Povezane vesti

Skupština u Prištini usvojila u drugom čitanju izmene Zakona o Specijalizovanim većima

Skupština u Prištini usvojila u drugom čitanju izmene Zakona o Specijalizovanim većima

Insajder pre 2 dana
Skupština Kosova, foto: Arianit/wikipedia/CC BY-SA 4.0 Za usvajanje izmena glasalo je 88 poslanika. Prethodno je većinom glasova usvojen predlog da se u drugom čitanju nacrta zakona odstupi od uobičajenih procedura. Nakon glasanja o ovom zakonu, poslanici će glasati za izbor predsednika privremenih institucija. Rok za izbor predsednika ističe u ponoć ili su nemonovni novi izbori. Sednica je održana nakon što je predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Bedri… »
Ko je Justina Široka Pulja?

Ko je Justina Široka Pulja?

Slobodna Evropa pre 2 dana
Ona je izabrana već u prvom krugu glasanja, sa 81 glasom za, što je minimum potreban u tom krugu. Njena protivkandidatkinja Eliza Hoxha (Hodža) dobila je jedan glas, dok su dva glasa bila nevažeća. Široku Pulju je predložio premijer Aljbin Kurti (Albin) za predsednicu Kosova, nekoliko sati pre isteka roka za izbor predsednika 6. oktobra. Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Bedri Hamza rekao je da je njeno ime prihvatljivo za tu funkciju. Embed Podijeli Kod… »
Kurti predložio Justinu Pulju Široku za predsednicu, DPK predlaže Elizu Hodžu za protivkandidata

Kurti predložio Justinu Pulju Široku za predsednicu, DPK predlaže Elizu Hodžu za protivkandidata

Insajder pre 2 dana
Skupština Kosova, foto: Ensar.koshi/Wikipedia/CC BY-SA 3.0 Ponovio je da je Samoopredeljenje spremno da glasa prvo o izmenama Zakona o Specijalnom sudu u Hagu ako se DPK obaveže da će učestvovati na sednici o izboru predsednika. "Neka predsednik DPK odmah nakon mene javno izađe i obaveže se da će 22 poslanika DPK zajedno učestvovati u glasanju za izbor predsednika, a mi ćemo prethodno glasati za zakon o Specijalizovanim većima", rekao je Kurti, prenosi Koha. Naveo… »
Kurti predlaže Justinu Široka Pulju za predsednicu Kosova

Nova pre 1 dan
"Dozvolite mi da izmenim predlog: neka predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) večeras javno izađe i kaže da se 22 poslanika poslaničke grupe njegove stranke obavezuju da će učestvovati u izboru predsednika", kazao je Kurti, i lider Samopredeljenja. Kako je naveo: "Mi ćemo glasati za izmene Zakona o specijalizovanim većima, imate naš glas, a za predsednicu glasajte za profesorku Široku-Pulju, predsednicu akademije, bivšu ministarku iz redova DPK-a". Kurti nije… »

N1 Info pre 1 dan
Kosovski premijer Aljbin Kurti je večeras na trećoj konferenciji za novinare izjavio da predlažu da se za novu predsednicu Kosova izabere predsednica Kosovske akademije nauka i umetnosti Justina Široka Pulja. "Dozvolite mi da izmenim predlog: neka predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) večeras javno izađe i kaže da se 22 poslanika poslaničke grupe njegove stranke obavezuju da će učestvovati u izboru predsednika", kazao je Kurti, lider Samopredeljenja. Kako je… »
Novi obrt u Prištini pred sam istek roka: Kurti ponudio pogodbu, Hamza poručuje da je reč o običnoj uceni

Novi obrt u Prištini pred sam istek roka: Kurti ponudio pogodbu, Hamza poručuje da je reč o običnoj uceni

Euronews pre 1 dan
Kurti je na Konferenciji za medije, drugoj u proteklih nekoliko sati, predložio dva imena: Glauka Konjufcu, aktuelnog ministra spoljnih poslova i civilnu aktivistkinju Feride Rušiti koja je bila kandidatkinja i prošli put, ali koja nije imala potrebnu većinu. Predsednik Demokratske partije Bedri Hamza odgovorio je da je ponuda neozbiljna i da predstavlja, kako je rekao, cenkanje u poslednjem trenutku. "Rekao sam i ponavljam: pitanje zakona o Specijalizovanim… »
Ističe rok za izbor predsednika u Prištini – Kurti izneo novu ponudu za DPK; Hamza: Ponuda neozbiljna

Ističe rok za izbor predsednika u Prištini – Kurti izneo novu ponudu za DPK; Hamza: Ponuda neozbiljna

RTS pre 1 dan
Na vanrednoj konferenciji za medije, nekoliko sati pred isticanje ustavnog roka za izbor predsednika, Aljbin Kurti je rekao da je DPK odbio njegovu ponudu da podrže Bekima Sejdijua za predsednika. "Najnoviji predlog je sledeći: pošto lider DPK-a, Bedri Hamza, nije u mogućnosti da se sastane sa nama, neka javno izađe večeras i obeća da će cela parlamentarna grupa DPK-a učestvovati u glasanju za izbor predsednika, bilo da je za, uzdržana ili protiv. Nakon ovog… »
Kurti ponudio DPK-u podršku za zakon o Specijalnom sudu ako DPK podrži njegove predloge za predsednika Kosova

Kurti ponudio DPK-u podršku za zakon o Specijalnom sudu ako DPK podrži njegove predloge za predsednika Kosova

Insajder pre 1 dan
Aljbin Kurti, foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu Kurti je kao kandidate za predsednika naveo Glauka Konjufcu i Feride Rušiti. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Kurti je izrazio spremnost da Samoopredeljenje glasa za zakon pre nego što se pristupi glasanju za novog predsednika. On je rekao da će, ako DPK prihvati predlog, Samooprdeljenje sazvati sednicu Skupštine sa dve tačke dnevnog reda - zakon o Specijalnom sudu i izbor novog predsednika. Organizator protesta… »

Vesti dana »