Povezane vesti

Šta govore rezultati PISA testa u Srbiji: svaki treći učenik funkcionalno nepismen

Politika pre 5 dana
Srbija zaostaje više od 40 poena za zemljama OECD-a, što znači da je našim đacima potrebno još godinu i po školovanja da bi tu razliku sustigli. Svaki treći učenik u Srbiji je funkcionalno je nepismen, jer naučeno ne zna da primeni u praksi… »

Da li je ovo slika našeg školstva: Srbija bliže dnu liste na PISA testiranju nego vrhu FOTO VIDEO

B92 pre 4 dana
Srbija je na PISA testiranju, koje je sprovedeno 2018. godine, zauzela 45. mesto, objavljeno je na podsajtu OECD-a posvećenom ovom testiranju. Na listi je rangirano 79 država ili ekonomija. Prva dva mesta zauzimaju Kina i Singapur, prenosi RTS. Od… »

Baucal: PISA test pokazao da dugo tapkamo u mestu

Dnevnik pre 4 dana
BEOGRAD: Profesor Aleksandar Baucal izjavio je danas da režultati PISA testiranja nisu dobri za Srbiju kao društvo i da o obrazovanju treba da probamo da diskutujemo ozbiljno i nezavisno od dnevnopolitičkih podela. Prema rezultatima PISA testiranja… »

Rezultati PISA testa: Svaki treći učenik u Srbiji funkcionalno nepismen

Moj Novi Sad pre 4 dana
Ispod nivoa matematičke funkcionalne pismenosti je 40 odsto učenika, 38 odsto ne zadovoljava minimume u čitalačkoj pismenosti i 38 odsto u naučnoj pismenosti, pokazuju rezultati PISA testiranja koji su objavljeni danas. Srbija zaostaje više od 40… »

Đaci lošije rangirani na PISA testu, ministar neće da kaže ko je odgovoran

N1 Info pre 4 dana
Koliko je uspešan obrazovni sistem u Srbiji? Rezultati PISA testiranja sprovedenog 2018. pokazuju da svaki treći učenik, uzrasta od 15 godina, ne dostiže osnovni nivo pismenosti. U testiranju je učestvovalo više od osam hiljada đaka, iz više od… »

Katastrofalni rezultati PISA testa: "Naši đaci ne vrednuju školu"

Mondo pre 4 dana
Rezultati PISA testiranja pokazali da srpski đaci stoje vrlo loše - svaki treći učenik funkcionalno nepismen, jer naučeno ne zna da primeni u praksi. Ministar kaže "biće bolje", stručnjaci smatraju da mi tapkamo u mestu, a drugi rade. Rezultati… »

Svaki treći petnaestogodišnjak funkcionalno nepismen

RTS pre 4 dana
Srpski đaci na 45. mestu PISA testiranja. Svaki treći petnaestogodišnjak u našoj zemlji je funkcionalno nepismen, odnosno stečeno znanje ne zna da primeni u praksi. Najpametniji đaci na svetu, bar prema PISA testovima, žive u Kini i Singapuru… »

PISA test i zašto je Srbija tako daleko od najboljih

BBC News pre 4 dana
Zašto je u Srbiji trećina petnaestogodišnjaka funkcionalno nepismena i kako to promeniti? Svaki treći učenik petnaestogodišnjak u Srbiji funkcionalno je nepismen, a za vršnjacima iz zemalja članica Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj… »

PISA test i zašto je Srbija tako daleko od najboljih

Radio 021 pre 4 dana
Zašto je u Srbiji trećina petnaestogodišnjaka funkcionalno nepismena i kako to promeniti? Getty Images Koliko ste funkcionalno pismeni? Svaki treći učenik petnaestogodišnjak u Srbiji funkcionalno je nepismen, a za vršnjacima iz zemalja članica… »

PISA test i zašto je Srbija tako daleko od najboljih

Danas pre 4 dana
Svaki treći učenik petnaestogodišnjak u Srbiji funkcionalno je nepismen, a za vršnjacima iz zemalja članica Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kaskaju više od jedne školske godine, pokazali su rezultati testiranja Međunarodnog… »

