Ministarstvo prosvete - vesti


Rešenja kombinovanog testa 2018
Rešenja testa iz matematike 2018 Rešenja testa iz srpskog odnosno maternjeg jezika 2018

Stogodišnjica obrazovanja učitelja u Užicu

Politika pre 3 sata
Užice – Navršio se ceo vek otkada je počelo obrazovanje učitelja u Užicu, pa je tu stogodišnjicu, juče na Dan Pedagoškog fakulteta, prigodno obeležila ova užička visokoškolska ustanova. Održana je svečana akademija u sali pozorišta, uz umetnički program i prisustvo predstavnika Ministarstva... »

Šta se zaista dogodilo u školi "Karađorđe"? VIDEO

B92 pre 3 sata
B92: Šta se zaista dogodilo u školi "Karađorđe"? VIDEO
U beogradskoj osnovnoj školi “Karađorđe” nije bilo seksualnog zlostavljanja, zaključak je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Incident se dogodio i učesnici će, kažu, biti ukoreni a u školi pojačan pedagoški nadzor. Prema nezvaničnim informacijama, učeniku 4. razreda pukle su pantalone, a onda su ga vršnjaci grančicama bockali kroz rupu na pantalonama i... »

Rektor Univerziteta u Prištini Rade Grbić podneo ostavku!

Pravda pre 23 sata
Rade Grbić podneo je ostavku na mesto rektora Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici zbog, kako je naveo, porodičnih razloga. Naveo je da će ostati da radi na Univerzitetu kao profesor.
- Poštujući moju odluku, pored mene, ostavku na funkcije podnose i članovi mog tima, ali ćemo svoj doprinos nastaviti da pružamo kao profesori našeg Univerziteta i obrazujemo intelektualnu elitu u našoj Srbiji - naveo je Grbić. U... »

U škole i vrtiće postavljeno 5.000 detektora radona

Dnevnik pre 1 dan
NOVI SAD: Mapiranje radona, s ciljem da se odredi radiološka izloženost ovom gasu u boravišnim prostorijama, koje je u našoj zemlji počelo 2015. godine,merenjem u kućama i stanovima, ove godine nastavljeno je postavljanjem 5.000 detektora za merenje prisustva ovog gasa u školama i vrtićima.
Detektori su potpuno bezopasni, a merenje traje tri meseca i zatim će se uređaji poslati u laboratoriju u Švedsku na očitavanje.Ukoliko se utvrdi da radona ima u većoj koncentraciji od dozvoljene,o tome će biti obaveštena i ta... »

Ministar: Liči na neslanu šalu; Otac: Šta je tu normalno?

B92 pre 1 dan
B92: Ministar: Liči na neslanu šalu; Otac: Šta je tu normalno?
Obrt u slučaju koji je pre nekoliko dana potresao javnost.
Inspekcija ministarstva prosvete utvrdila je da nije bilo seksualnog iživljavanja vršnjaka nad jednim učenikom beogradske osnovne škole "Karađorđe". Na drugoj strani, otac dečaka ostaje pri tvrdnji da je njegovo dete zlostavljano. "Mislim da je slučaj škole 'Karađorđe'... »

Nije bilo seksualnog zlostavljanja u OŠ “Karađorđe”

Danas pre 2 dana
Nad desetogodišnjim učenikom OŠ “Karađorđe” nije bilo seksualnog nasilja, kako je ranije objavljeno u pojedinim medijima, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.
Kako nam je rečeno, prosvetna inspekcija, prosvetni savetnici i zaduženi za zaštitu od nasilja su posetili OŠ“Karađorđe“ povodom prijave nasilja nad učenikom četvrtog razreda. Utvrđeno je da je škola preduzimala aktivnosti u... »

Uvođenja dualnog obrazovanja najvažnija reforma obrazovanja u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija: Vučić razgovarao sa Renold (foto)

Telegraf pre 2 dana
Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika, tema razgovora bila je implementacija Master plana za sprovođenje kvalitetnog procesa reforme, koji je izradio tim koji je predvodila Ursula Renold sa saradnicima Ministarstva prosvete Srbije i Privredne komore Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa šeficom Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta Ursulom Renold o dosadašnjoj primeni dualnog obrazovanja u Srbiji. Kako se navodi u... »

Konkursi u školama „na kašičicu“

Danas pre 2 dana
U obrazovnim ustanovama više od 31.000 zaposlenih na određeno vreme Vladina Komisija za davanje saglasnosti za nova zapošljavanja odobrila je od 1. januara 2018. do danas 148 konkursa za prijem u radni odnos na neodređeno vreme u osnovnim i srednjim školama, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete. S druge strane, u školama je na određeno zaposleno oko 31.500 ljudi, od kojih su mnogi u tom statusu i više od decenije.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković nedavno je u sklopu godišnjeg izveštaja o ravnopravnosti, kao jednu od preporuka navela ukidanje ili izmenu Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru koji je,... »

Usvojen statut Medicinskog fakulteta, studenti i dalje traže povlačenje odluke o razrešenju dekana

Radio 021 pre 2 dana
Savet Univerziteta u Novom Sadu usvojio je novi Statut Medicinskog fakulteta, čije prethodno neusvajanje je bilo jedan od povoda za protest studenata u ponedeljak.
Kako za 021 potvrđuju na Univerzitetu, sednica Saveta održana je u sredu i na njoj su članovi Saveta dali saglasnost na predloženi Statut. Detalji o glasanju biće poznati po usvajanju zapisnika, dodaju na Univerzitetu za naš... »

Visoko obrazovanje u službi interesnih grupa

Pravda pre 2 dana
Ministarstvo prosvete, ministar Mladen Šarčević i njegovi bliski saradnici najodgovorniji su što su državni univerziteti i fakulteti umesto hramova nauke postali pumpe za izvlačenje novca iz Budžeta Republike Srbije i generatori lošeg stanja u srpskom obrazovanju.
Registar bi stao na put manipulacijama Nepostojanje registra nastavnog osoblja u visokom obrazovanju omogućava državnim fakultetima da uvećavaju svoje upisne kvote kroz umnožavanje smerova. Fakultetima se odobravaju veće upisne... »

Janko: Novak – najbolji teniser svih vremena

N1 Info  pre 3 sata  još 20 povezanih

Zna se ko je "kralj" Los Anđelesa

B92  pre 54 minuta  još 20 povezanih

Požar u Užicu, tri osobe nastradale

RTS  pre 5 sati  još 16 povezanih

Uhapšeni: Lekar, policijski službenik, advokat...

Mondo  pre 4 sata  još 16 povezanih

London se trese: Stotine hiljada u šetnji protiv Bregzita

Večernje novosti  pre 17 minuta  još 16 povezanih
©2019 Netmark d.o.o.