UNESCO - vesti

Otvoreni mikrofon: Svetski dan poezije u SKC-u

InfoKG pre 15 sati
Tradicionalna manifestacija „Otvoreni mikorofon“, kojom SKC Kragujevac obeležava Svetski dan poezije, održava se sutra od 20 sati u Kontakt galeriji. Svetski dan poezije se u Studentskom kulturnom centru Kragujevac već trinaesti put zaredom obeležava poetskom svetkovinom na koju su pozvani svi koji... »

Gusle - neuništivo "divno čudo" srpske kulture

RTV pre 20 sati
RTV: Gusle - neuništivo "divno čudo" srpske kulture
NOVI SAD - U organizaciji Brankovog kola, u Muzeju Vojvodine, na "Prolećnim Brankovim danima 2019", u tradicionalnoj rubrici "Nematerijalno kulturno nasleđe", predstavljeno je "Pevanje uz gusle", povodom upisa ovog duhovnog elementa Srbije na Reprezentativnu listu Uneska, uvrštenog time zvanično u kulturnu baštinu čovečanstva.
Centralni gost "Prolećnih Brankovih dana" na ovom programu bio je vrhunski narodni gulsar Boško Vujačić, pobednik brojnih takmičenja i guslarskih sabora, laureat visokih nagrada poput Vukove, Zlatnog lika Njegoševog i drugih, te... »

Rejv na istorijskom spomeniku!

Mondo pre 21 sat
Palata Versaj, koju je UNESKO stavio pod zaštitu, ugostiće ljubitelje elektro zvuka!
Jedna od najpoznatijih istorijskih lokacija u Francuskoj dobiće novu namenu – Versaj postaje prostor za elektro žurke! Palata "Kralja Sunca" ugostiće ljubitelje elektro zvuka na žurci koja će biti održana 8. juna ove godine.... »

Ekološki svesni:Đaci iz Srbije među najboljima na svetu

Mondo pre 1 dan
Dvoje učenika osvojilo je zlatne medalje, a čak šestoro đaka beogradske Osnovne škole "Drinka Pavlović" i jedan iz "Gimnazije plus" plasiralo se u finale jednog od najvećih svetskih ekoloških takmičenja za osnovce i srednjoškolce.
Foto: MONDO/Tamara Sekulović U organizaciji Fonda za održivost života ( The Trust for Sustainable Living - TSL), a u partnerstvu sa Uneskom, Univerzitetom Oksford, vladama nekoliko zemalja i brojnim međunarodnim organizacijama,... »

Uspeh beogradskih đaka na svetskom takmičenju iz ekologije

Blic pre 1 dan
Dvoje učenika osvojilo je zlatne medalje, a čak šestoro đaka beogradske OŠ “Drinka Pavlović” i jedan iz “Gimnazije plus” plasiralo se u finale jednog od najvećih svetskih ekoloških takmičenja za osnovce i srednjoškolce. U organizaciji Fonda za održivost života, a u partnerstvu sa Uneskom,... »

Ministarstvo kulture: Tvrđava nije na listi Uneska

Danas pre 2 dana
Povodom upozorenja da bi izgradnja gondole mogla da ugrozi kandidaturu Beogradske tvrđave za svetsku kulturnu baštinu Beogradska tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, nije na Tentativnoj listi svetskog nasleđa kao pojedinačno kulturno dobro.
Postoji inicijativa da se imenuje 17 lokaliteta iz Srbije u okviru nominacije „Granica Rimskog carstva“, a jedan od potencijalnih lokaliteta delom se nalazi na teritoriji Beogradske tvrđave, rečeno je Danasu u Ministarstvu... »

Dačić sa socijalistima sa Kosova o položaju Srba i problemima

Danas pre 2 dana
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić razgovarao je sa predstavnicima opštinskih i okružnih odborа SPS sа Kosova i Metohije o funkcionisаnju lokаlnih sаmouprаvа, zdrаvstvа, prosvete i drugim pitаnjimа položаjа Srbа.
Dačić, koji je i ministar spoljnih poslovа pružio je podršku zаštiti Srbа mаksimаlnim nаporimа koje ulаže u diplomаtskim аktivnostimа nа širenju istine u svetu o stvаrnom položаju Srbа nа Kosovu i Metohiji. Dodaje se da Srbi s... »

Izgradnja gondole i UNESCO

Danas pre 2 dana
Kalemegdanska tvrđava je jedan od najznačajnijih spomenika kulture Republike Srbije.
Tako vredna i izuzetna tvrđava je upisana na TENTATIVNU LISTU UNESCO-a kao deo zbira lokaliteta „Granice rimskog carstva“ koja obuhvataju 62 rimska lokaliteta u Srbiji. Upis na ovu listu UNESCO je odobrio 09. 4. 2015. godine.... »

U Prizrenu je samo 20 Srba: Svetlana se seća kada su Albanci zalupali na vrata, a ona spasla tri komšinice (foto) (video)

Telegraf pre 3 dana
Svetlanina kuća je dva puta u potpunosti bila uništena - 1999. i 2004. godine, a ovu u kojoj živi obnovili su Britanci pre osam godina i od tada nijednu noć nije provela van nje
U Prizrenu petnaest godina posle martovskog pogroma, živi dvadesetak Srba, od ukupno 150.000 stanovnika ovog grada, mahom starijih ljudi, a porušena i spaljena crkva Bogorodice Ljeviške, koja je na listi Uneska, Hram Svetog... »

U Prizrenu danas živi dvadesetak Srba

RTV pre 3 dana
RTV: U Prizrenu danas živi dvadesetak Srba
PRIZREN - U Prizrenu petnaest godina posle martovskog pogroma, živi dvadesetak Srba, od ukupno 150 000 stanovnika ovog grada, mahom starijih ljudi, a porušena i spaljena crkva Bogorodice Ljeviške, koja je na listi Uneska, hram Svetog Đorđa, manastir Svetih arhanđela i zgrada Bogoslovije "Kiril i Metodije su obnovljene.
Nasilje Albanaca, progon Srba i paljenje srpskih svetinja u samom gradu Prizrenu, tog 17. marta doživelo je 60 Srba, koliko ih je u ovo gradu ostalo posle egzodusa 1999. godine, kada ih je na području prizrenske opštine, prema... »

©2019 Netmark d.o.o.