Sterijino pozorje - vesti

Zoran Karajić: Grad Šabac – ozbiljan kulturni centar Srbije

Danas pre 4 dana
Kao i za prethodna dva festivala Pozorišno proleće, selektor Zoran Karajić imao je ozbiljan zadatak da pogleda i isprati šta sve to najbolje srpski teatar daje.
Odgledao je četrdeset predstava, i po samom motu festivala, izabrane su najbolje predstave u jednoj kalendarskoj godini umesto, kako se po ostalim festivalima biraju, po pozorišnoj sezoni. Prošle godine za najbolju predstavu... »

Vremeplov (15. april 2018)

RTS pre 5 dana
RTS: Vremeplov (15. april 2018)
Na današnji dan rođen Leonardo da Vinči. Preminuo je Žan Pol Sartr i počelo prvo Sterijino pozorje.
1452. - Rođen Leonardo da Vinči, italijanski slikar, vajar i graditelj (Vinči, 15. 04. 1452 - Klu, 02. 05. 1519) Leonardo je bio jedan od najistaknutijih umova renesanse koji je spojio srednjovekovno enciklopedijsko znanje sa... »

Nebojša Bradić otvara Pozorje, predsednica žirija Maja Mirković

Danas pre 9 dana
U susret 63. Sterijinom pozorju Sterijino pozorje, 63. po redu, koje se u Novom Sadu održava od 26. maja do 3. juna, svojom besedom otvoriće Nebojša Bradić, pozorišni reditelj, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a.
Iz ove institucije su saopštili i ko su članovi žirija za predstojeći festival pozorišne umetnosti: dvostruka dobitnica Sterijine nagrade za kostim, teoretičarka izvođačkih umetnosti i pesnikinja Maja Mirković će biti predsednica... »

Razgovori o Sterijinom pozorju i drugim temama iz kulture

Radio 021 pre 10 dana
Direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić, u razgovoru sa novinarkom nedeljnika "Vreme" i pozorišnom kritičarkom Natašom Gvozdenović razgovaraće večeras o predstojećem Pozorju, misiji ovog festivala, domaćem dramskom tekstu i svojim knjigama koje se bave Sterijom i dramskim opusom Vide Ognjenović.
Takođe će biti predstavljen i novi broj časopisa Kulttura. Sterijino pozorje je ustanovljeno 1956. kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, u okviru proslave i obeležavanja 150-godišnjice rođenja i... »

Pozorište na tragu prošlogodišnjeg podviga

OK radio pre 15 dana
Komad „Kepler 452-B“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja biće izveden na dve najznačajnije pozorišne smotre u zemlji, dok će „Tri sestre“ Čehova biti odigrane u piščevoj postojbini, Rusiji, što je uspeh sličan prošlogodišnjem podvigu ove kuće.
Vranjance najpre 13. maja očekuje nastup na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Novom Pazaru, zatim 2. juna u Novom Sadu na „Sterijinom pozorju“, dok će finiš ove sezone biti krunisan početkom jula u Omsku,... »

"Bacači prstiju" Ive Brdar najbolji domaći dramski tekst

RTV pre 21 dan
RTV: "Bacači prstiju" Ive Brdar najbolji domaći dramski tekst
NOVI SAD - Povodom Dana Sterijinog pozorja, dodeljena je nagrada za najbolji domaći dramski tekst ove godine. U konkurenciji 88 dela, pobedila je Iva Brdar sa dramom "Bacači prstiju".
Sterijino pozorje je mnogo više od običnog pozorišnog festivala, rekao je u pozdravnoj reči, direktor ove institucije, Miroslav Radonjić, podsećajući na sve aktivnosti Pozorja u šest decenija postojanja, od izdavačke do naučnih.... »

Vremeplov: Osnovano "Sterijino pozorje"

RTV pre 22 dana
RTV: Vremeplov: Osnovano "Sterijino pozorje"
NOVI SAD - 1956 - Odlukom Gradskog veća u Novom Sadu je osnovano "Sterijino pozorje", povodom 150 godina od rođenja i stogodišnjice smrti srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. Svake godine u maju, u Novom Sadu, se organizuje "Sterijino pozorje" i ono je znatno doprinelo unapređenju pozorišne umetnosti kod Srba kao i razvitku dramske književnosti.
Danas je četvrtak, 29. mart, 88. dan 2018. Do kraja godine ima 277 dana. 1461 - U najkrvavijoj bici Rata dveju ruža u Engleskoj, oko 36.000 vojnika pod zastavom dinastije Jork porazilo je kod Toutona u Jorkširu oko 40.000 vojnika... »

Promene: Sterijino pozorje u znaku mladih pisaca

Blic pre 30 dana
Novi selektor Sterijinog pozorja Boško Milin uvrstio je devet predstava u takmičarski program ovogodišnje pozorišne smotre koja će biti održana od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu. U Selekciji nacionalne drame desilo se nešto neočekivano, smanjen je broj dela poznatih autora, a njihova mesta... »

Boško Milin: Klasika budućnosti na Sterijinom pozorju

Dnevnik pre 30 dana
Selekcija za naredno, 63. Sterijino pozorje, je saopštena.
Selektor Boško Milin odlučio se za prilično hrabar i riskantan potez, sudeći po prvom utisku, da izabere mnoštvo “početnika”, praizvedbi široj javnosti nepoznatih pisaca, reditelja, pozorišta koja ne dolaze baš često u glavni program prestižnog festivala. “Švajcarska”... »

Samo drama može da izazove strah i sažaljenje

Danas pre 30 dana
Objavljena selekcija za 63. Sterijino pozorje Ovogodišnje Sterijino pozorje biće održano od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu, a ovogodišnji selektor Boško Milin objavio je izbor predstava u dve selekcije: nacionalna drama i „Krugovi“.
Po njegovim rečima, nakon što su usvojene promene u izboru i tretmanu predstava koje bi trebalo da učestvuju na festivalu, u produkcionom smislu nastalo je nekoliko promena. „Pozorišta, kao i obično, dele sudbinu zemlje u kojoj... »

©2018 Netmark d.o.o.