PISA test i zašto je Srbija tako daleko od najboljih

B92 pre 4 dana
Zašto je u Srbiji trećina petnaestogodišnjaka funkcionalno nepismena i kako to promeniti? Svaki treći učenik petnaestogodišnjak u Srbiji funkcionalno je nepismen, a za vršnjacima iz zemalja članica Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj… »

PISA test i zašto je Srbija tako daleko od najboljih

Južne vesti pre 4 dana
Getty Images Koliko ste funkcionalno pismeni? Svaki treći učenik petnaestogodišnjak u Srbiji funkcionalno je nepismen, a za vršnjacima iz zemalja članica Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kaskaju više od jedne školske godine… »

Posle pitanja o PISA testiranju, Šarčević zaključio da novinarka N1 „nije pazila na času“

Danas pre 4 dana
Na konferenciji za medije, održanoj povodom objavljivanja rezultata PISA istraživanja, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je, umesto odgovora na pitanje novinarke TV N1 Jelene Mirković, prokomentarisao: „Vi bi na PISA… »

PISA istraživanje: Poboljšan nivo matematičkih znanja

Slobodna Evropa pre 4 dana
Između 2015. i 2018. godine poboljšao se srednji nivo poznavanja matematike srednjoškolaca u ukupno 13 država sveta, među kojima su Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija. Između ostalog, to stoji u poslednjem PISA istraživanju studenata, koje je… »

NUNS osudio osiono ponašanje ministra prosvete prema novinarki TV N1

Novi magazin pre 4 dana
Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje osiono ophođenje ministra prosvete Mladena Šarčevića prema novinarki Televizije N1 Jeleni Mirković, kao i njegove neprimerene odgovore i opaske upućene njoj i drugim koleginicama i kolegama prisutnim na… »

Nova stranka: Zaustaviti ponižavanje novinara

Danas pre 4 dana
Sramna praksa ponižavanja i vređanja novinara i novinarske profesije u Srbiji nastavljena je i danas izjavom ministra prosvete Mladena Šarčevića koji je, umesto odgovora, novinarki televizije N1 uputio nipodaštavajuće doskočice, poručuju iz Nove… »

Gaf ministra Šarčevića: "Novinarko, vi biste na PISA testu bili jako slabi"

Mondo pre 4 dana
Na konferenciji za medije povodom objavljivanja rezultata PISA istraživanja, ministar prosvete Mladen Šarčević je, umesto odgovora na pitanje novinarke TV N1 Jelene Mirković, izjavio između ostalog da "nije dobro pazila na času." Na konferenciji za… »

Nova stranka: Šarčević nastavio sa sramnom praksom ponižavanja novinara

Beta pre 4 dana
Nova stranka ocenila je danas kao "sraman odgovor" ministra prosvete Mladena Šarčevića na pitanje novinarke televizije N1 koji ima za cilj da, kako je ta stranka istakla, ponizi nečiju intelektualnu sposobnost. Kako se navodi u saopštenju, Nova… »

Nepismeni, ali pravedni i "akademski otporni": Šta je PISA testiranje otkrilo o obrazovanju u BiH

Blic pre 4 dana
Svaki drugi tinejdžer u BiH je funkcionalno nepismen, naši đaci 15-godišnjaci zaostaju, po istinskom znanju, oko tri godine za svojim vršnjacima iz EU i zemalja OECD-a, a među 79 zemalja, koje su prošle godine prošle kroz PISA testiranje, BiH je… »

PISA istraživanje: Svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen

Slobodna Evropa pre 4 dana
Rezultati prvog PISA istraživanja u BiH objavljeni su danas, čime je Bosna i Hercegovina prvi puta nakon 25 godina dobila realne, međunarodno mjerljive pokazatelje koliko je kvalitetno obrazovanje, te kakvim znanjem, vještinama i kompetencijama… »

Đaci Srbije na PISA testiranju zauzeli 45. mesto, nepismen svaki treći učenik

Danas pre 4 dana
Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole u Srbiji je nepismen, a po stepenu funkcionalnog znanja srednjoškolaca Srbija je na 45. mestu među 79 zemalja, pokazali su rezultati PISA istraživanja iz 2018. godine, koje je danas na konferenciji za… »

