„Nisam kriv što sam živ“ – 77 godina sećanja

„Nisam kriv što sam živ“ – 77 godina sećanja

RT Kragujevac nedelja, 21. oktobar 2018.
Tradicionalno, kraj spomenika streljanim đacima, profesorima i civilima u Šumaricama, održan je moleban, a potom i komemorativno umetnička manifestacija Veliki školski čas. Manifestaciji su prisustvovali predstvnici Vlade Republike Srbije, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić, predstavnici... »

Poruka mira sa ‘Velikog školskog časa’

Slobodna Evropa nedelja, 21. oktobar 2018.
U kragujevačkim Šumaricama, održan je “Veliki školski čas”, mirovna manifestacija posvećena civilnim žrtvama fašističkih okupatora, na kojoj je izvedena drama “Nisam kriv što sam živ”, Đorđa Milosavljevića, profesora Fakulteta dramskih umetnosti. Vence na humku streljanim đacima i profesorima... »

U Šumaricama održan Veliki školski čas

Vesti online nedelja, 21. oktobar 2018.
Kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama održana je tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas, na dan kada se u Srbiji obeležava državni praznik Dan sećanja na sve žrtve iz Drugog svetskog rata.
Sa mesta masovnog streljanja, gde su nemački fašisti izveli na streljanje, zajedno sa građanima, i profesore i đake iz školskih klupa, Kragujevac i ovog 21. oktobra podseća, opominje i upozorava da se tako nešto više nikada i... »

Održan "Veliki školski čas" u Šumaricama

Blic nedelja, 21. oktobar 2018.
U kragujevačkim Šumaricama danas je ispred spomenika đacima i profesorima koji su streljani 21. oktobra 1941. godine, održana tradicionalna antiratna manifestacija "Veliki školski čas", a sa koje je poslata poruka da se takav zločin nikada više ne sme ponoviti. "Velikom školskom času", na kome je... »

Pucajte, ja i dalje držim čas: Održan Veliki školski čas u Kragujevcu, venci i sveće za žrtve nacističkog streljanja

Kurir nedelja, 21. oktobar 2018.
U Memorijalnom parku Šumarice u Kragujevcu održan je moleban đacima i profesorima ubijenim na današnji dan 1941. godine i izveden tradicionalni komemorativno-umetnički Veliki školski čas povodom 77. godišnjice streljanja civila u Drugom svetskom ratu. Vence kod spomenika streljanim đacima i... »

Dan sećanja na žrtve II svetskog rata: "Zbogom Mico. Ja danas pogiboh"

B92 nedelja, 21. oktobar 2018.
Jedan od nastavnika, koji je zagrlio dete pored sebe, pre nego što su ga meci presekli po telu, izgovorio je: "Pucajte, ja i dalje držim čas!".
Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika streljali 3.000 ljudi u Kragujevcu na današnji dan pre 77 godina. Osveta je bila streljanje 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika... »

Održan moleban streljanim đacima i profesorima u Kragujevcu

Nova ekonomija nedelja, 21. oktobar 2018.
U Memorijalnom parku Šumarice u Kragujevcu održan je moleban đacima i profesorima ubijenim na današnji dan 1941. godine i izveden tradicionalni komemorativno-umetnički Veliki školski čas povodom 77. godišnjice streljanja civila u Drugom svetskom ratu. Vence kod spomenika streljanim đacima i... »

Kragujevac: Veliki školski čas u Šumaricama

Dnevnik nedelja, 21. oktobar 2018.
BEOGRAD: Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama održana je tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas, na dan kada se u Srbiji obeležava državni praznik Dan sećanja na sve žrtve iz Drugog svetskog rata.
Sa mesta masovnog streljanja, gde su nemački fašisti izveli na streljanje, zajedno sa građanima i profesore i đake iz školskih klupa, Kragujevac i ovog 21. oktobra podseća, opominje i upozorava da se tako nešto više nikada i... »

Moleban streljanim đacima i profesorima u Kragujevcu

N1 Info nedelja, 21. oktobar 2018.
U Memorijalnom parku Šumarice u Kragujevcu održan je moleban đacima i profesorima ubijenim na današnji dan 1941. godine i izveden tradicionalni komemorativno-umetnički Veliki školski čas povodom 77. godišnjice streljanja civila u Drugom svetskom ratu.
Vence kod spomenika streljanim đacima i profesorima položili su predstavnici Prve kragujevačke gimnazije, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, izaslanici ambasada Nemačke,... »

U Šumaricama održan "Veliki školski čas" - sećanje na žrtve fašističkih okupatora

RTV nedelja, 21. oktobar 2018.
RTV: U Šumaricama održan "Veliki školski čas" - sećanje na žrtve fašističkih okupatora
KRAGUJEVAC - U Šumaricama je danas održan "Veliki školski čas", mirovna manifestacija posvećena civilnim žrtvama fašističkih okupatora, na kojoj je izvedena drama "Nisam kriv što sam živ", Đorđa Milosavljevića, profesora Fakulteta dramskih umetnosti.
Prvi venac na humku streljanim đacima i profesorima položili su predstavnici Prve kragujevačke gimnazije. U ime Vlade Srbije venac je položila ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, a Radomir Nikolić, gradonačelnik i... »

Veliki školski čas u Šumaricama

Politika nedelja, 21. oktobar 2018.
Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama održana je tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas, na dan kada se u Srbiji obeležava državni praznik Dan sećanja na sve žrtve iz Drugog svetskog rata. Sa mesta masovnog streljanja, gde su nemački fašisti... »

Veliki školski čas u Šumaricama

B92 nedelja, 21. oktobar 2018.
B92: Veliki školski čas u Šumaricama
Beograd -- Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama održana je tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas.
Danas se u Srbiji obeležava državni praznik Dan sećanja na sve žrtve iz Drugog svetskog rata. Sa mesta masovnog streljanja, gde su nemački fašisti izveli na streljanje, zajedno sa građanima i profesore i đake iz školskih klupa,... »

Zbogom srce, ja danas pogiboh, poslednja mi misao na tebe: Kragujevčani su napisali poruke najbližima, a onda su ih nacisti izveli na streljanje...

