Povezane vesti
Ruke su im "kaljave" ali obraz čist, a preci ponosni: Igor i Ivan čuvaju porodičnu tradiciju i stari zanat od zaborava - ovako…
RINA pre 2 dana
Kaljeva peć, nekada nezaobilazna u gotovo svakom domu, danas se ponovo vraća u naše kuće. Sremci su svoju veštinu doneli i u zapadnu Srbiju, a porodica Petrenj iz Sremske Mitrovice već decenijama čuva tajnu njene ručne izrade. Otac i sin, Igor i Ivan Petrenj, nastavljaju porodičnu tradiciju. Njihov deda je radio ovaj posao, zatim otac, a danas zanat čuva i mlađa generacija. - Moj deda je radio, tata, evo radim i ja. Nastavio sam tu tradiciju, kaže Ivan Petrenj. A… »
Otac i sin iz Čačka prave peći koje greju najbolje! Otkrili i kako i od čega! (foto)
Kurir pre 2 dana
Kaljeva peć, nekada nezaobilazna u gotovo svakom domu, danas se ponovo vraća u naše kuće. Sremci su svoju veštinu doneli i u zapadnu Srbiju, a porodica Petrenj iz Sremske Mitrovice već decenijama čuva tajnu njene ručne izrade. Otac i sin, Igor i Ivan Petrenj, nastavljaju porodičnu tradiciju. Njihov deda je radio ovaj posao, zatim otac, a danas zanat čuva i mlađa generacija. - Moj deda je radio, tata, evo radim i ja. Nastavio sam tu tradiciju, kaže Ivan Petrenj. A… »
"Kraljica zime" ponovo osvaja srpske domove: Sremci kaljeve peći i danas prave na isti način kao njihovi preci
Mondo pre 2 dana
Kaljeva peć, nekada nezaobilazna u gotovo svakom domu, danas se ponovo vraća u naše kuće. Sremci su svoju veštinu doneli i u zapadnu Srbiju, a porodica Petrenj iz Sremske Mitrovice već decenijama čuva tajnu njene ručne izrade. Otac i sin, Igor i Ivan Petrenj, nastavljaju porodičnu tradiciju. Njihov deda je radio ovaj posao, zatim otac, a danas zanat čuva i mlađa generacija. "Moj deda je radio, tata, evo radim i ja. Nastavio sam tu tradiciju, kaže Ivan Petrenj. A za… »
"Lepile se i na bečkom dvoru" Igor i Ivan u Sremu čuvaju tajnu starog zanata: Kaljeve peći ponovo hit u Srbiji
Blic pre 2 dana
Kaljeve peći postaju sve popularnije zbog svoje trajnosti i kvaliteta, a veština njihove izrade prenosi se s kolena na koleno U procesu pravljenja ne koriste se savremeni materijali, već isključivo prirodni kao što je sremačka žuta glina U susret predstojećoj grejnoj sezoni, na tržište se sve više vraćaju tradicionalna rešenja za grejanje domova, među kojima posebno mesto zauzimaju kaljeve peći. Porodica Petrenj iz Sremske Mitrovice već decenijama čuva tajnu ručne… »
Nema prečica i savremenih lepaka: Otac i sin iz Srema rade nešto što savremeni majstori više ne znaju
Telegraf pre 2 dana
Kaljeva peć, nekada nezaobilazna u gotovo svakom domu, danas se ponovo vraća u naše kuće. Sremci su svoju veštinu doneli i u zapadnu Srbiju, a porodica Petrenj iz Sremske Mitrovice već decenijama čuva tajnu njene ručne izrade. Otac i sin, Igor i Ivan Petrenj, nastavljaju porodičnu tradiciju. Njihov deda je radio ovaj posao, zatim otac, a danas zanat čuva i mlađa generacija. - Moj deda je radio, tata, evo radim i ja. Nastavio sam tu tradiciju - kaže Ivan Petrenj. A… »
Kaljeva peć se vraća na velika vrata: Sremci čuvaju zanat koji greje generacije
Glas Zapadne Srbije pre 2 dana
Sremci su svoju veštinu doneli i u zapadnu Srbiju, a porodica Petrenj iz Sremske Mitrovice već decenijama čuva tajnu njene ručne izrade. Otac i sin, Igor i Ivan Petrenj, nastavljaju porodičnu tradiciju. Njihov deda je radio ovaj posao, zatim otac, a danas zanat čuva i mlađa generacija. Ivan Petrenj, foto: 4N Studio „Moj deda je radio, tata, evo radim i ja. Nastavio sam tu tradiciju“, kaže Ivan Petrenj. A za izradu kaljeve peći potrebno je mnogo veštine, strpljenja… »
Vesti dana »
'Na Islandu sam, slušam vetar': Nobelova nagrada za književnost kanadskoj spisateljici En Karson
BBC News pre 1 satjoš 37 povezanih
Stranka Srbija centar podržala diplomate koje su ukazale na pokušaj manipulacije glasanjem u svetu
Danas pre 49 minutajoš 40 povezanih
Trideset ljudi poginulo u autobusu i drugim metama ruskih napada u Ukrajini
Beta pre 2 satajoš 21 povezana
Stiže drastična promena vremena: Noć pred nama prava jesenja, evo gde će padati kiša
Telegraf pre 18 minutajoš 43 povezane