Povezane vesti

"Znam istinu" oglasila se majka Darije, ruske naučnice koja je umrla od kuge: "Ne verujem vlastima, pustili su moju ćerku da…

"Znam istinu" oglasila se majka Darije, ruske naučnice koja je umrla od kuge: "Ne verujem vlastima, pustili su moju ćerku da…

Blic pre 1 sat
Lokalno stanovništvo zabrinuto je zbog nedostatka informacija i prikladnih mera, uprkos zvaničnim tvrdnjama da nema rizika od širenja bolesti Povećano je interesovanje i strah u javnosti, potvrđeno drastičnim rastom pretraga vezanih za kugu i porastom tražnje za medicinskom opremom Majka ruske naučnice Darje Šipilove (28), koja je preminula nakon što se navodno zarazila kugom, tvrdi da priča o nesreći u laboratoriji nije tačna. Šipilova, tehničarka u sibirskom… »
Oglasila se majka preminule laborantkinje u Rusiji, tvrdi da je ovo istina: "Pustili su moju ćerku da umre"

Oglasila se majka preminule laborantkinje u Rusiji, tvrdi da je ovo istina: "Pustili su moju ćerku da umre"

Telegraf pre 2 sata
Smrt mlade laboratorijske tehničarke izazvala je zabrinutost zbog sumnje da je bila zaražena kugom, ali tačan uzrok njene smrti još nije zvanično potvrđen. Njena majka Svetlana Šipilova, koja je takođe zdravstvena radnica, rekla je da se trenutno nalazi u karantinu u bolnici u Irkutsku i da joj nije dozvoljeno da je napusti. "Trenutno mi je veoma teško. Ova predstava se nastavlja. Ne želim da čitam ružne stvari o svom detetu. Ja znam istinu. Moram da se branim od… »
"Stalno je dezinfikovala ruke": Kolege naučnice preminule u Sibiru otkrile nepoznate detalje, ovoga se najviše plašila

"Stalno je dezinfikovala ruke": Kolege naučnice preminule u Sibiru otkrile nepoznate detalje, ovoga se najviše plašila

Mondo pre 17 minuta
Dok su lokalne vlasti i ruski državni mediji najpre objavili da je reč o kugi, pa te objave ubrzo obrisali, Kremlj odlučno demantuje ove navode, tvrdeći da nema reči o opasnoj zarazi niti o uvođenju vanrednih mera. Darja je rođena i odrasla u Irkutsku. U višim razredima srednje škole odlučila je da postane lekar. Njena školska drugarica je opisuje kao "pametnu, poštenu i odgovornu". "Odgovornom" Darju nazivaju i drugi sagovornici ruskog portala Ljudi Bajkala,… »
"Priča o kugi u epruveti je laž. Ja znam istinu": Oglasila se majka preminule ruske naučnice

"Priča o kugi u epruveti je laž. Ja znam istinu": Oglasila se majka preminule ruske naučnice

Mondo pre 2 sata
Darja Šipilova (28), tehničarka u sibirskom Istraživačkom institutu za borbu protiv kuge u Irkutsku, umrla je 2. oktobra u bolnici u obližnjem Šelehovu. Okolnosti njene smrti i dalje su nejasne. Lokalni zvaničnici i ruski prorežimski mediji objavili su, a zatim obrisali, informacije da je uzrok smrti bila kuga. Kremlj je te tvrdnje odbacio i demantovao uvođenje bilo kakvih posebnih mera. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u sredu je od Rusije zatražila… »
Slučaj navodne kuge u Rusiji: SZO još čeka odgovor Kremlja, SAD uputile demarš Moskvi, majka preminule devojke tvrdi da „zna…

Slučaj navodne kuge u Rusiji: SZO još čeka odgovor Kremlja, SAD uputile demarš Moskvi, majka preminule devojke tvrdi da „zna…

Danas pre 2 sata
Darja Šipilova preminula je dva dana nakon što se razbolela od simptoma nalik prehladi. Bila je zaposlena u istraživačkom institutu za borbu protiv kuge u istočnom gradu Irkutsku.Pojedini izveštaji navode da se zarazila nakon incidenta na radnom mestu, prenosi Gardijan. Ruske vlasti negiraju povezanost sa institutom i navode da je Šipilova preminula od „upale pluća nepoznate etiologije“. One insistiraju na tome da ne postoji opasnost od izbijanja epidemije kuge i… »
"Ljudi se tuku u apotekama, razgrabili su sve antibiotike": Opšta panika u Sibiru zbog kuge, građani u strahu