Kurir nedelja, 21. oktobar 2018.
Pre tačno 77 godina u Kragujevcu je streljano oko 3.000 građana tog grada i okolnih mesta u znak odmazde nemačkih nacista zbog 10 ubijenih i 26 ranjenih Nemaca u sukobu sa partizanima i četnicima na pola puta između Bara i Ljuljaka. Među ubijenima je bilo i 300 kragujevačkih učenika kao i 15... »

Veliki školski čas u Šumaricama

RTS nedelja, 21. oktobar 2018.
RTS: Veliki školski čas u Šumaricama
U Srbiji je državni praznik Dan sećanja na sve žrtve iz Drugog svetskog rata. Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama održana je tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas.
Sa mesta masovnog streljanja, gde su nemački fašisti, zajedno sa građanima iz školskih klupa, izveli i streljali đake i profesore, Kragujevac i ovog 21. oktobra podseća, opominje i upozorava da se tako nešto više nikada i nigde... »

Pucajte, ja i dalje držim čas: Održan Veliki školski čas u Kragujevcu, venci i sveće za žrtve nacističkog streljanja

iKragujevac nedelja, 21. oktobar 2018.
Moleban streljanim đacima i profesorima u Memorijalnom parku "Šumarice" počeo je danas u 10.30, a potom će biti održan tradicionalni komemorativno-umetnički "Veliki školski čas" povodom 77. godišnjice streljanja civila u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu.
Vence kod spomenika streljanim đacima i profesorima položiće predstavnici Prve kragujevačke gimnazije, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, izaslanici ambasada Nemačke,... »

Veliki školski čas danas u Kragujevcu

Radio 021 nedelja, 21. oktobar 2018.
U Šumaricama se danas održava "Veliki školski čas", mirovna manifestacija posvećena civilnim žrtvama fašističkih okupatora u Kragujevcu, na kojoj će biti izvedena drama "Nisam kriv što sam živ" Đorđa Milosavljevića, profesora Fakulteta dramskih umetnosti.
Nemci su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo i 300 đaka i profesora... »

Neprežaljena tuga:Bilo je to u jednoj zemlji seljaka...

Mondo nedelja, 21. oktobar 2018.
Na današnji dan, 21. oktobra 1941. godine Nemci su u Kragujevcu izvršili masovno ubistvo. Streljano je oko 3.000 ljudi. Među njima i đaci i profesori.
Jedan od nastavnika, koji je zagrlio dete koje je stajalo pored njega, pre nego što su ga meci presekli po telu, izgovorio je: "Pucajte, ja i dalje držim čas!". Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika u... »

Kragujevac: „Veliki školski čas“ posvećen žrtvama fašizma

Danas nedelja, 21. oktobar 2018.
U Šumaricama se danas održava „Veliki školski čas“, mirovna manifestacija posvećena civilnim žrtvama fašističkih okupatora u Kragujevcu, na kojoj će biti izvedena drama „Nisam kriv što sam živ“, Đorđa Milosavljevića, profesora Fakulteta dramskih umetnosti.
Nemci su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo i 300 đaka i profesora... »

Vremeplov: Nacisti u Kragujevcu streljali više hiljada civila

RTV nedelja, 21. oktobar 2018.
RTV: Vremeplov: Nacisti u Kragujevcu streljali više hiljada civila
BEOGRAD - Na današnji dan 1941. godine nemačka "kaznena ekspedicija" streljala je u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu, u znak odmazde, više hiljada srpskih civila. Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa jedinicama pokreta otpora 16. oktobra na putu Kragujevac - Gornji Milanovac. U toj borbi Nemci su imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika. Prilikom streljanja primenjena je drakonska odredba iz naredbe generala Franca Bemea od 10. oktobra, kojom se propisuje streljanje 100 Srba za jednog
Danas je nedelja, 21. oktobar, 294. dan 2018. Do kraja godine ima 71 dan. 1422 - Umro je francuski kralj Šarl VI, koji je 42 godine proveo na prestolu. U početku vladavine nazivan je "Šarl Voljeni", ali je od 1392. imao očigledne... »

Na današnji dan, 21. oktobar

B92 nedelja, 21. oktobar 2018.
B92: Na današnji dan, 21. oktobar
1422 - Umro je francuski kralj Šarl VI (Charles), koji je vladao 42 godine. U početku vladavine nazivan je "Šarl Voljeni" (le Bien-Aime), a od 1392, posle nekoliko napada ludila dobio je nadimak "Šarl Ludi" (le Fou). Tokom njegove vladavine Englezi, predvođeni kraljem Henrijem V (Henry), 1415.... »
©2019 Netmark d.o.o.