Povezane vesti

Slavimo Svetog Savu: Ove običaje bi trebalo da ispoštujete, a jedno nikako ne sme da se radi! Evo šta znači ako danas…

Kurir 27.01.2023
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra… »

Ime Svetog Save u nazivu 59 škola u Srbiji

Politika 27.01.2023
U školama širom Srbije danas se obeležava školska slava – Sveti Sava. Nastave nema jer su đaci i nastavnici svečari i domaćini na proslavi koja počinje lomljenjem slavskog kolača i horskim pevanjem Svetosavske himne, a nastavlja se priredbama i… »

Koliko znamo o Svetom Savi – vizionaru koji je dao identitet srpskom narodu

RTS 27.01.2023
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije ističe da je Sveti Sava dao identitet srpskom narodu i stvorio… »

Petković: U Svetom Savi sabrana sva vremena, to se najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji

RTV 27.01.2023
BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je danas Savindan svim učenicima na Kosovu i Metohiji, koji Svetog Savu obeležavaju kao školsku slavu, kao i svim pravoslavnim vernicima. Petković je u čestitki istakao da… »

Danas je Sveti Sava

Vesti online 27.01.2023
Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava. Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj… »

Slavi se kao zaštitnik škole, učitelja i đaka – Sveti Sava! Kurir vam danas poklanja ikonu plus dodatak TV Ekran

Kurir 27.01.2023
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju. Tim povodom vam dnevne novine Kurir poklanjaju luksuznu ikonu u zlatotisku s molitvom, a kao drugi… »

Vremeplov: Sovjetske jedinice oslobodile Aušvic

RTV 27.01.2023
NOVI SAD - Na današnji dan 1945. godine sovjetske jedinice su na juriš i uz znatne gubitke oslobodile Aušvic, najveći nacistički koncentracioni logor u Drugom svetskom ratu. U logoru je ostalo oko 7.000 zatočenika koje Nemci u žurbi nisu stigli da… »

Danas je školska slava Sveti Sava: Radni dan za đake i nastavnike, ali bez nastave

Euronews 27.01.2023
U školama u Srbiji danas se obeležava školska slava Sveti Sava. Za učenike i nastavnike to je radni, ali nenastavni dan - nemaju časove, ali se održavaju priredbe posvećene srpskom prosvetitelju. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske… »

Uskliknimo s ljubavlju, svetitelju Savi: Slavimo osnivača pismenosti, Savindan

Telegraf 27.01.2023
U crkvenom kalendaru ovaj dan je obeležen crvenim slovom. Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave Svetog Savu, odnosno Savindan, koji je i školska slava. U crkvenom kalendaru ovaj dan je obeležen crvenim slovom, a Sveti Sava je… »

Danas je Savindan i školska slava: Sveti Sava izdejstvovao autokefalnost SPC, začetnik školstva

Danas 27.01.2023
Danas se proslavlja praznik Sveti Sava koji je ujedno i školska slava i koji se obeležava u znak sećanja na Savu Nemanjića koji je umro u Trnovu, u Bugarskoj. Umro je 25. januara 1236, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske… »

Danas je Sveti Sava – šta žene ne treba da rade i šta znači ako na Savindan zagrmi

RTS 27.01.2023
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra… »

Na današnji dan, 27. januar

B92 27.01.2023
1235 - U Trnovu, u Bugarskoj umro je Sava Nemanjić (Sveti Sava), utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, države i školstva. 1219. izdejstvovao je autokefalnost SPC, a njegova dela "Nomokanon" (1220) i "Sinodik pravoslavlja" (1221) postali su pravni i… »

Vesti dana »