Šta je PISA test, ko je najbolji i zašto je Srbija ostvarila loše rezultate

Mondo pre 4 dana
Objavljeni su rezultati najvećeg svetskog obrazovnog istraživanja PISA test. Malo je reći KATASTROFA! SVAKI TREĆI učenik u Srbiji FUNKCIONALNO NEPISMEN! Objavljeni su rezultati najvećeg svetskog obrazovnog istraživanja PISA test. Malo je reći… »

Šarčević nipodaštavao novinarku N1: Vi bi na PISA testiranju bili jako slabi

Novi magazin pre 4 dana
Ministar prosvete Mladen Šarčević, na konferenciji povodom objavljivanja rezultata PISA testiranja, nije odgovorio na pitanje novinarke N1 koga smatra odgovornim za postignute rezultate. Umesto odgovora, obratio joj se, između ostalog, rečima da… »

Srbiji 45. Mesto: Stigli rezultati PISA testiranja, evo ko je najbolje rangiran i kako se plasirao region

Kurir pre 4 dana
Srbija je na PISA testiranju, koje je sprovedeno 2018. godine, zauzela 45. mesto, objavljeno je na podsajtu OECD-a posvećenom ovom testiranju. Na listi je rangirano 79 država ili ekonomija. Prva dva mesta zauzimaju Kina i Singapur. Od zemalja bivše… »

Šarčević o rezultatima PISA testiranja: Ozbiljniji pomak očekujemo 2024. godine

RTS pre 4 dana
Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je da su vodeće zemlje na listi PISA testiranja decenijama ulagale u obrazovanje, zato to čeka i Srbiju. Umereni je optimista da će se rezultati popraviti 2021. godine, ali ozbiljniji pomak očekuje 2024… »

Pisa testiranje pokazalo: Đaci ne dostižu osnovni nivo pismenosti, Šarčević bolje rezultate očekuje 2024.

Radio 021 pre 4 dana
Svaki treći učenik uzrasta od petnaest godina u Srbiji ne dostiže osnovni nivo pismenosti, pokazali su rezultati testiranja Međunarodnog programa procene učeničkih postignuća (PISA), predstavljeni danas, uz konstataciju da se osetno bolji rezultati… »

Svaki treći učenik u Srbiji funkcionalno nepismen

RTV pre 4 dana
BEOGRAD - Svaki treći učenik u Srbiji je funkcionalno nepismen, jer naučeno ne zna da primeni u praksi, pokazali su rezultati PISA testiranja koji su objavljeni danas. Ispod nivoa matematičke funkcionalne pismenosti je 40 odsto učenika, 38 odsto ne… »

Rezultati PISA testiranja "jako loš znak" za Srbiju

RTS pre 4 dana
Rezultati PISA testiranja postignuća učenika, koje je sprovedeno u 79 zemalja sveta, a na kojem je Srbija zauzela 45. mesto, nisu dobri za nas kao društvo, pokazatelj su da tapkamo u mestu veoma dugo i da ne napredujemo, kaže prof. dr Aleksander… »

Svaki treći đak funkcionalno nepismen: Ponovo poražavajući rezultati PISA testa: Naši učenici od 15 godina su na nivou…

Blic pre 4 dana
Srednjoškolci iz Srbije u okviru Međunarodnog programa procene postignuća učenika (PISA) za 2018. godinu ponovo su pokazali ispodprosečne rezultate, a njihovo znanje slično je onom iz 2012. godine, kada je naša zemlja poslednji put učestvovala… »

PISA TEST POKAZAO Svaki treći učenik u Srbiji funkcionalno nepismen

Dnevnik pre 4 dana
BEOGRAD: Svaki treći učenik u Srbiji je funkcionalno nepismen, jer naučeno ne zna da primeni u praksi, pokazali su rezultati PISA testiranja koji su objavljeni danas. Ispod nivoa matematičke funkcionalne pismenosti je 40 odsto učenika, 38 odsto ne… »

