Severna Makedonija - vesti

Grčka masovno štampa dogovor s Makedonijom

Danas pre 15 sati
Grčka vlada će odštampati desetine hiljada kopija sporazuma o normalizaciji odnosa s Makedonijom, da bi informisala javnost pre rasprave o tom dokumentu u parlamentu.
Iz kabineta premijera Aleksisa Ciprasa je danas saopšteno da će kopije biti deljene uz nedeljne novine da bi „svaki Grk“ mogao da pročita sporazum. Cipras je juče tesnom većinom preživeo glasanje o poverenju nakon što je njegov... »

Grčka masovno štampa dogovor s Makedonijom

Novi magazin pre 16 sati
Grčka vlada će odštampati desetine hiljada kopija sporazuma o normalizaciji odnosa s Makedonijom, da bi informisala javnost pre rasprave o tom dokumentu u parlamentu.
Iz kabineta premijera Aleksisa Ciprasa je danas saopšteno da će kopije biti deljene uz nedeljne novine da bi "svaki Grk" mogao da pročita sporazum. Cipras je juče tesnom većinom preživeo glasanje o poverenju nakon što je njegov... »

Najluđi karneval na svetu održava se u selu u Makedoniji

Vice pre 1 dan
U selu Vevčani, na granici Albanije i Makedonije, već dugo se dešava karneval kao nijedan drugi. Na njemu možete videti šumske bogove, naciste, svatove, predsednike država, premijere, poznate ličnosti, glumce i divlja plemena. Svi zajedno šetaju ulicama, piju ogromne količine alkohola i potvrđuju... »

Grčki parlament izglasao poverenje vladi Aleksisa Ciprasa

Danas pre 1 dan
Grčki parlament izglasao je večeras poverenje levičarskoj vladi Aleksisa Ciprasa, nekoliko dana posle raspada vladajuće koalicije zbog neslaganja oko Sporazuma iz Prespe s Makedonijom.
Cipras, kojem mandat ističe u oktobru, dobio je podršku 151 poslanika u parlamentu sa 300 mesta, koliko mu je i bilo neophodno da „preživi“ glasanje o poverenju, navodi Asošiejted pres. Lider nacionalističke stranke Nezavisni... »

Grčki parlament podržao Vladu, Ciprasu izglasano poverenje

N1 Info pre 1 dan
Grčki parlament izglasao je poverenje levičarskoj vladi Aleksisa Ciprasa, nekoliko dana posle raspada vladajuće koalicije, zbog neslaganja oko Sporazuma iz Prespe s Makedonijom.
Cipras, kojem mandat ističe u oktobru, dobio je podršku 151 poslanika u parlamentu sa 300 mesta, koliko mu je i bilo neophodno da "preživi" glasanje o poverenju, navodi Asošiejted pres. Pobeda Ciprasa na glasanju omogućiće... »

Makedonija obevestila Grčku o ustavnim izmenama za promenu imena

Novi magazin pre 1 dan
Makedonija je danas obavestila Grčku da je usvojila ustavne izmene kojim se ime države menja u Severna Makedonija i time ispunila obaveze iz Prespanskog dogovora.
Kako je saopštilo makedonsko ministarstvo spoljnih poslova, šefu Kancelarije za veze Grčke u Skoplju uručena je "verbalna nota" da je Makedonija "ispunila unutrašnjo-pravne uslove za stupanje na snagu" Prespanskog dogovora o... »

Makedonija sada test za Ciprasa

Večernje novosti pre 1 dan
Višečasovna debata u grčkom parlamentu. Premijeru treba 151 glas za podršku
U GRČKOM parlamentu je nastavljena rasprava o izglasavanju poverenja vladi na čelu sa Aleksisom Ciprasom, o čemu će se po tradiciji glasati u ponoć, ovoga puta između srede i četvrtka. Prema poslednjem prebrojavanju i javno... »

Plakatima pozivaju na linč poslanika: U Solunu uhapšene 4 osobe koje su pretile pristalicama Prespanskog sporazuma!

Kurir pre 1 dan
Plakati sa fotografijama poslanika koji su podržali i glasali za ratifikaciju Prespanskog ugovora osvanuli su na ulicama Soluna i drugih gradova u severnoj Grčkoj.
Plakat sa fotografijom i imenom poslanika takođe je poruka: "... da li ćete predati našu Makedoniju?". Prema pisanju medija u Grčkoj, grčka policija uhapsila je četiri osobe, dve u Kozanima i dve u Greveni. Dvojica su puštena, a... »

Albanski drugi službeni jezik u Severnoj Makedoniji

RTS pre 3 dana
RTS: Albanski drugi službeni jezik u Severnoj Makedoniji
Predsednik Sobranja Taljat Džaferi potpisao je Zakon o upotrebi jezika, kojim se albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u Severnoj Makedoniji.
Makedonski vicepremijer Bujar Osmani je objavio tu informciju i naveo da bi Zakon danas trebalo da bude objavljen u Službenom glasniku, prenosi MIA. Zakon je prvo usvojen u januaru, a potom je najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE... »

Makedonija zvanično promenila ime države

Danas pre 3 dana
U šestom broju Službenog lista Makedonije objavljena je odluka, koju je potpisao predsednik Sobranja Talat Džafer, o promeni Ustava, čime stupa na snagu primena novog imena države – Republika Severna Makedonija, objavio je Makfaks.
U subotu, 12. januara Sobranje je dvotrećinskom većinom poslanika usvojilo amandmane 33, 34, 35 i 36 na Ustav Makedonije, kojima se reči „Republika Makedonija“ zamenjuje sa „Republika Severna Makedonija, u skladu sa Prespanskim... »

©2018 Netmark d.o.o.