Povezane vesti

"Izuzetno složena operacija": Prvi let sa izraelskim državljanima iz aviona Flajdubai poleteo za Tel Aviv

"Izuzetno složena operacija": Prvi let sa izraelskim državljanima iz aviona Flajdubai poleteo za Tel Aviv

Kurir pre 17 sati
Prvi let za povratak izraelskih državljana iz Dubaijau svoju zemlju uspešno je poleteo večeras ka aerodromu "Ben Gurion" u Tel Avivu, nakon što je ove nedelje izvršen pokušaj terorističkog napada na let kompanije ''Flajdubai''. "Ovo je izuzetno složena operacija kako sa bezbednosnog, tako i sa operativnog aspekta, koja je omogućena zahvaljujući velikim naporima i bliskoj saradnji između aviokompanije 'Arkija' i državnih organa", navodi se u saopštenju kompanije,… »
Incident na letu Fly Dubai uoči ključnih izbora: U Izraelu se lome koplja - još jedna nesreća izazvala bi novu krizu

Incident na letu Fly Dubai uoči ključnih izbora: U Izraelu se lome koplja - još jedna nesreća izazvala bi novu krizu

Euronews pre 19 sati
Uprkos povredama, ranjeni kapetan aviona, inače indijski državljanin, uspeo je da otvori vrata kokpita, nakon čega su putnici predvođeni Izraelcem Janivom Hajunom savladali napadača, a zamenski piloti bezbedno prizemljili avion u Saudijskoj Arabiji. "Znao sam da je potreban još samo jedan pokušaj da se vrata otvore, inače u suprotnom ni sami spasioci ne bi mogli da dođu. Uprkos povredama, uspeo sam da ih otvorim, a ostatak posade je ušao i uradio svoj deo posla",… »
Netanjahu: Istražujemo da li je kopilot „Flajdubaija” delovao po nečijem nalogu

Netanjahu: Istražujemo da li je kopilot „Flajdubaija” delovao po nečijem nalogu

Politika pre 24 sata
Izrael istražuje da li je neko drugi upravljao postupcima kopilota „Flajdubaija“ koji je, prema dosadašnjim nalazima, pokušao da obori avion na letu iz Dubaija za Tel Aviv. To je danas saopštio izraelski premijer Benjamin Netanjahu u video-poruci koju je objavila njegova kancelarija. Provera moguće pozadine napada „Napadač je bio izložen islamističkoj radikalizaciji. Nameravao je da obori avion zajedno sa svim putnicima koji su bili u njemu. Proveravamo da li ga je… »
Triler na nebu ili holivudska farsa? Iskusni srpski pilot o drami na letu za Tel Aviv

Triler na nebu ili holivudska farsa? Iskusni srpski pilot o drami na letu za Tel Aviv

Euronews pre 1 dan
Zvanična verzija događaja zvuči kao filmski scenario: osumnjičeni kopilot iz Omana iznenada je nožem napao kapetana leta, indijskog pilota Smita Mačara, nanevši mu povrede. Dok se ranjeni kapetan borio, jedan od putnika iz ekonomske klase je, prema tvrdnjama, uleteo u pilotsku kabinu, savladao napadača, preuzeo kontrolu i stabilizovao letelicu, spasivši 170 putnika. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i novoizabrani američki predsednik Donald Tramp pohvalili su… »
Gledao sam "Avionske nesreće": Vodoinstalater kaže da je izvukao Boeing 737 MAX iz obrušavanja

Gledao sam "Avionske nesreće": Vodoinstalater kaže da je izvukao Boeing 737 MAX iz obrušavanja

Aero.rs pre 1 dan
Janiv Hajun, Izraelac po zanimanju vodoinstalater, odgovorio je premijeru Benjaminu Netanjahuu na pitanje da li je znao šta radi: "Gledam [serijal] Air Crash Investigation, gospodine premijeru." Hajun tvrdi da je uhvatio kopilota zahvatom oko vrata i izvukao ga iz pilotske kabine, a zatim se vratio i povukao upravljačku konzolu ("volan", engl. yoke) unazad, što je, kako navodi, počelo da izravnava avion. Yaniv Hayoun, who works as a plumber, was the Israeli… »
Indijski premijer i pilot koga je napao kopilot o dešavanjima na letu za Izrael

