu ustava i šta su tražili od Zaeva da promene stranu?

Blic 20.10.2018
Makedonsko Sobranje prihvatilo je u petak uveče predlog o pokretanju inicijative za promenu Ustava u skladu sa Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika… »

VMRO-DPMNE isključuje poslanike koji su glasali za ustavne promene

Danas 20.10.2018
Lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da je sinoć iz partije isključeno sedam poslanika koji su u makedonskom parlamentu glasali za početak ustavnih promena kojim se menja ime države u Severna Makedonija, prenosi RTCG. “Na moj… »

Makedonski parlament izglasao ustavne promene, sledi promena imena, Zaev čestitao građanima

BK TV 20.10.2018
Predlog ustavnih promena, kojima se potvrđuje sporazum o novom imenu Makedonije, podržalo je tačno 80 od ukupno 120 poslanika u Sobranju, koliko je i bilo potrebno da se parlament potvrdi ovu incijativu. Protiv su bila tri poslanika. Ukupno 80… »

Sobranje usvojilo odluku za pristupanje ustavnim izmenama

Radio 021 20.10.2018
Skupština Makedonije je dvotrećinskom većinom od 80 glasova usvojila odluku za pristupanje ustavnim izmenama u skladu sa dogovorom sa Grčkom. Glasalo se dva puta - prvo korišćenjem elektronskog sistema, ali se na insistiranje šefa poslaničke grupe… »

Makedonija menja ime: Sobranje potvrdilo ustavne promene

Večernje novosti 20.10.2018
Ukupno 80 poslanika Sobranja glasalo je za ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u „Republika Severna Makedonija. Makedonsko Sobranje u prvom čitanju izglasalo je večeras sa 80 glasova "za", bez uzdržanih i "protiv", odluku o… »

Tači čestitao narodu Makedonije

Danas 20.10.2018
Predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je večeras na Tviteru vladi i narodu Makedonije na izglasavanju ustavnih promena u toj zemlji. On je ocenio podršku promenu naziva države u Republiku Severnu Makedoniju kao veliki korak napred ka NATO i EU… »

Poslanici podržali promenu naziva Makedonije

Danas 20.10.2018
Predstavnici vlasti uspeli da obezbede dvotrećinsku većinu od 80 poslanika Ukupno 80 poslanika makedonskog parlamenta podržalo je ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat… »

Stoltenberg: Makedonija da iskoristi ovu istorijsku priliku

N1 Info 20.10.2018
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je usvajanje odluke o početku procesa za izmenu Ustava u makedonskom Sobranju. "Sada je na vladi i političkim liderima da završe proceduru oko sprazuma o imenu i da iskoriste ovu istorijsku priliku da… »

Sobranje potvrdilo: Makedonija menja ime

Vesti online 20.10.2018
Skupština Makedonije dvotrećinskom većinom od 80 glasova u dva odvojena glasanja usvojila je odluku za pristupanje ustavnim izmenama. Te promene bi trebalo da omoguće promenu imena u Republika Severna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe… »

"Čestitke moj prijatelju, Zorane Zaeve"

B92 20.10.2018
Skoplje -- Premijer Grčke Aleksis Cipras čestitao je makedonskom kolegi Zoranu Zaevu na uspešnom glasanju u parlamentu Makedonije. "Čestitke moj prijatelju Zorane Zaeve. Večerašnje glasanje je veliki korak ka našem zajedničkom uspehu. Veoma važan… »

Cipras čestitao svom „prijatelju“ Zaevu

Danas 20.10.2018
Poslanici Makedoniji večeras podržali promenu naziva države Premijer Grčke Aleksis Cipras uputio je čestitku na Tviteru makedonskom kolegi, njegovom „prijatelju“ Zoranu Zaevu nakon što je parlament Makedonije izglasao ustavne promene kojima se… »

Stoltenberg: Istorijska mogućnost za ulazak Makedonije u NATO

Danas 20.10.2018
Čestitka Makedoniji Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je večeras na Tviteru većinsko glasanje u makedonskom parlamentu za ustavne promene koje predviđaju promenu naziva te zemlje. On je dodao da je na vladi i političkim liderima da… »

Vesti dana »