Škotska

Otvorene „Zimske olimpijske igre“ u Sarajevu

Veliki park pre 21 sat
Posle 19 godina zatočeništva, škotska kraljica Meri pogubljena je 1587 godine zbog učestvovanja u zaveri oko ubistva kraljice Elizabete I. Marija je za vreme svoje vladavine (1560-1567) vodila nepopularnu katoličku politiku i time izazvala narod i… »

Kanada će Njemačkoj isporučivati zeleni vodik

Al Jazeera pre 23 sata
Zeleni vodik je gas koji se proizvodi elektrolizom koju pokreće obnovljiva energija, a koristi se u proizvodnji čelika i smatra se ključnim gorivom za smanjenje industrijskih emisija. Sporazum o snabdjevanju Njemačke zelenim vodikom dobio je poticaj… »

Na današnji dan: Rođen Žil Vern, umro Josif Tatić, gasna komora prvi put upotrebljena za pogubljenje

Radio 021 pre 23 sata
Pregled najznačajnijih događaja na današnji dan, 8. februar, u svetu i kod nas. 1560 - Turske galije naterale su u bekstvo špansku flotu pod komandom vojvode Medine u bici u Sredozemnom moru kod grada Tripolija, koji su Turci 1551. preuzeli od… »

Vremeplov: Rođen ruski hemičar Mendeljejev

RTV pre 1 dan
NOVI SAD - Na današnji dan 1834. godine rođen je ruski hemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, otac moderne hemije, koji se među najistaknutije naučnike svih vremena uvrstio otkrićem opšteg zakona o periodičnosti hemijskih svojstava, prema kojem su… »

Na današnji dan, 8. februar

B92 pre 1 dan
1560 - Turske galije naterale su u bekstvo špansku flotu pod komandom vojvode Medine u bici u Sredozemnom moru kod grada Tripolija. 1587 - Nakon 19 godina zatočeništva pogubljena je škotska kraljica Meri Stjuart (Mary Stuart), optužena zbog učešća… »

Najveći štrajk zdravstvenih radnika u historiji Engleske

Al Jazeera pre 1 dan
Engleska se suočava s najvećim štrajkom zdravstvenih radnika u historiji. Deseci hiljada medicinskih sestara i radnika hitne pomoći traže veće plaće, dok Vlada uvjerava kako ne može osigurati povećanje u skladu s inflacijom. U Velsu i Škotskoj… »

Globtroter Šćepović stigao do Australije

Danas pre 1 dan
Stariji od poznate fudbalske braće potpisao za 18. klub u karijeri. Stefan Šćepović će do kraja sezone igrati za Brizbejn Ror, pa je selidbom u Australiju produžio listu država u kojima je zarađivao za život. Karijeru je počeo u Srbiji, posle… »

Englezi ostali bez lekara: Dvodnevni štrajk medicinara

Večernje novosti pre 2 dana
NAJVEĆI štrajk u istoriji javnog zdravstvenog sistema Velike Britanije izlio se juče na ulice, pa je Ostrvo bilo u potpunom haosu, a protesti će trajati i danas. Medicinske sestre i zaposleni u Hitnoj pomoći ogorčeni su zbog neefikasnog rešavanja… »

Crkva i homoseksualnost: Papa Franja i protestantski lideri osudili zakone protiv LGBT ljudi

BBC News pre 2 dana
Zakoni koji kriminalizuju homoseksualnost su greh i „nepravda", kaže papa Franja. Papa Franja, vrhovni poglavar katoličke crkve, kao i vođe protestantskih crkava u Engleskoj i Škotskoj, osudili su kriminalizaciju homoseksualnosti. Obraćajući se… »

Crkva i homoseksualnost: Papa Franja i protestantski lideri osudili zakone protiv LGBT ljudi

Radio 021 pre 2 dana
Zakoni koji kriminalizuju homoseksualnost su greh i „nepravda", kaže papa Franja. Reuters Ljudi sa „homoseksualnim sklonostima" treba da budu dobrodošli u njihovim crkvama, izjavio je papa Franja Papa Franja, vrhovni poglavar katoličke crkve, kao i… »

Vesti dana »