Avganistan

Njen portret je jedan od najpoznatijih na svetu, a život su joj obeležile patnje i tragedije: Čuvena "zelenooka…

Blic pre 10 sati
Čuvena "zelenooka Avganistanka" sa naslovne strane časopisa "Nacionalna geografija" stigla je u Italiju u sklopu evakuacije Avganistanaca, nakon što su talibani preuzeli vlast u toj zemlji, saopštila je italijanska vlada. Kancelarija premijera Marija… »

Mona Liza Avganistana na sigurnom u Rimu

RTS pre 13 sati
Šarbat Gula je 1985. godine, postala je poznata u svetu zahvaljujući fotografiji Stiva Mek Karija, kao "devojčica zelenih očiju", "avganistanska devojčica" i "Mona Liza Avganistana". Gula koja danas ima 48 godina stigla je u Rim, nakon inicijative… »

Za načelnika Generalštaba britanske vojske Rusija ozbiljnija pretnja od ekstremizma

Sputnik pre 18 sati
Načelnik Generalštaba britanske vojske, general Nik Karter smatra da Rusija predstavlja ozbiljniju pretnju od ekstremizma. On nije precizirao na kakve tačno pretnje misli, samo je rekao da se to odnosi na aktivnosti u „sivoj zoni“ koje… »

„Avganistanska devojčica“ dobila azil u Italiji

Danas pre 1 dan
Šarbat Gula, „avganistanska devojčica“ sa naslovne strane Nacionalne geografije iz 1985. godine dobila je azil u Italiji, nakon napuštanja Avganistana. Zelenooka devojčica, sada već žena, napustila je Avganistan kada su talibani uspostavili… »

Uhapšeni organizatori kampa za silovanje blizu granice, dvojica pobegla u Srbiju

OK radio pre 1 dan
Nakon što su u velikoj akciji organa iz Srbije i Severne Makedonije pre nekoliko dana otkriveni kampovi-mučilišta na granici dve zemlje, makedonska policija uspela je da uhapsi četvoricu organizatora, dok su dvojica pobegli ka Srbiji, kaže za… »

21. vek biće vek migracija i izbegličkih kriza – umesto rešenja problema, Evropa “kupuje vreme” (AUDIO)

RTV pre 1 dan
NOVI SAD - Prošlonedeljna migrantska kriza na granici Belorusije i Poljske ponovo je u prvi plan izbacila ranjivost Evrope čija se migraciona politika svela na “kupovinu vremena”, umesto na sistemsko rešenje. I dok je beloruska, takozvana… »

Uhapšeni organizatori kampa za silovanje, dvojica pobegla u Srbiju

Nova pre 1 dan
Nakon što su u velikoj akciji organa iz Srbije i Severne Makedonije pre nekoliko dana otkriveni kampovi-mučilišta na granici dve zemlje, makedonska policija uspela je da uhapsi četvoricu organizatora, dok su dvojica pobegli ka Srbiji, kaže za… »

Uhapšeni organizatori kampa za mučenje na srpsko-makedonskoj granici, dvojica pobegla u Srbiju

Telegraf pre 1 dan
Slučaj je otkriven nakon što je jedna od žrtava po dolasku u Vranje nadležnim organima prijavila da grupa krijumčara zlostavlja fizički, psihički i seksualno, ucenjuje i izgladnjuje desetine sunarodnika. Nakon što su u velikoj akciji organa iz… »

Nemiri u Tadžikistanu, ubijena dvojica demonstranata

RTV pre 1 dan
DUŠANBE - Dvojica demonstranata su ubijena, a pet zvaničnika je ranjeno kada je masa upala u zgradu lokalne vlade u blizini granice Tadžikistana sa Avganistanom, naveli su zvaničnici i jedan bezbednosni izvor. Protesti u gradu Horogu, glavnom gradu… »

Slika devojčice sa zelenim očima iz Avganistana je osvojila svet - sada, 36 godina kasnije spasila se od talibana

Noizz pre 1 dan
Šarbat Gula, žena za koju je ceo svet čuo nakon što se kao devojčica pre 36 godina pojavila na naslovnoj strani magazina National Geographic, napokon se spasila od talibana. Ona je molila da bude izvučena iz Avganistana nakon što talibani nasilno… »

Vesti dana »