Povezane vesti
"Hvala Vam, maestro"; Lordanovo izvinjenje Srbima odjeknulo jače od bilo koje scene iz filma FOTO/VIDEO
B92 pre 2 dana
Posle odgledanog filma "Zlatni rez '42: Djeca Kozare", od kojeg je teško skloniti pogled, izvesnije je da se utisci nikada neće ni sleći, već se o njemu stalno razmišljati. To nije film nakon kojeg se samo izađete iz bioskopa i nastavi dalje. On ostaje sa vama, u slikama koje se vraćaju, u tišini nakon završne scene, u onom neprijatnom osećaju koji ne nestaje čim se upale svetla u bioskopskoj sali. I baš tu, između užasa prikazanog na platnu i načina na koji su ti… »
Stigle reakcije iz Hrvatske na film "Zlatni rez 42-Djeca Kozare": Oglasio se prvi čovek Hrvatskog audiovizualnog centra "Bojim…
Kurir pre 1 dan
Povodom ovog ostvarenja oglasio se prvi čovek Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Kris Marčić (Chris Marcich). -Hrvatska i HAVC nisu finansirali taj film. Oni su 2021. godine prijavili verziju koja je trajala manje od dva sata, što znači da se očito u međuvremenu znatno promenio i produžio, ali na takmičenju nisu prošli. Dok ne pogledam film, ne mogu znati koji mu je cilj i kakvu poruku šalje. Prema izjavama koje sada vidim, bojim se da podstiče podele čak i… »
"Zlatni rez '42 - Djeca Kozare" zasenio druge filmove na Festu: Dočekan ovacijama i u Banjaluci, a poznato kad će u bioskope
Kurir pre 1 dan
Deo glumačke ekipe pozdravljen je ovacijama. Iako 53. Međunarodni filmski festival Fest, koji traje do 11. oktobra pod sloganom "Ljubav koja traje", nudi izuzetno bogat program, čini se da je ovo ostvarenje ukralo svu pažnju. Film "Djeca Kozare" apsolutno je zasenio ceo festival i postao tema o kojoj svi govore, ostavljajući ostale festivalske adute u drugom planu. Pogledajte kako je bilo na Festu U senci ovog maestralnog ostvarenja, koje je uzdrmalo javnost,… »
Zafranović: "U ime svog naroda mogu da kleknem samo preko filma i da kažem: 'Oprostite, molim vas, u moje ime'"
Telegraf pre 1 dan
Gostujući u emisiji "Za stolom s Apostolom" na RTS-u, reditelj Lordan Zafranović osvrnuo se na svoj celokupni stvaralački opus, koji je u najvećoj meri posvetio istraživanju mehanizama zla i pitanju kako običan čovek postaje zločinac. Njegovo bavljenje ovom temom počelo je još u mladosti, kada se kao formiran autor prvi put susreo sa dokumentima o logoru Jasenovac: „Nisam mogao da shvatim, kada sam video tu postavku i te dokumente, to monstruozno pojedinačno… »
Oglasio se prvi čovek Hrvatskog audiovizualnog centra povodom filma Lordana Zafranovića
Telegraf pre 1 dan
Povodom ovog ostvarenja oglasio se prvi čovek Hrvatski audiovizualnog centra (HAVC) Chris Marcich. "Hrvatska i HAVC nisu financirali taj film. Oni su 2021. godine prijavili verziju koja je trajala manje od dva sata, što znači da se očito u međuvremenu znatno promijenio i produžio, ali na natječaju nisu prošli. Dok ne pogledam film, ne mogu znati koji mu je cilj i kakvu poruku šalje. Prema izjavama koje sada vidim, bojim se da potiče podjele čak i unutar srpskog… »
Lordan Zafranović: Filmom sam želeo da se zlo Jasenovca više nikad ne ponovi
RTS pre 1 dan
Zafranović, gostujući u emisiji Za stolom s Apostolom, napominje da je njegovo bavljenje zlom počelo posle susreta sa dokumentima i svedočanstvima o Jasenovcu, kada je već bio školovan i formiran reditelj. „Nisam mogao da shvatim, kada sam video tu postavku i te dokumente, to monstruozno pojedinačno ubijanje i jednu strahovitu sliku o nama ljudima – šta smo mi zapravo. Bilo me je zaista stid što sam te vrste“, kaže Zafranović. Tada je, ističe, odlučio da film, koji… »
"U ime svog naroda mogu da kleknem samo preko filma i da kažem: Oprostite, molim vas", Lordan Zafranović o filmu "Djeca…
Blic pre 1 dan
Njegov novi film "Zlatni rez 42 - Djeca Kozare" nije dokumentarni, već igrani film koji prikazuje mehanizme zla i preobražaj čoveka pod uticajem ideologije i okolnosti Film ističe prisustvo i mogućnost dobra u čoveku, suprotstavljajući ga zlu, a kroz likove i priče iz logora istražuje složenost ljudskih odnosa, straha i ljubavi Od prvog susreta sa dokumentima o Jasenovcu do "Zlatnog reza 42 (Djece Kozare)", Lordan Zafranović gotovo čitav stvaralački vek posvetio je… »
"Obratio sam se i Plenkoviću... Odgovor nisam dobio", Lordan Zafranović o ideji da "Djecu Kozare" realizuje u Hrvatskoj, a ovo…
Kurir pre 2 dana
