Han: Veliki dan za demokratiju u Makedoniji

Han: Veliki dan za demokratiju u Makedoniji

Danas subota, 20. oktobar 2018.
Nakon izglasavanja ustavnih promena u Sobranju Evropski komesar za proširenje Johanes Han napisao je večeras da je ovo veliki dan za demokratiju u Makedoniji.
On je nakon što je 80 poslanika makedonskog parlamenta izglasalo ustavne promene koje omogućavaju promenu naziva države, napisao na Tviteru da čestita svima koji su odlučili da idu putem ka Evropskoj uniji. „Očekujem da će... »

Rama: Srećan rođendan Severnoj Makedoniji

Danas subota, 20. oktobar 2018.
Makedoniji čestitao i albanski premijer Premijer Albanije Edi Rama napisao je večeras na svom Tviteru – „srećan rođendan Republici Severnoj Makedoniji“.
Povodom podrške u parlamentu Makedonije za promenu naziva države, Rama je čestitao premijeru Makedonije Zoranu Zaevu i svim ostalima koji su se borili za „ovaj istorijski trenutak“. HAPPY BIRTHDAY TO THE REPUBLIC OF NORTH... »

Bura u Sobranju: Makedonija ušla u proceduru promene imena zemlje

Glas Amerike subota, 20. oktobar 2018.
Makedonsko Sobranje odlučilo je u petak uveče da pokrene inicijativu ustavniih promena u skladu sa Prespanskim sporazumom. Odluka je doneta uz glasove nekih opziconih poslanika, što je izazvalo bes glavne opozicone partije VMRO-DPMNE i hitnu smenu neposlušnih poslanika. Zapad pozdravlja odluku.... »

Tači: Makedonija napravila veliki korak

B92 subota, 20. oktobar 2018.
B92: Tači: Makedonija napravila veliki korak
Priština -- Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači pozdravio je odluku Sobranja da usvoji ustavne promene koje će omogućiti promenu imena Makedonije.
On je na svom Fejsbuku napisao da je Makedonija izabrala put evroatlantskih integracija i napravila veliki korak ka jačanju mira u čitavom regionu. "Makedonski parlament sinoć je dao primer ujedinjenja svim stranaka u korist... »

VMRO-DPMNE isključio poslanike koji su glasali za izmene

Dnevnik subota, 20. oktobar 2018.
SKOPLjE: Izvršni komitet najjače makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE doneo je odluku, na vanrednoj sednici u petak uveče, da iz članstva isključi poslanike koji su glasali za izmene Ustava radi primene Prespanskog sporazuma, izjavio je lider te stranke Hristijan Mickoski.
"Poslanici VMRO-DPMNE koji su postupili protivno partijskom stavu i volji građana jednoglasno usvojenim i u Izvršnom i u Centralnom komitetu i u koordinaciji s poslaničkom grupom, razočarali su me", rekao je Mickoski na... »

Zaev: Ovo je veliki dan za našu zemlju

Danas subota, 20. oktobar 2018.
Premijer Makedonije Zoran Zaev zahvalio je sinoć građanima i poslanicima koji su podržali ustavne promene i promenu imena države u Republika Severna Makedonija.
„Poštovani građani, ovo je veliki dan za našu zemlju! Zajedno pišemo istoriju!“, napisao je Zaev i na svom Tviter nalogu. „Sobranje je, prateći volju građana, sa dvotrećinskom većinom, otvorila vrata najvećim zapadnim alijansama... »

Oni su prelomili: Ko su poslanici opozicije koji su glasali za izmenu ustava i šta su tražili od Zaeva da promene stranu?

Blic subota, 20. oktobar 2018.
Makedonsko Sobranje prihvatilo je u petak uveče predlog o pokretanju inicijative za promenu Ustava u skladu sa Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika. Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj... »

VMRO-DPMNE isključuje poslanike koji su glasali za ustavne promene

Danas subota, 20. oktobar 2018.
Lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da je sinoć iz partije isključeno sedam poslanika koji su u makedonskom parlamentu glasali za početak ustavnih promena kojim se menja ime države u Severna Makedonija, prenosi RTCG.
“Na moj predlog Izvršni komitet je jednoglasno prihvatio da poslanici koji su glasali za ustavne promjene budu isključeni iz partije”, rekao je Mickoski na konferenciji za novinare nakon vanredne sednice najvišeg organa stranke.... »

“Izmene Ustava izglasane su pod pritiskom i klasičnim silovanjem, ovo je crni dan u makedonskoj istoriji”

Blic subota, 20. oktobar 2018.
Lider najuticajnije opozicione makedonske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ocenio je da će izglasavanje inicijative za ustavne promene promeniti lice Makedonije, a time i njenu istoriju i lična dokumenta gradjana. Na konferenciji za novinare održanoj tačno u ponoć u sedištu te stranke,... »

Sobranje glasalo za izmenu Ustava

Dojče vele subota, 20. oktobar 2018.
Makedonski parlament je izglasao ustavne promene u okviru procesa posle kojeg će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države.
Parlament Makedonije je sinoć dvotrećinskom većinom od 80 glasova doneo odluku o pristupanju izmenama ustava te zemlje. Te promene bi trebalo da omoguće promenu imena u Republika Severna Makedonija u skladu sa Sporazumom... »

Makedonski parlament izglasao ustavne promene, sledi promena imena, Zaev čestitao građanima

BK TV subota, 20. oktobar 2018.
Predlog ustavnih promena, kojima se potvrđuje sporazum o novom imenu Makedonije, podržalo je tačno 80 od ukupno 120 poslanika u Sobranju, koliko je i bilo potrebno da se parlament potvrdi ovu incijativu. Protiv su bila tri poslanika. Ukupno 80 poslanika makedonskog parlamenta podržalo je ustavne... »

