Povezane vesti

Dan kada je crnogorsko primorje uništio razoran zemljotres (foto)

Sputnik pre 3 dana
Danas se obilježava 40 godina od najrazornijeg zemljotresa u istoriji Crne Gore.
Dana 15. aprila 1979. godine potres od sedam stepeni Rihterove skale uništio je crnogorsko primorje, a poginula je 101 osoba. Osjetio se na dužini od 100 kilometara, a epicentar se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i... »

Najtežih 10 sekundi crnogorske istorije (foto)

Mondo pre 3 dana
Na današnji dan pre tačno 40 godina crnogorsko primorje u velikoj meri je sravnjeno sa zemljom. Bilo je to deset najtežih sekundi crnogorske istorije.
Tog 15. aprila 1979. godine, između sedam i 19 i pola osam ujutru jadransku obalu, sa epicentrom u moru, petnestak kilometara od Bara i Ulcinja, pogodio je stravičan zemljotres jačine sedam stepeni Rihterove skale. Posledice... »

Crna Gora obeležava 40 godina od razornog zemljotresa

Studio B pre 3 dana
Crna Gora obeležava 40 godina od najrazornijeg zemljotresa koji je ikada pogodio tu državu, koja je tada bila jedna od šest republika bivše SFRJ. U razornom zemljotresu 101 osoba je poginula.
Zemljotres je uništio Crnogorsko primorje, osetio se na dužini od 100 km, a epicentar je bio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 km od obale. Stradali su gradovi: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat,... »

Crna Gora: 40 godina od najrazornijeg zemljotresa

B92 pre 3 dana
B92: Crna Gora: 40 godina od najrazornijeg zemljotresa
Podgorica -- Navršava se 40 od najrazornijeg zemljotresa, jačine sedam stepeni Rihterove skale, koji je 15. aprila 1979. pogodio Crnu Goru i izazvao katastrofalna razaranja.
Kako podseća cdm.me, epicentar zemljotresa bio je u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. U ovom zemljotresu 101 osoba je izgubila život u Crnoj Gori i 35 u Albaniji. Stradali su... »

Dan kada je Crnogorsko primorje sravnjeno: Pre 40 godina niz zemljotresa pogodio obalu, svedočanstva očevidaca su i danas jeziva (foto, video)

Kurir pre 3 dana
Pre tačno 40 godina, 15. aprila 1979, Crnogorsko primorje zadesio je zemljotres rušilačke snage kakav na ovom području niko u prošlosti nije ni zapamtio, ni opisao.
Tog nedeljnog jutra, tačno u 7:19:50, potresla se zemlja od Novog do Ulcinja, seizmografi su zabeležili udar jačine devet stepeni Merkalijeve skale u epicentru, koji nije bio u jednoj, već u celom nizu tačaka na liniji granica sa... »

Sećanje 40 godina od razornog zemljotresa: Dan kada je menjana karta Crne Gore

Večernje novosti pre 3 dana
Tog 15. aprila na Crnogorskom primorju zemljotres je odneo 101 život, povređeno je 1.700 ljudi, a 80.000 je ostalo bez doma
PRE ravno četiri decenije, za samo deset sekundi, izmenjena je karta Crnogorskog primorja i njegovog zaleđa. Tog 15. aprila 1979. godine u sedam časova, 19 minuta i 50 sekundi, jug Crne Gore pogodio je katastrofalni zemljotres,... »

Četiri decenije od katastrofalnog zemljotresa u Crnoj Gori

RTS pre 4 dana
RTS: Četiri decenije od katastrofalnog zemljotresa u Crnoj Gori
Navršava se četrdeset godina od najrazornijeg zemljotresa koji je 15. aprila 1979. godine pogodio Crnu Goru. To je bila jedna od najvećih katastrofa te vrste u nekadašnjoj Jugoslaviji. Zemljotres je imao jačinu od sedam jedinica Rihterove skale, odnosno devet stepeni Merkalijeve. U Crnoj Gori je poginula 101 osoba, a u Albaniji 35.
Epicentar zemljotresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. Stradali su gradovi: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja,... »

Četiri decenije od katastrofalnog zemljotresa u Crnoj Gori 1979. godine (video)

Telegraf pre 4 dana
Do kraja 1979. godine registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa
Navršava se četrdeset godina od najrazornijeg zemljotresa koji je 15. aprila 1979. godine pogodio Crnu Goru. Njegova jačina je bila sedam stepeni Rihterove skale izazvao je katastrofalna razaranja sa intenzitetom od devet stepeni... »
©2019 Netmark d.o.o.