Povezane vesti

Opozicija u Makedoniji objavila prvi zahtev posle promene imena zemlje

Vesti online 11.01.2019
Opoziciona makedonska stranka VMRO-DPMNE zatražila je večeras hitno raspisivanje parlamentarnih izbora i da budu održani zajedno sa predsedničkim. - VMRO-DPMNE zahteva raspuštanje parlamenta i sazivanje vanrednih parlamentarnih izbora, zajedno sa… »

Sobranje promenilo ime države u Republika Severna Makedonija

Slobodna Evropa 11.01.2019
Sobranje Makedonije usvojilo je amandman na Ustav kojim je promenjeno ime države u Republika Severna Makedonija, kao što je dogovoreno sa Grčkom da bi se okončao višedecenijski spor, javlja dopisništvo Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Skoplja… »

Od danas i zvanično: Makedonija promenila ime u "Republika Severna Makedonija"

Telegraf 11.01.2019
Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje. Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju, kao i što je dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom. Makedonsko… »

Opozicija u Makedoniji objavila prvi zahtev posle promene imena zemlje

Sputnik 11.01.2019
Opoziciona makedonska stranka VMRO-DPMNE zatražila je da hitno budu raspisani parlamentarni izbori i da oni budu održani zajedno sa predsedničkim izborima. „VMRO-DPMNE zahteva raspuštanje Parlamenta i sazivanje vanrednih parlamentarnih izbora… »

Istorijski trenutak! Makedonija promenila ime: 81 glas za naziv Republika Severna Makedonija!

Kurir 11.01.2019
Makedonsko Sobranje je sa 81 glas "za", ni jedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija. Na početku plenarne sednice obratio se… »

Od danas i zvanično: Republika Severna Makedonija

Mondo 11.01.2019
Makedonsko Sobranje je sa 81 glas "za", ni jedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija. Foto: MONDO/Mario Milojević Na početku… »

Sobranje odlučilo: Makedonija postala Sjeverna Makedonija

Al Jazeera 11.01.2019
Dvotrećinskom većinom usvojen je Ustavni zakon sa 81 glasom 'za', čime su prihvaćeni svi amandmani koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma. Makedonsko Sobranje usvojilo je u petak navečer dvotrećinskom većinom Ustavni zakon sa 81 glasom "za", čime… »

Makedonija menja ime, ispred Sobranja protest (foto)

Sputnik 11.01.2019
Parlament Makedonije je sa 81 glasom „za“, nijednim glasom „protiv“ i nijednim „uzdržanim“ glasom, usvojio ustavni amandman kojim je ta država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija… »

Cipras čestitao na "uspešnom okončanju revizije ustava BJRM"

Vesti online 11.01.2019
Iz kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa večeras je saopšteno da je on "čestitao kolegi iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) Zoranu Zaevu na uspešnom okončanju revizije ustava BJRM na bazi Prespanskog sporazuma", prenosi ANA… »

Istorijska odluka: Novo ime Republika Severna Makedonija

Večernje novosti 11.01.2019
Na sednici Sobranja Makedonije izglasana istorijska odluka o ustavnim izmenama o promeni imena države. Vlada prihvatila zahteve albanske opozicione stranke "Besa" SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI" Makedonsko Sobranje je sa 81 glas "za", nijedan… »

Makedonija promenila ime, prihvaćeni zahtevi albanske Bese

B92 11.01.2019
Makedonsko Sobranje je s 81 glasom za, nijednim protiv i nijednim uzdržanim usvojilo promenu Ustava kojom država, u skladu s Prespanskim sporazumom, menja ime. Dvotrećinskom većinom usvojena je ustavna promena kojom je Makedonija promenila ime u… »

"Ovo je izdaja, hoćemo vanredne izbore"

B92 11.01.2019
Lider najveće makedonske opozicione stranke Hristijan Mickoski je usvajanje ustavnih izmena kojim se ime države menja u Severna Makedonija nazvao izdajom. On je i zatražio vanredne parlamentarne izbore. Na konferenciji za novinare on je zatražio da se… »

Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija

RTV 11.01.2019
SKOPLJE, BRISEL - Makedonsko Sobranje je sa 81 glas „za", ni jedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija. Na početku plenarne… »

Od sada, Republika Severna Makedonija

RTS 11.01.2019
Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju, kao što je i dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom. Premijer Zoran Zaev rekao da je reč o teškoj, ali… »

Sobranje usvojilo ustavne izmene o promeni imena države

Slobodna Evropa 11.01.2019
Makedonski parlament (Sobranje) je sa 81 glasom "za" od ukupno 120 poslanika, usvojio i proglasio četiri amandmana Ustava države koji proizilaze iz Dogovora sa Grčkom o imenu zemlje. "Ukupno su glasali 81 poslanik, svih 81 'za', uzdržanih nema, protiv… »

Makedonski parlament usvojio ustavne izmene o promeni imena države

Novi magazin 11.01.2019
Skupština Makedonije usvojila je večeras dvotrećinskom većinom ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet. Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora… »

VMRO DPMNE: Promena imena države izdaja, tražimo vanredne izbore

N1 Info 11.01.2019
Lider najveće makedonske opozicione stranke Hristijan Mickoski je usvajanje ustavnih izmena kojim se ime države menja u Severna Makedonija nazvao izdajom i zatražio vanredne parlamentarne izbore. Na konferenciji za novinare on je zatražio da se… »

Usvojene ustavne izmene: Od sada ime države Severna Makedonija

Insajder 11.01.2019
Skupština Makedonije usvojila je večeras dvotrećinskom većinom ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet. Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora… »

Sobranje potvrdilo: Makedonija menja ime

Vesti online 11.01.2019
Makedonsko Sobranje je sa 81 glas "za", nijedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija. Na početku plenarne sednice obratio se… »

Makedonija menja ime: Vlada obezbedila dvotrećinsku većinu!

