Vremeplov: Ubijen Cezar

Vremeplov: Ubijen Cezar

RTV pre 4 dana
RTV: Vremeplov: Ubijen Cezar
NOVI SAD - 44. p.n.e. - Rimskog vojskovođu, pisca i državnika Gaja Julija Cezara ubili su zaverenici na dan martovskih ida u Senatu. Namera im je bila da time spasu republiku, ali to nisu uspeli. U građanskom ratu potom su izginule vođe zavere Junije Brut i Parmenzije Kasije, a vlast je 31. pre nove ere prigrabio unuk Cezarove sestre Olivije, Oktavijan Avgust, što će biti početak uspostave monarhije (carstva). Cezar je u početku bio pristalica takozvane stranke populista, rimskih republikanskih demokrata,
Danas je petak, 15. mart 2019. Do kraja godine ima 291 dan. 1776 - Kongres SAD doneo je odluku o ukidanju zavisnosti od britanske krune. 1848 - Mađarsku je - tri dana posle masovnih demonstracija u prestonici Austrije Beču -... »

Na današnji dan, 15. mart

B92 pre 4 dana
B92: Na današnji dan, 15. mart
44. p.n.e. - Republikanski zaverenici koje su predvodili Brut i Kasije ubili su u Senatu rimskog cara i vojskovođu Gaja Julija Cezara. 1493 - Kristofer Kolumbo je doveo sedam Aruak Indijanaca sa ostrva Hispanjola (Haiti) u Španiju. To su bili prvi stanovnici Novog sveta koji su kročili na Stari... »
©2019 Netmark d.o.o.