Povezane vesti

Kako će otkrića sa Antarktika pomoći astronautima u misijama na Mars?

B92 četvrtak, 6. decembar 2018.
B92: Kako će otkrića sa Antarktika pomoći astronautima u misijama na Mars?
Naučnici sa Antarktika ulaze u stanje "psihičke hibernacije" kako bi uspeli da se izbore sa stresom, kontantnom tamom, izolacijom, pokazali su najnoviji rezultati studije koja je trajala pune dve godine.
To istraživanje bi moglo da olakša buduće misije na Mars i druge planete, tokom kojih bi astronauti dugo vremena bili izolovani duži vremenski period. Naime, istraživači su proučavali radnike na stanici "Konkordija" na... »

Naučnici na Antarktiku otkrili kako da olakšaju ljudima let do Marsa

RTV četvrtak, 6. decembar 2018.
RTV: Naučnici na Antarktiku otkrili kako da olakšaju ljudima let do Marsa
ANTARKTIK - Naučnici stacionirani u Istraživačkoj stanici "Konkordija", na Antarktiku, zapadaju u stanje "psihološke hibernacije" kako bi se izborili sa stresom kome su izloženi zbog neprekidnog mraka i izolovanosti, pokazuju rezultati studije, koja je trajala dve godine. Nova saznanja mogla bi da olakšaju misije s posadom na Mars i druge planete, gde će astronauti verovatno takođe biti izolovani tokom dužeg perioda.
Temperatura u delu Antarktika, gde se nalazi stanica, zimi padaju i do minus 85 stepeni Celzijusa, zimi sunce na izlazi, a leti ne zalazi. Zaposleni na stanici suočavaju su sa nizom problema, kao što su nagle promene... »
©2019 Netmark d.o.o.