"Ljudi se tuku u apotekama, razgrabili su sve antibiotike": Opšta panika u Sibiru zbog kuge, građani u strahu

Mondo pre 1 sat
Ruski portal Ljudi Bajkala navodi da se neposredno nakon smrti Darje u Šelehovskoj bolnici regionom proširila vest da je preminula od plućne kuge, kao i neslužbene tvrdnje da je u laboratoriji razbila epruvetu sa virusom. Takođe, pišu da je zgrada u kojoj je živela dezinfikovana tri puta od strane radnika u zaštitnim odelima i gas-maskama. Oko 200 ljudi koji su bili u kontaktu sa njom, uključujući porodice, medicinsko osoblje i zaposlene u institutu, ekspresno je… »
Iz Rusije se oglasili o plućnoj kugi! Ceo svet sa strepnjom gleda ka severu

Iz Rusije se oglasili o plućnoj kugi! Ceo svet sa strepnjom gleda ka severu

Telegraf pre 1 sat
Ta ustanova tvrdi da su se na društvenim mrežama pojavile dezinformacije u vezi sa navodnim novim slučajem te bolesti, prenela je agencija Interfaks. U saopštenju piše da je sanitarno-epidemiološka situacija u Irkutskoj oblasti stabilna. Američki državni sekretar Marko Rubio pozvao je 6. oktobra Rusiju da pruži više informacija o infekciji otkrivenoj u Irkutskoj oblasti. "Pozivamo Rusiju da bude transparentna i pruži svetu više informacija kako bi svako mogao… »
Misteriozna bolest u Rusiji izazvala sumnje: Naučnik tvrdi da se zvanična priča ne uklapa

Misteriozna bolest u Rusiji izazvala sumnje: Naučnik tvrdi da se zvanična priča ne uklapa

NIN pre 4 sati
Kevin Esvelt, biolog i profesor na Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT), izneo je u ponedeljak na društvenoj mreži “X” teoriju da se izveštaji o smrti usled plućne kuge radnice sa instituta za borbu protiv kuge - ne uklapaju, piše Blic. “Karantin u pet ruskih bolnica, angažovanje FSB i navodi o upotrebi zaštitnih odela nakon smrti samo jednog istraživača u irkutskoj laboratoriji koja ima tradiciju razvoja biološkog oružja nisu u skladu sa infekcijom kugom… »
Šta je plućna kuga koja se pojavila u Rusiji i koji su simptomi?

Šta je plućna kuga koja se pojavila u Rusiji i koji su simptomi?

Danas pre 4 sati
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) plućna (pneumonična) kuga je jedna od tri vrste kuge koja postoji. Smatra se da je najvirulentniji oblik kuge, kod koje inkubacija može trajati samo 24 sata. “Svaka osoba sa plućnom kugom može preneti bolest putem respiratornih čestica na druge ljude. Nelečena plućna kuga, ako se ne dijagnostikuje i ne leči rano može biti fatalna. Međutim, stope oporavka su visoke ako se otkrije i leči na vreme, odnosno u roku od 24… »
Plućna kuga u brojkama: „Svet je sada malo selo i nemamo potpunu sliku događaja“

Plućna kuga u brojkama: „Svet je sada malo selo i nemamo potpunu sliku događaja“

Nedeljnik pre 5 sati
Smrt radnice, naknadna izolacija stotina kolega i bliskih kontakata, kao i izveštaji da još jedan zaposleni možda ima upalu pluća, izazvali su zabrinutost širom sveta zbog retkog oblika kuge. Evo šta za sada znamo o plućnoj kugi izraženo u brojkama. Situacija u Rusiji Jedna osoba, koja je radila u Irkutskom istraživačkom Institutu za borbu protiv kuge u Sibiru, na jugoistoku Rusije, preminula je. Mediji su takođe izvestili da drugi zaposleni u laboratoriji ima… »
"Ovo je nešto mnogo zlokobnije" Poslušajte reči vodećeg biologa o čudnim okolnostima u Rusiji: "Moramo da napravimo zalihe i…