Beta pre 1 dan
Indijski pilot Smit Mačar, koga je napao kopilot tokom leta ka Izraelu, izjavio je danas da je otvorio vrata pilotske kabine kako bi omogućio putnicima da uđu i pomognu da zaustave naglo poniranje letelice. U video-razgovoru sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, kapetan Mačar je rekao da je da je shvatio, dok ga je kopilot napadao, da avion gubi visinu i da mora nešto da preduzme. On je premijeru objasnio kako je pokušavao da, povređen,… »

Radio sto plus pre 1 dan
Modi je rekao kapetanu da su “njegova hrabrost, strpljenje i brzo donošenje odluka spasili živote mnogih ljudi”. Nakon što je pilota Mačara, tokom leta kompanije Flajdubai (Flydubai) iz Dubaija za Tel Aviv, nasrnuo drugi pilot, avion je morao da promeni kurs i sleti u Saudijsku Arabiju. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu juče je izjavio da je napadač “veoma verovatno nameravao da obori avion”, kao i da ima indikacija da je “prošao islamističku radikalnu… »
Modi razgovarao sa indijskim pilotom: „Znao sam da će putnici poginuti ako ne pokažem hrabrost“

Modi razgovarao sa indijskim pilotom: „Znao sam da će putnici poginuti ako ne pokažem hrabrost“

Sputnik pre 1 dan
„Borio sam se za život. U tom trenutku sam shvatio, ako ne pokažem hrabrost, 170 putnika će poginuti“, rekao je Mačhar tokom video-razgovora sa Modijem iz bolnice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde se nalazi na lečenju. Pilot je ispričao i da se tokom incidenta molio i izgovarao hinduističku molitvu „Hanuman Čalisa“, što mu je, kako je rekao, pomoglo da ostane pribran. Incident se dogodio 30. septembra na letu „Flajdubaija“ iz Dubaija za Tel Aviv. Avion je… »
Kapetan "Flajdubaija" otkrio detalje napada: "Borio sam se za život, ali nisam želeo da drugi poginu"

Kapetan "Flajdubaija" otkrio detalje napada: "Borio sam se za život, ali nisam želeo da drugi poginu"

B92 pre 1 dan
U razgovoru sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, Mačar je rekao da je ležao povređen na podu kokpita dok ga je kopilot i dalje napadao, kada je shvatio da avion gubi visinu i da mora nešto da preduzme, preneo je BBC. "Ležao sam na podu povređen, ali sam sebi rekao - da pokušam još jednom da otvorim vrata iznutra. Drugi su ušli i takođe odigrali ulogu u kontrolisanju situacije. Naravno da sam se borio za svoj život, ali istovremeno sam znao da neću dozvoliti… »
Oglasio se pilot koji je izboden tokom leta Flajdubaija: "Ležao sam na podu, a onda sam ovo rekao sebi!"

Oglasio se pilot koji je izboden tokom leta Flajdubaija: "Ležao sam na podu, a onda sam ovo rekao sebi!"

Telegraf pre 23 sata
Kapetan Smit Mačhar rekao je da je ležao na podu i da je napad i dalje trajao kada je shvatio da avion, u kojem je bilo više od 170 putnika, gubi visinu i da mora nešto da preduzme. "Ležao sam na podu, povređen, ali sam sebi rekao da pokušam još jednom i otvorim vrata iznutra", rekao je tokom video-poziva sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, pa dodao: "Drugi su ušli i takođe odigrali ulogu u savladavanju situacije. Naravno, borio sam se za sopstveni život,… »
Oglasio se ranjeni pilot Flajdubaija: Otvorio vrata kokpita, pa sprečio tragediju (video)

Oglasio se ranjeni pilot Flajdubaija: Otvorio vrata kokpita, pa sprečio tragediju (video)

