Povezane vesti

Britanska bezbednosna služba izdala retko upozorenje! Skandal zbog tajnih kineskih operacija: ukradena važna istraživanja

Britanska bezbednosna služba izdala retko upozorenje! Skandal zbog tajnih kineskih operacija: ukradena važna istraživanja

Blic pre 2 dana
MI5 savetuje akademike i istraživače da prekinu svaki kontakt sa kineskim institutom CGTRI, koji je identifikovan kao paravan za kinesku obaveštajnu agenciju MSS Upozorenje Akademskoj zajednici uključuje moguće krivične posledice prema novom Zakonu o nacionalnoj bezbednosti iz 2023. godine Britanska bezbednosna služba MI5 izdala je u sredu retko javno upozorenje o špijunaži, navodeći da je kineska obaveštajna služba finansirala britanske univerzitete preko paravan… »
MI5 tvrdi: Britanski univerziteti kroz saradnju pomažu kineskim obaveštajnim aktivnostima

MI5 tvrdi: Britanski univerziteti kroz saradnju pomažu kineskim obaveštajnim aktivnostima

Večernje novosti pre 2 dana
Foto: mapabst, Panther Media Global/Alamy/Profimedia MI5 je prvi put samostalno objavio javno upozorenje o kineskom istraživačkom institutu za koji navodi da je povezan sa državnim obaveštajnim strukturama, prenosi britanski Telegraf. U upozorenju je imenovan Kineski institut za istraživanje opšte tehnologije (CGTRI), poznat i kao Kineska akademija opšte tehnologije, za koji britanska služba tvrdi da ima "veoma snažne veze" sa kineskim Ministarstvom državne… »
Britanska vlada zatražila od univerziteta da prekinu saradnju sa kineskim institutom zbog špijunaže

Britanska vlada zatražila od univerziteta da prekinu saradnju sa kineskim institutom zbog špijunaže

Danas pre 3 dana
Vlada Velike Britanije zatražila je danas od britanskih univerziteta da prekinu saradnju sa kineskim institutom Čajna dženeral tehnolodži riserč (China General Technology Research Institute – CGTRI) za kojeg obavešajna služba MI5 tvrdi da je kulisa za špijunske aktivnosti.Ministar za bezbednost Den Džarvis ocenio je da bi britanski akademski radnici trebalo da prekinu sve odnose sa ovim kineskim institutom. Britanska obaveštajna služba MI5 saopštila je da je više… »

Vesti dana »