Danilo Kiš

Ovako piše onaj čije je pero bilo umočeno u mastilo, koje je pocrvenelo! Knjiga o našem velikom piscu prevedena je na…

Kurir pre 4 dana
U rimskim knjižarama pojavila se monografija o Danilu Kišu pod naslovom "Una corona di spine per Danilo Kiš". Reč je o prevodu knjige Milivoja Pavlovića "Venac od trnja za Danila Kiša", koja je u izdanju Službenog glasnika, do sada imala četiri… »

Subotica: “Otvoreni džem vol. 3” u parku Rajhla Ferenca

Danas pre 11 dana
Fondacija “Danilo Kiš” organizuje u petak, 29. jula, “Otvoreni džem vol. 3” koji će se održati u parku Rajhla Ferenca od 20 časova. “Otvoreni džem” je svirka u kojoj doslovno svako može da učestvuje kao izvođač, bilo da je… »

Ekipa Sportskog saveza Subotice pobednik gradskog takmičenja igara bez granica

Subotica.com pre 21 dana
Na bazenu u Dudovoj šumi u petak, 15. jula, održana je sportska manifestacija "Vojvodina summer by Invictus” na kojoj je slavila ekipa Sportskog saveza Subotice, kvalifikovavši se tako na završni turnir u Novom Sadu, na kojem će se krajem avgusta… »

Moj prijatelj Ingmar Bergman

XXZ magazin pre 24 dana
Učinio je da mi život bude lepši. Danilo Kiš bio je pasionirani ljubitelj stihova mađarskog pesnika Endre Adija. Budući da je znao mađarski jezik čitao ga je u originalu. Ostali su zabeleženi Kišovi prevodi Adija na srpski. S tim u vezi rekao je… »

Pisac i kritičar Božo Koprivica o mediteranstvu i jugoslovenstvu književnog velikana: Predragu Matvejeviću se njegov rodni…

Danas 06.07.2022
Verujem, nažalost, da bi se nekome ko je ostao levičar i Jugosloven kao Matvejević desila ista moralna pizdarija, rušenje rodne kuće, i da je ta kuća bila u Beogradu ili bilo gde drugde na ovom prostoru. Trag Matvejevića, ipak, nikako ne može da… »

Osmake je na testu preznojio Kiš, a koliko biste vi bodova dobili iz srpskog?

Nova 02.07.2022
Mali maturanti su u ponedeljak, 27. juna, polagali testove iz srpskog jezika. Osmaci su nam, po izlasku iz učionica, rekli su nam da im je analiza književnog dela mnogo teže pala nego gramatika - namučili su ih Danilo Kiš i Laza Lazarević. Pred vama… »

Predstava "Nož i melem" 4. jula u Pozorištu mladih

Dnevnik 30.06.2022
BEOGRAD: Predstava An Berelovič "Nož i melem (Adieu Europa)", nastalu u okviru dvogodišnjeg "Projekta Kiš", biće izvedena 4. jula u Pozorištu mladih u Novom Sadu, saopštio je danas Francuski institut u Srbiji. "An Berelovič i njena međunarodna… »

Literatura plaćena najskupljom cenom: Monografija Milivoja Pavlovića o Danilu Kišu objavljena u Rimu

Večernje novosti 21.06.2022
U italijanskim knjižarama - koje ne oskudevaju u prevodima romana i pripovedaka Danila Kiša - pojavila se i monografija o Kišovom životu i delu pod naslovom Una corona di spine per Danilo Kiš ("Venac od trnja za Danila Kiša"). Foto Iz knjige "Venac… »

Beogradski festival evropske književnosti: „Kultura u doba straha“ i Danilo Kiš

Nova 21.06.2022
Beogradski festival evropske književnosti počinje sutra, 22. juna, i trajaće do petka 24. juna. Čitaoce na 11. Beogradskom festivalu evropske književnosti, koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, očekuje… »

Humanitarni muzički stendap "O lepim stvarima" u nedelju u Fondaciji "Danilo Kiš"

Subotica.com 17.06.2022
U okviru humanitarne turneje u nedelju, od 19:30h, u Fondaciji "Danilo Kiš" mladi glumac, reditelj i pisac Stefan Ostojić održaće muzički stendap "O lepim stvarima". Cena ulaznice je 300 dinara. - Kroz autorske pesme, sa gitarom u ruci, autor se na… »

Vesti dana »