Novim filmom, kaže, želi da zatvori taj krug, zatraži oprost od žrtava i posle decenija bavljenja zlom okrene se – ljubavi. Zafranović je, gostujući u emisiji "Za stolom s Apostolom", napominje da je njegovo bavljenje zlom počelo posle susreta sa dokumentima i svedočanstvima o Jasenovcu, kada je već bio školovan i formiran reditelj. "Nisam mogao da shvatim, kada sam video tu postavku i te dokumente, to monstruozno pojedinačno ubijanje i jednu strahovitu sliku o… »
Miki Manojlović odgovorio na kritike zbog filma o Jasenovcu: "Ovde niko ne napada hrvatski narod" VIDEO
B92 pre 2 dana
Manojlović je, gostujući u emisiji "Jutro" na TV Prva, istakao da Zafranovićev film smatra jednim od ostvarenja koje će ostati upamćeno u istoriji kinematografije. "Van konteksta priče, taj film sam po sebi spada u one filmčine koji su stvoreni ovde na ovom terenu, koji su stvorili ljudi sa ovog terena i iz ovog grada, iz Zagreba i iz regije. To je ozbiljan film koji ostaje zauvek, on ima takav kvalitet", rekao je Manojlović. Kako je dodao, postoje filmovi koji… »
"Zlatni rez nije film protiv hrvatskog naroda" Miki Manojlović otkrio zašto se nije pojavio na premijeri "Djece Kozare", a evo…
Kurir pre 2 dana
Povod za gostovanje bio je najnoviji film reditelja Lordana Zafranovića "Zlatni rez 42 - Djeca Kozare", ostvarenje zasnovano na istorijskim činjenicama koje je i pre redovne bioskopske distribucije izazvalo snažne reakcije u regionu. Poznat po tome da ne pravi kompromise sa istinom, Manojlović se osvrnuo na razloge svog izostanka sa premijere, duboko nezadovoljstvo i politizaciju unutar srpske filmske zajednice, ali i na širu društvenu klimu. U razgovoru nije… »
Bojanić: Zatalasalo se dobro oko "Djece Kozare"... što i nije loše
B92 pre 2 dana
Izgleda da nekima više smeta sam povratak te teme u javni prostor nego bilo šta što je film zaista prikazao, pošto ga većina onih koji ga najglasnije napadaju još nije ni videla. I tu dolazimo do jednog vrlo jednostavnog pitanja: šta im zapravo smeta? Tema ili istina o temi? "Zlatni rez 42: Djeca Kozare" Lordana Zafranovića bavi se stradanjem dece i civila sa Kozare tokom 1942. godine i njihovim odvođenjem u sistem logora Nezavisne Države Hrvatske, a sam Zafranović… »
Direktor HAVC-a o „Djeci Kozare“: Hrvatska nije finansirala film, još ne znam kakva je Zafranovićeva poruka
Danas pre 2 dana
FEST, izazvao je brojne reakcije i kontroverze, a o njemu je govorio i Kris Marčič, direktor Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC). Marčič je za Večernji list bio izričit kada je reč o tome da li je Hrvatska učestvovala u finansiranju Zafranovićevog filma. „Hrvatska i HAVC nisu finansirali taj film. Oni su 2021. godine prijavili verziju koja je trajala manje od dva sata, što znači da se očigledno u međuvremenu znatno promenio i produžio, ali na konkursu nisu… »
"Nemate samo...": Lordan Zafranović o filmu "Zlatni rez '42: Djeca Kozare", pomenuo pravoslavlje i Porfirija
Telegraf pre 2 dana
FEST-a u Plavoj dvorani Sava Centra. Slavni režiser je gostujući u emisiji "Dok anđeli spavaju" autorke Marine Rajević Savić govorio o ovom ostvarenju, a u svom govoru pomenuo je i pravoslavlje i patrijarha Porfirija. "Ja pripadam nekoj provinciji talijanske kulture, jer to je Dalmacija. Ovdje sam došao u jednu kulturu pravoslavlja i činilo mi se u jednom momentu da mi je jako bliska u odnosu na katoličanstvo, je l'? Tako da sam počeo to istraživati i sprijateljio… »
"Kada smo snimali film nije bilo studenata ni ćacija, ugovor nismo potpisivali ni sa kakvim Vučićima i Dodicima": Rene…
Nova pre 2 dana
Rene je u opširnom obraćanju objasnio u kakvim uslovima je nastao ovaj film, šta se u međuvremenu promenilo i zašto se zajedno sa svojim hrvatskim kolegama, nije pojavio na njegovoj premijeri na otvaranju 53. FEST-a u Beogradu. „Pozdrav ekipa, evo našao sam za shodno da se osvrnem na buku koja se podigla oko mog posljednjeg filma ‘Zlatni rez 42 (Djeca Kozare)’, moje uloge u tom filmu i moje uloge ‘veleizdajnika’ od strane ljudi koji mi ipak toliko nisu bitni.… »
Vesti dana »
REM nije usvojio prvi presek praćenja izborne kampanje za parlamentarne izbore
Euronews pre 1 satjoš 31 povezana
Milošević (SSP): Za paljenje Tvrđave direktno odgovorni gradonačelnik i direktor UKC Niš
Beta pre 1 satjoš 39 povezanih
Studenti u blokadi najavili za sutra okupljanje ispred RIK-a, zbog odluke o glasanju dijaspore
Nova pre 5 satijoš 9 povezanih