Nobelova nagrada

Provera Handkeovog državljanstva traje duže nego što se očekivalo

RTV pre 1 dan
BEČ - Provera državljanstva dobitnika Nobelove nagrade za mir Petera Handkea od strane nadležne službe vlade austrijske pokrajine Koruška traje duže nego što se očekivalo. "Još nisu zaključeni svi koraci istrage od strane pokrajinske direkcije"… »

Austrija i dalje proverava Handkeovo državljanstvo

Politika pre 1 dan
BEČ – Provera državljanstva dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea od strane nadležne službe vlade austrijske pokrajine Koruška traje duže nego što se očekivalo. „Još nisu zaključeni svi koraci istrage od strane… »

Handke i Srbija

Politika pre 18 sati
Postoje tri vrste reakcija na Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu: jedni osuđuju Petera Handkea i Akademiju; drugi tvrde da Handke zaslužuje nagradu, ali kritikuju njegove stavove o ratovima na Balkanu, i treći ga bezrezervno smatraju… »

Nepravilna ishrana i stres najčešći uzroci dijabetesa, preventiva najbolji lek

Južne vesti pre 2 dana
Već 12 godina Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se 14. novembra, na dan kada je rođen Frederik Banting, naučnik i lekar koji je pomogao otkriću insulina i zbog toga dobio Nobelovu nagradu. Svaka 11. odrasla osoba u svetu boluje od… »

Šolohov od Staljina tražio smrtnu kaznu za agente nkvd: Kratke anegdote iz života velikih pisaca

Telegraf pre 3 dana
Mihail Šolohov, autor „Tihog Dona“, spada u red najvažnijih sovjetskih pisaca, ako ni zbog čega drugog a ono upravo zbog toga što je iznedrio pomenuti roman. Što se tiče njegovog privatnog života, posebno je interesantan odnos koji je imao sa… »

O čemu su razgovarali Tito i Andrić?

Danas pre 3 dana
Mihael Martens, dopisnik Frankfurter algemajne cajtunga sa jugoistoka Evrope, u Berlinu je predstavio novu knjigu – biografiju nobelovca Ive Andrića. I to na jednoj posebnoj lokaciji. Ivo Andrić nekoliko godina svoje diplomatske karijere proveo je u… »

Kusturica na predavanju o handkeu: Srbi, ko je normalan pomislio da ćemo posle 500 godina vratiti KiM?

Pravda pre 4 dana
Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica održao je u Andrićevom institutu u Andrićgradu predavanje "Peter Handke - apostol istine", svojevrstan odgovor ovog srpskog intelektualca na hajku podignutu protiv Handkea posle vesti da je austrijski… »

Srbi, ko je normalan pomislio da ćemo posle 500 godina vratiti Kosovo?! Kusturica na predavanju o Handkeu: Nobelovac nije…

Kurir pre 3 dana
Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica održao je u Andrićevom institutu u Andrićgradu predavanje "Peter Handke - apostol istine", svojevrstan odgovor ovog srpskog intelektualca na hajku podignutu protiv Handkea posle vesti da je austrijski… »

Džimi Karter operisan, uklonjen mu hematom

N1 Info pre 4 dana
Bivši američki predsednik Džimi Karter je operisan i uklonjen je hematom od krvarenja posle nedavnih padova, koji mu je pritiskao mozak. To je saopštila Fondacija Karter i dodala da bivši predsednik nema komplikacija posle intervencije. Karter je od… »

Kada su na zapadu kopilad izvršila atentat na boga, Handke je pratio svoje srce! Emir Kusturica: Kosovo i Metohija su evropsko…

Kurir pre 4 dana
Ne smemo poverovati da život može da ne bude čudo. Ovo je prilika da u Andrićevom institutu govorim o paralelnim istinama u našim životima. U svim srpskim zemljama, oni nisu baš prisutni, zatvarmo se u svoju ljušturu, pa nas pisci kao što je… »

Vesti dana »