Povezane vesti

Od danas i zvanično: Makedonija promenila ime u "Republika Severna Makedonija"

Telegraf pre 8 dana
Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje
Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju, kao i što je dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom. Makedonsko Sobranje je sa 81 glas „za“, ni jedan protiv, niti uzdržan,... »

Sobranje promenilo ime države u Republika Severna Makedonija

Slobodna Evropa pre 8 dana
Sobranje Makedonije usvojilo je amandman na Ustav kojim je promenjeno ime države u Republika Severna Makedonija, kao što je dogovoreno sa Grčkom da bi se okončao višedecenijski spor, javlja dopisništvo Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Skoplja. Osamdeset jedan poslanik je glasao za amandman, dok su... »

Opozicija u Makedoniji objavila prvi zahtev posle promene imena zemlje

Vesti online pre 8 dana
Opoziciona makedonska stranka VMRO-DPMNE zatražila je večeras hitno raspisivanje parlamentarnih izbora i da budu održani zajedno sa predsedničkim.
- VMRO-DPMNE zahteva raspuštanje parlamenta i sazivanje vanrednih parlamentarnih izbora, zajedno sa predsedničkim u skladu sa zakonskim propisima. Na ovim izborima VMRO-DPMNE će pobediti i volja naroda će biti ispunjena - izjavio... »

Istorijski trenutak! Makedonija promenila ime: 81 glas za naziv Republika Severna Makedonija!

Kurir pre 8 dana
Makedonsko Sobranje je sa 81 glas "za", ni jedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija.
Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci. "Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali... »

Sobranje odlučilo: Makedonija postala Sjeverna Makedonija

Al Jazeera pre 8 dana
Dvotrećinskom većinom usvojen je Ustavni zakon sa 81 glasom 'za', čime su prihvaćeni svi amandmani koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma.
Makedonsko Sobranje usvojilo je u petak navečer dvotrećinskom većinom Ustavni zakon sa 81 glasom "za", čime su prihvaćeni svi amandmani koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma, koji je Makedonija potpisala sa Grčkom u junu prošle... »

Od danas i zvanično: Republika Severna Makedonija

Mondo pre 8 dana
Makedonsko Sobranje je sa 81 glas "za", ni jedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija.
Foto: MONDO/Mario Milojević Na početku sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci. "Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava... »

Opozicija u Makedoniji objavila prvi zahtev posle promene imena zemlje

Sputnik pre 8 dana
Opoziciona makedonska stranka VMRO-DPMNE zatražila je da hitno budu raspisani parlamentarni izbori i da oni budu održani zajedno sa predsedničkim izborima.
„VMRO-DPMNE zahteva raspuštanje Parlamenta i sazivanje vanrednih parlamentarnih izbora, zajedno sa predsedničkim izborima u skladu sa zakonskim propisima. Na tim izborima VMRO-DPMNE će pobediti i volja naroda će biti ispunjena“,... »

Istorijska odluka: Novo ime Republika Severna Makedonija

Večernje novosti pre 8 dana
Na sednici Sobranja Makedonije izglasana istorijska odluka o ustavnim izmenama o promeni imena države. Vlada prihvatila zahteve albanske opozicione stranke "Besa"
SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI" Makedonsko Sobranje je sa 81 glas "za", nijedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime države u... »

Cipras čestitao na "uspešnom okončanju revizije ustava BJRM"

Vesti online pre 8 dana
Iz kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa večeras je saopšteno da je on "čestitao kolegi iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) Zoranu Zaevu na uspešnom okončanju revizije ustava BJRM na bazi Prespanskog sporazuma", prenosi ANA.
Grčka agencija podseća da su "Grčka i BJRM potpisale istorijski sporazum u junu 2018, čime su rešile pitanje koje je dugo stajalo između dve zemlje" i da ovaj sporazum "mora da bude ratifikovan u parlamentima obe zemlje".... »

Makedonija menja ime, ispred Sobranja protest (foto)

Sputnik pre 8 dana
Parlament Makedonije je sa 81 glasom „za“, nijednim glasom „protiv“ i nijednim „uzdržanim“ glasom, usvojio ustavni amandman kojim je ta država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija. Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje.
Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci. „Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i Ustava države, ali... »