Euronews pre 1 dan
Kapetan Smit Mačar izjavio je da je ležao na podu pod napadom kada je shvatio da avion sa više od 170 putnika gubi visinu i da mora nešto da preduzme, navodi BBC. „Ležao sam povređen na podu, ali sam rekao sebi da moram pokušati još jednom da otvorim vrata iznutra“, rekao je tokom videopoziva sa indijskim premijerom Narendrom Modijem. „Drugi su ušli i pomogli da se situacija stavi pod kontrolu. Naravno da sam se borio za sopstveni život, ali sam u isto vreme znao… »
Heroj - pilot Flydubaija: "Nisam mogao da dozvolim da svi ostali poginu"

Heroj - pilot Flydubaija: "Nisam mogao da dozvolim da svi ostali poginu"

N1 Info pre 1 dan
To su njegove prve izjave za javnost od pokušaja otmice aviona u sredu. „U tom trenutku borio sam se za život“, rekao je Mačar indijskom premijeru Narendri Modiju tokom video-poziva u petak, prenosi CNN. „Jer sam pao... Bio sam toliko teško povređen da sam pao... U tom trenutku sam razmišljao: šta ako ne uspem da ustanem?“ Stravična katastrofa u vazduhu izbegnuta je u sredu na letu za Tel Aviv zahvaljujući dramatičnom preokretu, kada su putnici i članovi posade… »
Prvo oglašavanje heroja pilota na kobnom letu za Izrael: "Borio sam se za svoj život, ali nisam dozvolio da drugi umru"

Prvo oglašavanje heroja pilota na kobnom letu za Izrael: "Borio sam se za svoj život, ali nisam dozvolio da drugi umru"

Blic pre 22 sata
Mačara je napao kopilot tokom leta iz Dubaija za Tel Aviv, što je prisililo aviona da skrene ka Saudijskoj Arabiji Kapetan je, iako povređen, uspeo da deluje i kontroliše situaciju uz pomoć putnika Indijski pilot Smit Mačar je rekao da je otvorio vrata kokpita aviona "Flajdubai" koji je leteo ka Izraelu kako bi omogućio putnicima da uđu i zaustave njegovo brzo spuštanje. U video pozivu sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, kapetan Mačar je rekao da je bio na… »
Izbodeni pilot otvorio vrata, vodoinstalater zgrabio komande aviona, a zubar vezao napadača: Ovako se odvijala drama u…

Izbodeni pilot otvorio vrata, vodoinstalater zgrabio komande aviona, a zubar vezao napadača: Ovako se odvijala drama u…

Blic pre 1 dan
Izraelski i indijski premijeri javno su pohvalili Mačara, opisujući ga kao heroja koji je "pokazao neizmernu hrabrost" Putnici, među kojima su bili i rezervni piloti i medicinski stručnjaci, zajedno sa posadom preuzeli su kontrolu nad avionom i bezbedno ga prizemljili u Saudijskoj Arabiji Pilot Smit Mačar ležao je na podu kabine aviona kompanije "Flajdubai", sav krvav, kada je u poslednjim atomima snage uspeo da pritisne dugme za otključavanje vrata kokpita. To je… »
Prvo oglašavanje pilota heroja na letu smrti ka Izraelu: "Ležao sam povređen, borio se za svoj život, ali nisam dozvolio da…

Prvo oglašavanje pilota heroja na letu smrti ka Izraelu: "Ležao sam povređen, borio se za svoj život, ali nisam dozvolio da…

Kurir pre 1 dan
Tokom video-poziva sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, kapetan Mačar rekao je da je ležao na podu i da ga je kopilot i dalje napadao kada je shvatio da avion gubi visinu i da mora nešto da preduzme. - Ležao sam na podu, povređen, ali sam rekao sebi da pokušam još jednom da otvorim vrata iznutra - rekao je on. - Drugi su ušli i takođe odigrali ulogu u kontroli situacije. Naravno, borio sam se za sopstveni život, ali istovremeno sam znao da neću dozvoliti da… »
Sledi brutalna odmazda?; "Biće pogođeni, veoma snažno, ne brinite"

