Peter Handke

Manipulacijom do gubljenja originalnosti - „Kaspar" je premijerno izveden

RTS 13.03.2021
U Jugoslovenskom dramskom pozorištu premijerno je izveden, prvi put kod nas, čuveni komad „Kaspar" Petera Handkea, u režiji Miloša Lolića. Kaspar je komad Petera Handkea koji je, u vreme kada je 1967. godine objavljen, izazvao gotovo revolucionarni… »

„Kaspar” u JDP-u

Politika 12.03.2021
„Ja sam samo slučajno ja”, replika kojom Handke završava „Kaspara” mogla bi poslužiti kao jedan od putokaza u središte Handkeove umetnosti: ukoliko sam ja samo slučajno ja, onda je pisanje način da se utvrdi koje su to slučajnosti koje su… »

Miodrag Dragičević za "Blic": Probijamo se kroz život kao kroz šiblje

Blic 12.03.2021
Živimo zapravo u vanrednom stanju - kaže poznati mladi glumac koji igra naslovnu ulogu u predstavi „Kaspar“ Petera Handkea čija je premijera je 12. marta na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a režiju potpisuje Miloš… »

„Kaspar“ – komad jezičke torture

Danas 11.03.2021
Premijera predstave Petera Handkea u režiji Miloša Lolića sutra uveče na Sceni "Ljuba Tadić" u JDP Bio je to izazovan, na svim nivoima, fascinantan i divan proces, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Jugoslovenskom dramskom… »

Handke, Lolić i Miodrag Dragičević koji sve nosi na plećima

Nova 11.03.2021
Mislim da je ovo herojsko delo. Moram da istaknem ulogu Miodraga Dragičevića, kao i doprinos celog ansambla, mislim na sve koji su radili na dramaturgiji, scenografiji i kostimografiji za ovu predstavu. Ovo je bolno aktuelan komad, rekao je umetnički… »

Istina o našem vremenu: U novom galerijskom prostoru u "kombank dvorani" otvorena izložba slika Miloša Šobajića

Večernje novosti 05.03.2021
IZLOŽBOM slika, skulptura i video rada istaknutog umetnika Miloša Šobajića u petak je otvorena nova galerija u centru Beograda. U galerijskom prostoru u "Kombank dvorani" predstavljeni su radovi nastali u proteklih 20 godina koji se bave njegovom… »

Maja Gojković otvorila Šobajićevu izložbu i novu galeriju

Nova 05.03.2021
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu slika Miloša Šobajića, kojom se istovremeno otvara i novi galerijski prostor u centru Beograda i dodala da je za kulturnu scenu Srbije važno što će ova dela biti deo trajne… »

Petnaestoro uglednih autora u zborniku "Handke u Srbiji": Majstor ne zavodi gutače romana

Blic 29.12.2020
Udruženje književnih prevodilaca Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, objavilo je zbornik „Handke u Srbiji“, u kojem su, pod uredničkim nadzorom Duška Paunkovića, objedinjeni radovi petnaestoro uglednih autora posvećeni… »

Bekstvo od okoštalosti

Politika 28.12.2020
Izveštajem sa šeste sesije, završavamo seriju tekstova o onlajn tribini u ciklusu „Handke u Srbiji“. Na šestoj onlajn tribini u ciklusu „Handke u Srbiji“, koji Udruženje književnih prevodilaca Srbije organizuje pod pokroviteljstvom… »

Promocija zbornika o Peteru Handkeu održana onlajn

Dnevnik 24.12.2020
BEOGRAD: Promocija zbornika radova “Handke u Srbiji” održana je danas u onlajn formi u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ iz Beograda. Na tribini o značajnom austrijskom književniku i velikom prijatelju naroda Srbije, učestvovali… »

Vesti dana »