Banat

Dmitrović: Demografija strateški interes Srbije

RTV pre 4 sati
KIKINDA - "Uz trenutni odnos nataliteta i mortaliteta, mi smo narod koji izumire, pa je pitanje demografije strateško pitanje od nacionalnog interesa", rekao je Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiju, prilikom današnje posete… »

Mošorin na samom vrhu srpskog stočarstva

RTV pre 5 sati
MOŠORIN - Svaki treći stanovnik Mošorina doseljen je sa planina Ozren i Vlašić u vojvođansku ravnicu sredinom devedesetih godina prošlog veka. To su vredni ljudi, koji su za manje od tri decenije, po ugledu na svoj rodni kraj, od Mošorina… »

Nenad iz Srpske Crnje jedan je od poslednjih kovača u Srbiji: Nije planirao da se bavi starim zanatom, ali ga je život…

Kurir pre 1 dan
Nenad Ris iz Srpske Crnje jedan je od poslednjih kovača u Banatu. Zanat, koji prema zvaničnoj klasifikaciji spada u stare zanate, bez koga se nekad nije mogao zamisliti život na ovim prostorima, skoro da je pred izumiranjem. Ni Nenad nije planirao da… »

Nenad Ris iz Srpske Crnje jedan je od retkih preostalih banatskih kovača

Zrenjaninski pre 1 dan
Nenad Ris iz Srpske Crnje jedan je od poslednjih kovača u srednjem Banatu. Ovaj zanat, koji po zvaničnoj klasifikaciji spada u stare zanate, i bez kog se nekad nije mogao zamisliti život na ovim prostorima, skoro da je pred izumiranjem. Ni Nenad nije… »

Mokrinska gusanijada na listi nematerijalne baštine Uneskoa

RTS pre 1 dan
Nekada na severu Banata nije bilo kuće bez belih jata, a u Mokrinu kod Kikinde i danas se gaji oko tri hiljade gusaka. Imaju i zanimljivo takmičenje koje je registrovao Unesko - tradicionalno Svetsko prvenstvo u nadmetanju gusana. Prvak 35. Svetskog… »

Vojvođanske oranice od 750 do 27.900 evra po hektaru

Dnevnik pre 2 dana
Najskuplji hektar u Srbiji bio je prošle godine na području Južnobačkog okruga, gde su se oranice kupovale za 1.900 evra po hektaru, pa sve do 27.900 evra, pokazao je prošlogodišnji izveštaj o prometu nekretnina Republičkog geodetskog zavoda. Po… »

DOPISNICA IZ BANATA - Ljubomir Živkov: Déda

RTV pre 3 dana
FARKAŽDIN - Nije nam bilo pravo kad smo u školi shvatili da i Mađari imaju Siget, i da je to čitav gradić, dok je naš Siget bio samo pašnjak, srce mi je zaigralo kad sam iz učiteljskih usta prvi put čuo da je bila slavna bitka kod Sigeta, gde su… »

Sa uputom do roditeljstva: Oduševićete se kad vidite kako se u bolnici u Vršcu bore protiv "bele kuge"

Srbija danas pre 3 dana
Trenutno je u toku u faza pripreme namenske ambulante. Proces inseminacije, koji se u Vršcu do sada obavljao samo u jednoj privatnoj ordinaciji, od ovog meseca će po prvi put biti moguće uraditi i u Opštoj bolnici u tom gradu i to - potpuno… »

Sa uputom do roditeljstva: U bolnici u Vršcu će se raditi inseminacije i to – besplatno

Večernje novosti pre 3 dana
PROCES inseminacije, koji se u Vršcu do sada obavljao samo u jednoj privatnoj ordinaciji, od ovog meseca će po prvi put biti moguće uraditi i u Opštoj bolnici u tom gradu i to – potpuno besplantno. Ovu lepu vest saopštila nam je dr Violeta… »

Čudo u Banatu: Jedna ovca donela na svet pet jaganjaca, presrećni vlasnik jedno će morati da hrani na cuclu

Srbija danas pre 4 dana
U okolini Konaka ima dosta neiskorišćenih pašnjaka, a trenutno desetak domaćinstava uvećava stado. Stado Milete Benića iz Konaka, sa više od dvesta ovaca, ovih dana je uvećano za pet jaganjaca. Iznenađenje je to što ih je ojagnjila jedna ovca… »

Vesti dana »