Sobranje usvojilo odluku za pristupanje ustavnim izmenama

Radio 021 subota, 20. oktobar 2018.
Skupština Makedonije je dvotrećinskom većinom od 80 glasova usvojila odluku za pristupanje ustavnim izmenama u skladu sa dogovorom sa Grčkom.
Glasalo se dva puta - prvo korišćenjem elektronskog sistema, ali se na insistiranje šefa poslaničke grupe opozicionog VMRO Dragana Dajeva ponovo glasalo pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika. Tokom prvog glasanja poslanici VMRO... »

Makedonija menja ime: Sobranje potvrdilo ustavne promene

Večernje novosti subota, 20. oktobar 2018.
Ukupno 80 poslanika Sobranja glasalo je za ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u „Republika Severna Makedonija
Makedonsko Sobranje u prvom čitanju izglasalo je večeras sa 80 glasova "za", bez uzdržanih i "protiv", odluku o pristupanju izmenama Ustava te zemlje, javio je plusinfo.mk. Te promene bi trebalo da omoguće primenu Prespanskog... »

Tači čestitao narodu Makedonije

Danas subota, 20. oktobar 2018.
Predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je večeras na Tviteru vladi i narodu Makedonije na izglasavanju ustavnih promena u toj zemlji.
On je ocenio podršku promenu naziva države u Republiku Severnu Makedoniju kao veliki korak napred ka NATO i EU parlamentarnim glasanjem. „Kosovo i region će biti bezbedniji i prosperitetniji sa ovakvim putem Skoplja i Atine.... »

Stoltenberg: Istorijska mogućnost za ulazak Makedonije u NATO

Danas subota, 20. oktobar 2018.
Čestitka Makedoniji Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je večeras na Tviteru većinsko glasanje u makedonskom parlamentu za ustavne promene koje predviđaju promenu naziva te zemlje.
On je dodao da je na vladi i političkim liderima da završe nacionalnu proceduru promene naziva države. „Istorijska mogućnost za ulazak države u NATO“, ocenio je Stoltenberg, nakon što je večeras 80 poslanika parlamenta Makedonije... »

Cipras čestitao svom „prijatelju“ Zaevu

Danas subota, 20. oktobar 2018.
Poslanici Makedoniji večeras podržali promenu naziva države Premijer Grčke Aleksis Cipras uputio je čestitku na Tviteru makedonskom kolegi, njegovom „prijatelju“ Zoranu Zaevu nakon što je parlament Makedonije izglasao ustavne promene kojima se omogućava promena naziva države u Republika Severna Makedonija.
On je napisao da je večerašnje glasanje veliki korak napred njihovog zajedničkog uspeha. „Veoma važan korak miru i prosperitetnoj budućnosti naših naroda“, naveo je Cipras na Tviteru. Ustavne promene u Makedoniji večeras je... »

"Čestitke moj prijatelju, Zorane Zaeve"

B92 subota, 20. oktobar 2018.
B92: "Čestitke moj prijatelju, Zorane Zaeve"
Skoplje -- Premijer Grčke Aleksis Cipras čestitao je makedonskom kolegi Zoranu Zaevu na uspešnom glasanju u parlamentu Makedonije.
"Čestitke moj prijatelju Zorane Zaeve. Večerašnje glasanje je veliki korak ka našem zajedničkom uspehu. Veoma važan korak ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za naše narode", napisao je Cipras na Tviteru. Predsednik Evropskog... »

Poslanici podržali promenu naziva Makedonije

Danas subota, 20. oktobar 2018.
Predstavnici vlasti uspeli da obezbede dvotrećinsku većinu od 80 poslanika Ukupno 80 poslanika makedonskog parlamenta podržalo je ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države. Protiv je glasalo 39 poslanika.
Poslanici opozicione VMRO-DPMNE i koalicije, među kojima su Sašo Vasilevski, Ljuben Arnaudov, Elizabeta Kancevska-Milevska, Vladanka Avirović, Krsto Mukovski i Zekir Ramzilović, glasali su uz 72 poslanika iz vladajuće većine... »

Sobranje potvrdilo: Makedonija menja ime

Vesti online subota, 20. oktobar 2018.
Skupština Makedonije dvotrećinskom većinom od 80 glasova u dva odvojena glasanja usvojila je odluku za pristupanje ustavnim izmenama.
Te promene bi trebalo da omoguće promenu imena u Republika Severna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa. Prvi put se glasalo korišćenjem elektronskog... »

Stoltenberg: Makedonija da iskoristi ovu istorijsku priliku

N1 Info subota, 20. oktobar 2018.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je usvajanje odluke o početku procesa za izmenu Ustava u makedonskom Sobranju.
"Sada je na vladi i političkim liderima da završe proceduru oko sprazuma o imenu i da iskoriste ovu istorijsku priliku da zemlju uvedu u NATO", napisao je Stoltenberg na Tviteru. I welcome the vote by parliament in #Skopje on the... »

Tači: Nećemo da dozvolimo da Srbija uslovljava dijalog

Danas  pre 7 sati  još 1 povezana

Đoković četvrti put u karijeri osvojio nagradu Laureus

Danas  pre 8 sati  još 1 povezana

„Gardian“ piše: Tramp osim što ne voli želi i da uništi EU

Večernje novosti  pre 8 sati  još 1 povezana

Karađorđevići kod Trampa u Mar-a-Lagu

Večernje novosti  pre 9 sati  još 1 povezana
©2019 Netmark d.o.o.