Повезане вести

Последњи чувар старог заната: Миљан из Малог Суводола сам чува 80 оваца и не зна ко ће га наследити

Последњи чувар старог заната: Миљан из Малог Суводола сам чува 80 оваца и не зна ко ће га наследити

Курир 13.06.2025
Ретко се последњих година у пиротском крају може видети стадо на испаши од неколико десетина оваца. Један од усамљених чувара ове традиције је Миљан Игњатовић из Малог Суводола. Миљан Игњатовић, сточар из Малог Суводола код… »

Блиц 13.06.2025
Како вратити поједине аутохтоне расе на пашњаке и како очувати сточни фонд, изазов је за локалне самоуправе, научну и стручну јавност. Истраживали смо како је у пиротском крају. Ретко се последњих година у пиротском крају може… »
На српским ливадама нема више оваца, тек понеки пастир с малим стадом…

На српским ливадама нема више оваца, тек понеки пастир с малим стадом…

Југмедиа 13.06.2025
За разлику од ивших република СФРЈ, нас пример, Словеније, у Србији се ретко могу видети стада на испаши од неколико десетина оваца, али ни говеда, па и свиња у некадашњој “земљи свињара”. Међуитим, постије изузеци… »

Вести дана »