"Ovo je nešto mnogo zlokobnije" Poslušajte reči vodećeg biologa o čudnim okolnostima u Rusiji: "Moramo da napravimo zalihe i…

Blic pre 6 sati
Odgovor vlasti jasno pokazuje da Rusija smatra da je epidemija moguća – i da je uzročnik verovatno pandemijsko oružje ili nešto drugo što bi za vladu bilo krajnje neprijatno, naveo je Esvelt Ruski epidemiolog Mihail Favorov rekao je da je priča o razbijenoj epruveti "smešna" Vodeći američki biolog smatra da bi navodna misteriozna epidemija plućne kuge u Rusiji zapravo mogla da bude nešto mnogo zlokobnije. Kevin Esvelt, biolog i profesor na Masačusetskom institutu… »
Upozorenje: Misteriozna smrt ruske naučnice u Sibiru mogla bi biti "mnogo gora" od epidemije kuge

Upozorenje: Misteriozna smrt ruske naučnice u Sibiru mogla bi biti "mnogo gora" od epidemije kuge

Telegraf pre 9 sati
Podsećamo, sumnja se da je Darija Šipilova (28), laboratorijski tehničar u Irkutskom institutu za borbu protiv kuge u Sibiru preminula nakon što je slučajno razbila epruvetu koja je sadržala bakteriju Yersinia pestis, uzročnika najtežeg oblika kuge, a koji se nastanjuje u plućima i ostavlja obolele u stanju da se grčevito bore za vazduh. Maršal Bilingslea, koji je bio specijalni predsednički izaslanik Donalda Trampa za kontrolu naoružanja, rekao je da mu je jedan… »
"Došla je žena iz Moskve": Srpski epidemiolog o nizu nelogičnosti u slučaju kuge u Rusiji i kako je bakterija "pobegla"

"Došla je žena iz Moskve": Srpski epidemiolog o nizu nelogičnosti u slučaju kuge u Rusiji i kako je bakterija "pobegla"

Mondo pre 7 sati
Situaciju prate Svetska zdravstvena organizacija (SZO), Evropska unija i SAD. Zvanična Moskva negira prisustvo kuge i tvrdi da je uzrok smrti upala pluća nepoznatog porekla, dok su u regionu Irkutska uvedene stroge mere izolacije. Darija Šipilova (28), laboratorijska tehničarka u Irkutskom istraživačkom institutu za borbu protiv kuge, 25. septembra je navodno tokom rada slučajno razbila epruvetu koja je sadržala bakteriju plućne kuge (Yersinia pestis). Vlasti ovaj… »
Kuga u Rusiji: Kako se menjala priča o smrti laboratorijske tehničarke

Kuga u Rusiji: Kako se menjala priča o smrti laboratorijske tehničarke

Danas pre 20 sati
U početku, ruski zvaničnici su njenu smrt povezivali sa kugom, ali sada to poriču, uprkos izveštajima nezavisnih medija o uvođenju lokalnih karantina. Šta se, dakle, zaista dogodilo ovoj ženi i koliko bi ljudi trebalo da budu zabrinuti? Darija Šipilova, 28, koja je radila u Institutu za borbu protiv kuge Sibira i Dalekog istoka, primljena je u bolnicu krajem septembra. Tri dana kasnije je preminula u Šelehovu, gradu nedaleko od regionalnog centra Irkutska. Prema… »
Državni mediji u Rusiji izbrisali vest da je devojka umrla od kuge

Državni mediji u Rusiji izbrisali vest da je devojka umrla od kuge

Danas pre 22 sata
Novinarka N1 Aleksandra Godfroa, nekadašnja dopisnica iz Rusije, ističe da postoji malo informacija o tom slučaju, da su državni mediji izbrisali inicijalnu vest da je devojka preminula od plućne kuge i podseća na nekada sovjetsku, a sada rusku praksu skrivanja svih onih informacija koje mogu da uznemire javnost i ukažu da nešto ne funkcioniše kako treba. Činjenica je da je Darija Šipilova (28) radila kao laborantkinja u Institutu koji proučava kugu, koleru,… »

Vesti dana »