Kurir 11.01.2019
Makedonska vlada postigla je dogovor sa albanskom opozicionom strankom Besa i time je, kako navode u zajedničkom saopštenju, obezbeđena skupštinska većina za izglasavanje ustavnih amandmana. "Potvrđujemo da formulacija 'državljanstvo… »

Sobranje usvojilo amandmane kojim se ime države menja u Severna Makedonija

N1 Info 11.01.2019
Skupština Makedonije usvojila je dvotrećinskom većinom ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet. Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa… »

Makedonija menja ime, od sada će se ovako zvati

Alo 11.01.2019
Sporazum konačno postignut! parlament usvojio je ustavne amandmane o Prespanskom sporazumu kojima Makedonija menja ime u Republika Severna Makedonija. Makedonsko Sobranje je sa 81 glas „za“, nijedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu… »

Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija

Studio B 11.01.2019
Makedonsko Sobranje je sa 81 glas „za“, ni jedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija. Na početku plenarne sednice obratio… »

Skoplje, obezbeđena većina za promenu Ustava

RTS 11.01.2019
Sednica makedonskog parlamenta o izmenama Ustava koja je najavljena za 12 sati još nije počela. Plenarna sala je skoro prazna i nema zvaničnih informacija od parlamentarnih službi kada će se sednica nastaviti, javlja televizija "Sitel". Vlada je… »

Zaev prodao svoj narod! Albanci dobijaju još jednu državu

Alo 11.01.2019
Nova sednica Sobranja, koja je danas dva puta otkazivana, još nije zakazana, ali je portparol predsednika Sobranja Taljata Džaferija potvrdio da je postignut dogovor o većini potrebnoj za usvajanje ustavnih amandmana. Premijer Makedonije Zoran Zaev… »

Zaev definitivno dao besu Albancima

Sputnik 11.01.2019
Nova sednica Sobranja, koja je danas dva puta otkazivana, još nije zakazana, ali je portparol predsednika Sobranja Taljata Džaferija potvrdio da je postignut dogovor o većini potrebnoj za usvajanje ustavnih amandmana. Premijer Makedonije Zoran Zaev će… »

Zaev postigao dogovor s Besom, obezbedio većinu za ustavne promene

N1 Info 11.01.2019
Premijer Makedonije Zoran Zaev postigao je posle podne dogovor sa opozicionim krilom Bese i obezbedio dvotrećinsku većinu za finalno izglasavanje ustavnih amadmana. Da je postignut dogovor da poslanici opzicione Bese Biljala Kasamija glasaju za ustavne… »

Zaev postigao dogovor s Besom, obezbedio većinu za ustavne promene

Telegraf 11.01.2019
Očekuje se da će sednica započeti svaki trenutak. Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu koji predviđa i promenu imena države u Republika Severna Makedonija, piše… »

Novi front u Skoplju: Zaev je u panici

Sputnik 11.01.2019
Opoziciona stranka Jedinstvena Makedonija, koja je glavni organizator protesta protiv promene Ustava ispred Sobranja, ocenjuje da je premijer Makedonije Zoran Zaev u panici, jer ima problema da obezbedi dovoljan broj poslaničkih glasova za izglasavanje… »

Zaev obezbedio dvotrećinsku većinu?

RTV 11.01.2019
SKOPLJE - Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez podrške opozicionog pokreta Albanaca BESA, Bilala Kasamija, pišu makedonski mediji. Kako navodi skopski Nezavisni… »

Zaev ima dvotrećinsku većinu?

Sputnik 11.01.2019
Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez podrške albanske partije BESA. Kako navodi skopski „Nezavisni vesnik“, ovo je najnovija informacija koja kruži u kuloarima… »

Zaev obezbedio dvotrećinsku većinu

Vesti online 11.01.2019
Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez podrške opozicionog pokreta Albanaca BESA, Bilala Kasamija, pišu makedonski mediji. Kako navodi skopski Nezavisni vesnik, ovo je… »

Mediji: Zaev ima dvotrećinsku većinu

B92 11.01.2019
Skoplje -- Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez podrške albanske partije BESA. Kako navodi skopski Nezavisni vesnik, ovo je najnovija informacija koja kruži u… »

Sobranje bi trebalo da glasa, a Zaev nema potrebnu većinu

B92 11.01.2019
Skoplje -- Makedonsko Sobranje danas bi trebalo da glasa o izmenama Ustava koje, na osnovu Prespanskog sporazuma s Grčkom, predviđaju i promenu imena zemlje. Kako prenosi a1on.mk, premijer Zoran Zaev još nije obezbedio potrebnu dvotrećinska većinu od… »

Dan kad je Makedonija postala vlasništvo Albanaca

Vesti online 11.01.2019
Albanci imaju više prava nego bilo koja manjina u svetu i više prava od samih Makedonaca. Oni su sada u situaciji da ucenjuju i to obilato koriste, jer kada se radi o njihovim interesima oni su udruženi, a kad se radi o makedonskim uvek su protiv… »

Gruevski upozorava: Promena Ustava će dovesti do promena identiteta i istorije Makedonije

Večernje novosti 10.01.2019
Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski upozorio je da će sutrašnje verovatno izglasavanje promena Ustava i promene imena zemlje u Sobranju Makedonije, dovesti do promene i imene identiteta i istorije Makedonije i njenog naroda. Bivši makedonski… »

Vesti dana »