Ministarstvo prosvete - vesti


Rešenja kombinovanog testa 2018
Rešenja testa iz matematike 2018 Rešenja testa iz srpskog odnosno maternjeg jezika 2018

Još jedna novina Ministarstva prosvete, evo šta srednjoškolce čeka u drugom polugodištu

IndeksOnline pre 11 sati
BEOGRAD – Na adrese srednjih škola u Srbiji Ministarstvo prosvete uputilo je ovih dana dopis u kojem ih obaveštava da bi u drugom polugodištu đacima trebalo da održe dva časa posvećena odbrani, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda. Kako su za „Politiku”... »

Šarčević: Portugalija pomaže srpskoj nauci

RTS pre 15 sati
RTS: Šarčević: Portugalija pomaže srpskoj nauci
Robotika, IT i biotehnologije neke su od oblasti u kojima sarađuju srpski i portugalski naučnici, a tokom nedavne posete ministra prosvete Mladena Šarčevića Portugaliji, dogovoreno je da ta država pomogne Srbiji u izradi nove strategije za visoko obrazovanje i nauku do 2030. godine.
Prema rečima ministra šarčevića dogovoreno je da Portugalija pomogne oko angažovanja srpskih istraživača i naučnih institucija u okviru projekta Horizont Evropa i oko povećanja bilateralnih projekata za 100 odsto. Šarčević je... »

LSV se protivi odluci da se u školama drže časovi iz vojne obuke

Novi magazin pre 1 dan
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas Ministarstvo prosvete, koje je uputilo dopis srednjim školama u Srbiji u kojem im nalaže da u školskoj godini fakultativno obrade 11 tema iz vojne obuke i civilne zaštite, i navela da ne žele svi i nisu sposobni svi da budu vojnici.
"Zahtevamo da naša deca u školama ovladaju elementima etike, da usvoje međuljudsku toleranciju radi izbegavanja i sprečavanja nasilja i da nauče da poštuju ljudsko dostojanstvo i utvrđeni sistem vrednosti, pravila i procedura,... »

Vojna nastava opet u školama

Politika pre 2 dana
Neće biti uveden novi predmet, već će na četiri časa odeljenskog starešinstva biti obrađeno 11 tema, za šta mogu biti pozvani i gosti iz Ministarstva odbrane
Na adrese srednjih škola u Srbiji Ministarstvo prosvete uputilo je ovih dana dopis u kojem ih obaveštava da bi u drugom polugodištu đacima trebalo da održe dva časa posvećena odbrani, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku... »

Naučimo našu decu odgovornom ponašanju na suncu

B92 pre 2 dana
B92: Naučimo našu decu odgovornom ponašanju na suncu
U okviru edukativne kampanje "Zaštita za sve", koju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, 21. januara 2019. godine počinje konkurs za sve osnovne škole na teritoriji Republike Srbije sa ciljem podizanje svesti dece o odgovornom ponašanju na suncu i zaštiti od sunca.
Od svih prijavljenih osnovnih škola, učesnica konkursa, najboljih 20 biće nagrađeno UV indikatorom, specijalnim meračem intenziteta sunčevog zračenja, koji će biti postavljen na vidno mesto na ulazu u školu. Najboljih pet... »

I rezervoaru treba nauka

Kragujevačke pre 2 dana
Tim sa Fakulteta inženjerskih nauka punih godinu dana radio je na svom projektu, a ideja je potekla prvenstveno iz razloga što su slični skeneri i iznajmljivanje ovakvih usluga i do 30 puta skuplji od njihovog uređaja Tim koji čine studenti kragujevačkog Fakulteta inženjerskih nauka Dragan... »

Digitalni udžbenici polako ali sigurno ulaze u škole

Dnevnik pre 2 dana
NOVI SAD: Jedan deo učenika prvog i petog razreda u Srbiji od septembra prošle godine, osim iz klasičnih, štampanih, papirnih udžbenika, uči i iz digitalnih, koji se u škole uvode kroz pilot projekat Ministarstva prosvete „Digitalna učionica“.
Planirano je da se nastava u digitalnom obliku održava u 2.000 učionica širom zemlje. Drže je učitelji i nastavnici koji su prijavili na javni poziv Ministarstva, a prethodno su prošli obuku. Učitelji i nastavnici koji učestvuju... »

U škole se vraća vojna nastava: 11 tema je u programu, a stručnjaci predlažu i da deca uče da pucaju iz puške (anketa)

Telegraf pre 3 dana
Biće obrađivano 11 tema
Na adrese srednjih škola u Srbiji, Ministarstvo prosvete uputilo je ovih dana dopis u kojem ih obaveštava da bi u drugom polugodištu đacima trebalo da održe dva časa posvećena odbrani, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda.... »

Šarčević: Saradnja sa ruskim univerzitetima podiže obrazovanje na viši nivo

Novi magazin pre 3 dana
Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da će saradnja sa univerzitetima "najvišeg ranga" u Rusiji dovesti do veće razmene istraživača, nastavnog i administrativnog osoblja i studenata svih nivoa.
Predstavnici Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, Ruskog univerziteta za naftu i gas, Santpeterburškog rudarskog univerziteta i Naftne industrije Srbije potpisali su danas memorandum o saradnji u oblasti obrazovanja, naučnih... »

Primedbe Senata Univerziteta u Beogradu: Treba sačuvati mlade naučnike

Večernje novosti pre 4 dana
Na sednici rečeno i da je Ministarstvo spremno da nađe rešenje i izađe u susret zahtevima fakulteta
PRIMEDBE koje se odnose na predlog Zakona o nauci, a koje se tiču finansiranja naučnika na univerzitetu, poslali smo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Nadam se da je Ministarstvo uzelo u obzir sve ono što nas... »

©2018 Netmark d.o.o.