Makedonija promenila ime, prihvaćeni zahtevi albanske Bese

B92 pre 8 dana
B92: Makedonija promenila ime, prihvaćeni zahtevi albanske Bese
Makedonsko Sobranje je s 81 glasom za, nijednim protiv i nijednim uzdržanim usvojilo promenu Ustava kojom država, u skladu s Prespanskim sporazumom, menja ime.
Dvotrećinskom većinom usvojena je ustavna promena kojom je Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija. Poslanici VMRO-DPMNE nisu učestvovali na ovom glasanju, kako je i u četvrtak najavio lider ove stranke Hristijan... »

"Ovo je izdaja, hoćemo vanredne izbore"

B92 pre 8 dana
B92: "Ovo je izdaja, hoćemo vanredne izbore"
Lider najveće makedonske opozicione stranke Hristijan Mickoski je usvajanje ustavnih izmena kojim se ime države menja u Severna Makedonija nazvao izdajom.
On je i zatražio vanredne parlamentarne izbore. Na konferenciji za novinare on je zatražio da se skupština raspusti i da se vanredni izbori održe zajedno sa predsedničkim, koji su planirani za proleće. "Na ovim izborima VMRO... »

VMRO DPMNE: Promena imena države izdaja, tražimo vanredne izbore

N1 Info pre 8 dana
Lider najveće makedonske opozicione stranke Hristijan Mickoski je usvajanje ustavnih izmena kojim se ime države menja u Severna Makedonija nazvao izdajom i zatražio vanredne parlamentarne izbore.
Na konferenciji za novinare on je zatražio da se skupština raspusti i da se vanredni izbori održe zajedno sa predsedničkim koji su planirani za proleće. "Na ovim izborima VMRO DPMNE će pobediti, a volja građana će biti... »

Od sada, Republika Severna Makedonija

RTS pre 8 dana
RTS: Od sada, Republika Severna Makedonija
Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju, kao što je i dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom. Premijer Zoran Zaev rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.
Za usvajanje amandmana glasao je 81 poslanik u Sobranju. Nije bili glasova protiv, niti uzdržanih. Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje. Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev, koji je rekao... »

Sobranje usvojilo ustavne izmene o promeni imena države

Slobodna Evropa pre 8 dana
Makedonski parlament (Sobranje) je sa 81 glasom "za" od ukupno 120 poslanika, usvojio i proglasio četiri amandmana Ustava države koji proizilaze iz Dogovora sa Grčkom o imenu zemlje. "Ukupno su glasali 81 poslanik, svih 81 'za', uzdržanih nema, protiv nema. Konstatiram da je Sobranje donelo Odluku... »

Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija

RTV pre 8 dana
RTV: Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija
SKOPLJE, BRISEL - Makedonsko Sobranje je sa 81 glas „za", ni jedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija.
Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev, koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci. "Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali... »

Makedonski parlament usvojio ustavne izmene o promeni imena države

Novi magazin pre 8 dana
Skupština Makedonije usvojila je večeras dvotrećinskom većinom ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet.
Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mesta, dok sednici nisu prisustvovali poslanici opozicione... »

Usvojene ustavne izmene: Od sada ime države Severna Makedonija

Insajder pre 8 dana
Skupština Makedonije usvojila je večeras dvotrećinskom većinom ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet
Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mesta, dok sednici nisu prisustvovali poslanici opozicione... »

Makedonija menja ime: Vlada obezbedila dvotrećinsku većinu!

Kurir pre 8 dana
Makedonska vlada postigla je dogovor sa albanskom opozicionom strankom Besa i time je, kako navode u zajedničkom saopštenju, obezbeđena skupštinska većina za izglasavanje ustavnih amandmana.
"Potvrđujemo da formulacija 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' ostaje ista, a pritom je prihvaćen amandman na Ustav kojim se potvrđuje 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije'... »

Sobranje usvojilo amandmane kojim se ime države menja u Severna Makedonija

N1 Info pre 8 dana
Skupština Makedonije usvojila je dvotrećinskom većinom ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet.
Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mesta, dok sednici nisu prisustvovali poslanici opozicione... »

Sobranje potvrdilo: Makedonija menja ime

Vesti online pre 8 dana
Makedonsko Sobranje je sa 81 glas "za", nijedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija.
Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci. - Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali... »

Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija

Studio B pre 8 dana
Makedonsko Sobranje je sa 81 glas „za“, ni jedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija.
Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci. „Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali... »