Šarčević nipodaštavao novinarku N1: Vi bi na PISA testiranju bili jako slabi

N1 Info pre 4 dana
Ministar prosvete Mladen Šarčević, na konferenciji povodom objavljivanja rezultata PISA testiranja, nije odgovorio na pitanje novinarke N1 koga smatra odgovornim za postignute rezultate. Umesto odgovora, obratio joj se, između ostalog, rečima da… »

PISA test - svaki treći učenik ne dostiže osnovni nivo pismenosti

Novi magazin pre 4 dana
Svaki treći učenik uzrasta od petnaest godina u Srbiji ne dostiže osnovni nivo pismenosti, pokazali su rezultati testiranja Međunarodnog programa procene učeničkih postignuća (PISA), predstavljeni danas, uz konstataciju da se osetno bolji rezultati… »

Stigli rezultati PISA testa: Hrvatska deca loša, a naša još gora!

Mondo pre 4 dana
Srbija je na PISA testiranju koje je sprovedeno 2018. godine zauzela 45. mesto, objavljeno je na podsajtu OECD-a posvećenom ovom testiranju. Srbija je na PISA testiranju koje je sprovedeno 2018. godine zauzela 45. mesto, objavljeno je na podsajtu OECD-a… »

Studija PISA: znanje je – Kina

Dojče vele pre 4 dana
Najnovija studija PISA pokazuje da u svim testiranim oblastima obrazovanja dominira – Kina. Nemačka je oko 20. mesta, Hrvatska je ispred Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije. Uvodne reči studije PISA su indikativne: „Rezultati… »

Srbija na PISA testovima ispod OECD proseka

Nova ekonomija pre 4 dana
Srbija je na PISA testiranju koje je sprovedeno prethodne godine zauzela 45. mesto, što znači da je pala za dva mesta u odnosu na prethodno istraživanje u kom je učestvovala. Svetska analiza kvaliteta srednjoškolskog obrazovanja koja sprovodi… »

Kineski učenici najpismeniji, a evo koje mesto je zauzela Srbija: Poznati rezultati PISA testa

Večernje novosti pre 4 dana
Naša zemlja je iz čitalačke pismenosti osvojila 439 poena, iz matematičke 448 i iz naučne 440 poena. Srbija je na PISA testiranju koje je sprovedeno 2018. godine zauzela 45. mesto, objavljeno je na podsajtu OECD-a posvećenom ovom testiranju. Na… »

Srbija zauzela 45. mesto na PISA testiranju, Kina i Singapur u vrhu liste

RTS pre 4 dana
Srbija je na PISA testiranju koje je sprovedeno 2018. godine zauzela 45. mesto, objavljeno je na podsajtu OECD-a posvećenom ovom testiranju. Na listi je rangirano 79 država ili ekonomija. Prva dva mesta zauzimaju Kina i Singapur. Srbija je zauzela 45… »

Stigli rezultati PISA testa: Kina i Singapur na vrhu liste, a evo koje mesto je zauzela Srbija

Blic pre 4 dana
Srbija je na PISA testiranju koje je sprovedeno 2018. godine zauzela 45. mesto, objavljeno je na podsajtu OECD-a posvećenom ovom testiranju. Na listi je rangirano 79 država ili ekonomija. Prva dva mesta zauzimaju Kina i Singapur. Srbija je zauzela 45… »

Srbija zauzela 45. mesto u PISA testiranju

Dnevnik pre 4 dana
BEOGRAD: Srbija je na PISA testiranju, koje je sprovedeno 2018. godine, zauzela 45. mesto, objavljeno je na podsajtu OECD-a posvećenom ovom testiranju. Na listi je rangirano 79 država ili ekonomija. Prva dva mesta zauzimaju Kina i Singapur, prenosi RTS… »

Sutra rezultati istraživanja PISA 2018

Danas pre 5 dana
Rezultati PISA studije, najcenjenije međunarodne procene učeničkih postignuća, biće objavljeni sutra. U poslednjem ciklusu istraživanja 2018. učestvovalo je više od 600.000 učenika starih 15 godina, iz 76 zemalja sveta. PISA ispituje pismenost u… »

Vesti dana »