Bela Crkva - vesti

Danas je Đurđic

OK radio pre 3 dana
Vranje - Pravoslavni vernici u četvrtak obeležavaju Đurđic, slavu koja je u narodu poznata i kao “mali Đurđevdan”, jer je reč o istom svecu, Svetom Đorđu.
Veruje se da sveti Đorđe voli da se odazove nevoljnicima i da im pomogne. Pojavljuje se u obliku mladog viteza na konju, a naročito rado pomaže onima koji slave njegov dan. Ova slava se smatra jednom od pet najvećih u Srbiji, a u... »

Smrtonosnija od svih: Ljudmila Pavličenko (foto)

Mondo pre 3 dana
Ovo je priča o Ljudmili Pavličenko - jednoj od najsmrtonosnijih žena u istoriji koja je bila najefikasniji snajperista i heroj Sovjetskog Saveza.
Pavličenko je bila žena heroj Drugog svetskog rata. U redovima Crvene armije ubila je čak 36 neprijateljskih snajperista, a iz stroja je izbacila 309 pripadnika neprijateljskih snaga. Bila je među prvim dobrovoljcima nakon... »

Banatsko selo sa školama punim đaka

RTS pre 5 dana
RTS: Banatsko selo sa školama punim đaka
Selo Dupljaja kod Bele Crkve bogato je, kažu meštani, iz dva razloga – imaju najplodniju i najskuplju zemlju, čija cena po hektaru dostiže i 10.000 evra i školu punu đaka. U selu koje postoji tri veka godinama je pozitivan trend nataliteta, a svaka treća porodica ima više od dvoje dece.
Dok u drugim delovima Srbije sela odumiru, a u 63 odsto domaćinstava nema mlađih od 65 godina, u Dupljaji je sve drugačije. Ovde rode redovno sleću. U porodici Anukić – petoro mališana. "Imam dve sestre i dva brata, lepo mi je sa... »

Ostrvo Presvete Bogorodice u srcu Egeja

Večernje novosti pre 7 dana
Reporter "Novosti" na Tinosu, čuvenoj destinaciji za pravoslavne vernike
VISOKI zvonik Crkve Presvete Bogorodice prvo je što vide posetioci Tinosa koji, po pravilu, brodom stižu na ovo lepo ostrvo Kiklada. Tinos ima 8.000 stanovnika, a leti se taj broj duplira. Kuće su, kao i na ostalim ostrvima... »

Šabački đaci čuvaju uspomenu na pretke stradale u Velikom ratu

RTS pre 8 dana
RTS: Šabački đaci čuvaju uspomenu na pretke stradale u Velikom ratu
U Velikom ratu, Šabac je ostao bez polovine stanovnika. Da se junaštvo i žrtve ne zaborave, uoči Dana primirja, učenici OŠ "Jevrem Obrenović" delili su sugrađanima natalijine ramonde i plakate sa kratkim lekcijama iz istorije koje su sami pisali.
Milosav Gojković iz Bele Crkve imao je samo 21 godinu kada je počeo Prvi svetski rat. Uspomenu na njega sa ponosom čuva čukununuka Jana. "Pošto je preživeo Prvi svetski rat, albansku golgotu i Solunski front, imao je Albansku... »

Mitrovdan je i slava Bele Crkve

Dnevnik pre 8 dana
BELA CRKVA: Slava Bele Crkve, sveti velikomučenik Dimitrije, obeležena je uz rezanje slavskog kolača u zgradi Opštinske uprave.
Sveti Dimitrije je zaštitnik Bele Crkve u znak sećanja na 8. novembar 1918. godine kada je Srpska vojska oslobodila Belu Crkvu u završnici Prvog svetskog rata. Domaćini proslave bili su predsednik Opštine Darko Bogosavljević i... »

Dečji plač čuje se glasnije: U Beloj Crkvi novorođena deca dobijaju oko 100.000 dinara

Srbija danas pre 9 dana
Divno
Društvenim mrežama ovih dana se pronela vest da je Opština Bela Crkva ukinula jednokratnu pomoć za novorođenu decu, koju je isplaćivala od jula 2015. godine. U tamošnjem Centru za socijalni rad, međutim, to kategorično negiraju i najavljuju da će se obratiti nadležnim... »

U Sarajevu prekopavaju grobove Srba! Očajni građani u šoku

Telegraf pre 9 dana
Odlukom je definisano da se grobno mesto ili grobnica mogu prekopati deset godina posle sahrane u slučaju da nisu održavani i da se za njih ne plaća naknada
Vlasti federalnog Sarajeva naložile su radnicima grobalja u tom gradu da prekopavaju grobove davno umrlih, među kojima je najveći broj Srba, jer njihova rodbina rasejana po svetu posle progona tokom proteklog rata ne plaćaju... »

Terorizam U pokušaju: Uhapšen jer je hteo da ubije "sve bele policajce" u Beloj kući

Večernje novosti pre 12 dana
Muškarac iz Dalasa uhapšen je danas nakon što je doputovao u Vašington sa namerom, kako prenose mediji, da ubije "sve bele policajce" u Beloj kući
Muškarac iz Dalasa uhapšen je danas nakon što je doputovao u Vašington sa namerom, kako prenose mediji, da ubije "sve bele policajce" u Beloj kući. U saopštenjju tajne službe se navodi da je policija okruga Montgomeri u Merilendu... »

Muke na setu: Kurir na snimanju filma Zaspanka za vojnika

Kurir pre 12 dana
„Ton ide, kamere, pazite, biće pucanja u kadru, akcija“, rečenica je koju smo tokom vikenda čuli pedesetak puta na snimanju ratnog spektakla „Zaspanka za vojnika“. Reditelj Predrag Gaga Antonijević već petu nedelju u okolini Bele Crkve i Vršca zajedno s direktorom fotografije Milošem Kodemom... »

Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji

Vesti online  pre 1 sat  još 7 povezanih

Argentina zabeležina signale nestale podmornice?

Večernje novosti  pre 1 sat  još 7 povezanih

U požaru u Kini 19 mrtvih, osam povređenih

B92  pre 2 sata  još 7 povezanih
©2017 Netmark d.o.o.