Makedonija menja ime, od sada će se ovako zvati

Alo pre 8 dana
Alo: Makedonija menja ime, od sada će se ovako zvati
Sporazum konačno postignut!
parlament usvojio je ustavne amandmane o Prespanskom sporazumu kojima Makedonija menja ime u Republika Severna Makedonija. Makedonsko Sobranje je sa 81 glas „za“, nijedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim... »

Skoplje, obezbeđena većina za promenu Ustava

RTS pre 9 dana
RTS: Skoplje, obezbeđena većina za promenu Ustava
Sednica makedonskog parlamenta o izmenama Ustava koja je najavljena za 12 sati još nije počela. Plenarna sala je skoro prazna i nema zvaničnih informacija od parlamentarnih službi kada će se sednica nastaviti, javlja televizija "Sitel". Vlada je postigla dogovor sa albanskom opozicionom strankom Besa i time je, kako navode u zajedničkom saopštenju, obezbeđena skupštinska većina.
Sednica parlamenta je dva dana odlagana zbog neizvesnosti da li će vladajuća koalicija sa Zaevom na čelu moći da obezbedi neophodnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 poslaničkih glasova. U međuvremenu, makedonska vlada postigla je... »

Zaev prodao svoj narod! Albanci dobijaju još jednu državu

Alo pre 9 dana
Alo: Zaev prodao svoj narod! Albanci dobijaju još jednu državu
Nova sednica Sobranja, koja je danas dva puta otkazivana, još nije zakazana, ali je portparol predsednika Sobranja Taljata Džaferija potvrdio da je postignut dogovor o većini potrebnoj za usvajanje ustavnih amandmana. Premijer Makedonije Zoran Zaev će se u 21 sat obratiti naciji.
Premijer Makedonije i lider vladajućeg SDSM Zoran Zaev i predsednik opozicione albanske partije Besa Bilal Kasami postigli su dogovor, čime je Zaev obezbedio dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana koji su... »

Zaev definitivno dao besu Albancima

Sputnik pre 9 dana
Nova sednica Sobranja, koja je danas dva puta otkazivana, još nije zakazana, ali je portparol predsednika Sobranja Taljata Džaferija potvrdio da je postignut dogovor o većini potrebnoj za usvajanje ustavnih amandmana. Premijer Makedonije Zoran Zaev će se u 21 sat obratiti naciji.
Premijer Makedonije i lider vladajućeg SDSM Zoran Zaev i predsednik opozicione albanske partije Besa Bilal Kasami postigli su dogovor, čime je Zaev obezbedio dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana koji su... »

Zaev postigao dogovor s Besom, obezbedio većinu za ustavne promene

Telegraf pre 9 dana
Očekuje se da će sednica započeti svaki trenutak
Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu koji predviđa i promenu imena države u Republika Severna Makedonija, piše Nezavisni vesnik. - Postignut je dogovor sa pokretom Albanaca BESA Bilala... »

Zaev postigao dogovor s Besom, obezbedio većinu za ustavne promene

N1 Info pre 9 dana
Premijer Makedonije Zoran Zaev postigao je posle podne dogovor sa opozicionim krilom Bese i obezbedio dvotrećinsku većinu za finalno izglasavanje ustavnih amadmana.
Da je postignut dogovor da poslanici opzicione Bese Biljala Kasamija glasaju za ustavne izmene potvrdio je i portparol SDSM Kostadin Kostadinov, ali nije izneo detalje. Prema informacijama medija iz parlamenta, očekuje se da... »

Novi front u Skoplju: Zaev je u panici

Sputnik pre 9 dana
Opoziciona stranka Jedinstvena Makedonija, koja je glavni organizator protesta protiv promene Ustava ispred Sobranja, ocenjuje da je premijer Makedonije Zoran Zaev u panici, jer ima problema da obezbedi dovoljan broj poslaničkih glasova za izglasavanje ustavnih amandmana kojima se menja ime te države, prenosi portal „A1on“.
„Nakon što je došlo do ujedinjenja u odbrani imena Makedonije između VMRO-DPMNE i stranke Jedinstvena Makedonija, kao i velikog broja organizacija koje su deo pokreta ’Makedonija blokira‘, Zoran Zaev je u panici“, ističe se u... »

Zaev obezbedio dvotrećinsku većinu?