Sledi brutalna odmazda?; "Biće pogođeni, veoma snažno, ne brinite"

B92 pre 1 dan
Na pitanje novinara ispred Bele kuće da li je upoznat sa eventualnim vezama između napadača i Teherana, Tramp je rekao da se to trenutno istražuje. "Rekao bih da je odgovor, na osnovu onoga što čujem, da", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući, dodajući da istraga još traje, prenosi Asošiejted pres. Na pitanje da li bi SAD uzvratile Iranu ukoliko se utvrdi da je Teheran umešan, Tramp je odgovorio: "Biće pogođeni, veoma snažno, ne brinite". Incident se dogodio na… »
Tramp: Iran možda povezan sa kopilotom koji je pokušao da obori avion "Flajdubai"

Tramp: Iran možda povezan sa kopilotom koji je pokušao da obori avion "Flajdubai"

NIN pre 1 dan
Na pitanje novinara ispred Bele kuće da li je upoznat sa eventualnim vezama između napadača i Teherana, Tramp je rekao da se to trenutno istražuje. "Rekao bih da je odgovor, na osnovu onoga što čujem, da", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući, dodajući da istraga još traje, prenosi Asošiejted pres. Na pitanje da li bi SAD uzvratile Iranu ukoliko se utvrdi da je Teheran umešan, Tramp je odgovorio: "Biće pogođeni, veoma snažno, ne brinite". Incident se dogodio na… »
Tramp otkrio ko stoji iza pokušaja otmice aviona "Flajdubai"? Najava novog haosa na Bliskom istoku? "Biće veoma žestoko…

Tramp otkrio ko stoji iza pokušaja otmice aviona "Flajdubai"? Najava novog haosa na Bliskom istoku? "Biće veoma žestoko…

Kurir pre 1 dan
Američki predsednik rekao je novinarima ispred Bele kuće da istraga o incidentu i dalje traje, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio da je uhapšeni kopilot prošao kroz "radikalnu islamističku indoktrinaciju". Na pitanje novinara da li Islamska Republika Iran stoji iza napada, Tramp je odgovorio da bi, "na osnovu onoga što čuje", rekao da jeste, ali je dodao da se slučaj još istražuje. Kada je upitan da li bi SAD uzvratile ako se utvrdi da Iran… »
"Ako Iranci stoje iza ovoga, biće veoma teško pogođeni": Oglasio se Tramp o incidentu u avionu iz Dubaija

"Ako Iranci stoje iza ovoga, biće veoma teško pogođeni": Oglasio se Tramp o incidentu u avionu iz Dubaija

Mondo pre 1 dan
Naglasio je da istraga još traje, ali je zapretio snažnim odgovorom ako se iranska umešanost potvrdi. "Radimo na tome upravo sada", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući kada su ga pitali da li je upoznat sa mogućom vezom napadača i Teherana. "Na osnovu onoga što čujem, rekao bih da je odgovor da, ali još uvek radimo na tome", dodao je, ne navodeći na čemu zasniva tu procenu. Na pitanje da li bi SAD uzvratile Iranu ako se utvrdi da stoji iza napada, Tramp je… »
Kopilot fizički napao kapetana Saudijska istraga o incidentu u avionu "Flajdubaija": Obojica otpuštena iz bolnice, otputovali…

Kopilot fizički napao kapetana Saudijska istraga o incidentu u avionu "Flajdubaija": Obojica otpuštena iz bolnice, otputovali…

Blic pre 1 dan
Avion sa 174 putnika i osam članova posade bezbedno je prinudno sleteo u Tabuk, gde su putnicima pružena pomoć i organizovan nastavak putovanja Nakon kratkotrajne zabrane, izraelske avio-kompanije su nastavile repatrijacione letove iz Saudijske Arabije uz očekivana kašnjenja zbog dodatnih bezbednosnih procedura Preliminarna istraga o incidentu na letu kompanije Flajdubai, koji je u sredu prinudno sleteo u Saudijsku Arabiju nakon što je proglašena vanredna… »

Vesti dana »