RTV pre 9 dana
RTV: Zaev obezbedio dvotrećinsku većinu?
SKOPLJE - Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez podrške opozicionog pokreta Albanaca BESA, Bilala Kasamija, pišu makedonski mediji.
Kako navodi skopski Nezavisni vesnik, ovo je najnovija informacija koja kruži u kuloarima makedonskog parlamenta uoči početka sednice. Sednica parlamenta je dva dana odlagana zbog neizvesnosti da li će vladajuća koalicija sa... »

Zaev ima dvotrećinsku većinu?

Sputnik pre 9 dana
Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez podrške albanske partije BESA.
Kako navodi skopski „Nezavisni vesnik“, ovo je najnovija informacija koja kruži u kuloarima makedonskog Parlamenta uoči početka sednice. Sednica Parlamenta je dva dana odlagana zbog neizvesnosti da li će vladajuća koalicija sa... »

Zaev obezbedio dvotrećinsku većinu

Vesti online pre 9 dana
Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez podrške opozicionog pokreta Albanaca BESA, Bilala Kasamija, pišu makedonski mediji.
Kako navodi skopski Nezavisni vesnik, ovo je najnovija informacija koja kruži u kuloarima makedonskog parlamenta uoči početka sednice. Sednica parlamenta je dva dana odlagana zbog neizvesnosti da li će vladajuća koalicija sa... »

Mediji: Zaev ima dvotrećinsku većinu

B92 pre 9 dana
B92: Mediji: Zaev ima dvotrećinsku većinu
Skoplje -- Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez podrške albanske partije BESA.
Kako navodi skopski Nezavisni vesnik, ovo je najnovija informacija koja kruži u kuloarima makedonskog parlmenta uoči početka sednice. Sednica parlamenta je dva dana odlagana zbog neizvesnosti da li će vladajuća koalicija sa... »

Sobranje bi trebalo da glasa, a Zaev nema potrebnu većinu

B92 pre 9 dana
B92: Sobranje bi trebalo da glasa, a Zaev nema potrebnu većinu
Skoplje -- Makedonsko Sobranje danas bi trebalo da glasa o izmenama Ustava koje, na osnovu Prespanskog sporazuma s Grčkom, predviđaju i promenu imena zemlje.
Kako prenosi a1on.mk, premijer Zoran Zaev još nije obezbedio potrebnu dvotrećinska većinu od 80 poslanika u Sobranju. Neizvesna je podrška albanske opozicione stranke Besa, koja je saopĹĄtila da neće dati "zeleno svetlo" ako se... »

Dan kad je Makedonija postala vlasništvo Albanaca

Vesti online pre 9 dana
Albanci imaju više prava nego bilo koja manjina u svetu i više prava od samih Makedonaca. Oni su sada u situaciji da ucenjuju i to obilato koriste, jer kada se radi o njihovim interesima oni su udruženi, a kad se radi o makedonskim uvek su protiv.
Ustavni amandmani koje bi trebalo da usvoji Sobranje, što bi omogućilo promenu imena Makedonije i odblokiralo put te zemlje ka EU, ali i NATO-u, u rukama su — Albanaca. Makedonski premijer Zoran Zaev za te izmene nema potrebnu... »

Gruevski upozorava: Promena Ustava će dovesti do promena identiteta i istorije Makedonije

Večernje novosti pre 9 dana
Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski upozorio je da će sutrašnje verovatno izglasavanje promena Ustava i promene imena zemlje u Sobranju Makedonije, dovesti do promene i imene identiteta i istorije Makedonije i njenog naroda
Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski upozorio je da će sutrašnje verovatno izglasavanje promena Ustava i promene imena zemlje u Sobranju Makedonije, dovesti do promene i imene identiteta i istorije Makedonije i njenog... »

Dačić: Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu u februaru

Novi magazin  pre 7 sati  još 17 povezanih

Lako protiv ''fenjeraša'', Herta i Grujić grabe ka Evropi

Sportske.net  pre 1 sat  još 16 povezanih

Novi tripl-dabl Jokića za pobedu protiv Klivlenda

Beta  pre 9 sati  još 13 povezanih

Umro najstariji čovek na svetu u 113. godini

Glas Amerike  pre 3 sata  još 13 povezanih
©2018 Netmark d.o.o.