Arhiva » Vesti » Blic 07.01.2016

Meštani knjaževačkih sela u strahu: Nemamo struju, uskoro ostajemo i bez pijaće vode!

Havarija elektronskih vodova, koji su pod težinom leda i ledene kiše pokidani, ostavili su tokom noći oko 80 knjaževačkih sela bez struje. Od ranog jutra su na terenu ekipe Elektrotimoka iz Knjaževca, Bora i Zaječara. Međutim, stanje nije optimistično jer se ova sela prostiru na površini od 1.200 kvadratnih kilometara.

Blic četvrtak, 7. januar 2016.  |  Suzana Božinović

Srećom, seoska domaćinstva se greju na čvrsto gorivo, tako da nema problema sa hladnim prostorijama. Problem koji ih muči jeste potpuni nestanak vode koji ih očekuje za par sati.

Meštani knjaževačkog sela Trnovac takođe su bez struje, a Kostantin Orlić Kokan iz tog sela kaže da je stanje veoma teško.

- U proteklih par dana napadalo je oko pola metra snega. Noćas je temperatura bila izuzetno niska, tako da se i sada čuje drveće kako u daljini puca od hladnoće. Struja je sinoć nestajala u par navrata, a od ranog jutra u potpunosti – kaže nam Orlović.

Iako uz sveću umesto sijalice, on naglašava da je od nestanka struje mnogo veća opasnost koja će nastupiti, a to je nestanak pijaće vode.

Pročitajte još:

OKOVANI LEDOM U Knjaževcu proglašeno vanredno stanje

- Gotovo sva knjaževačka sela imaju svoj seoski vodovod. Vodu u cevi gura seoska pumpa koja radi na struju. Čim se isprazne cevi, obzirom da je pumpa stala, nestaće pijaće vode. I kasnije, kada dođe struja, nećemo imati vodu jer će doći do zamrzavanja cevi, ali i same pumpe – kaže nam Orlović.

Sreća u nesreći je ta što ima puno snega, pa će ga ljudi topiti i tako obezbediti vodu za stoku i živinu.

Meštane svih sela muči i to što su im baterije na mobilnim telefonima gotovo prazne, nemaju gde da ih napune, a veliki broj njih nema fiksni telefon.

Nadležni iz Elektrotimoka kažu da imaju naredbu da ne daju informacije do daljeg, a nezvanično saznajemo da je stanje veoma teško.

- Sneg je dubok, vodovi prolaze kroz šume i teško prohodne krajeve, tako da je stanje na terenu izuzetno teško. Uspeli smo da od jutros u osam sela omogućimo dovod električne energije, ali se stanje menja iz časa u čas. Problem su i grane koje se pod težinom leda lome i padaju na provodnike kidajući ih – saznajemo nezvanično od ekipa na terenu.

Prema njihovoj proceni, ukoliko temperatura ne bude u porastu, postoji mogućnost da sela ostanu bez struje nekoliko dana.

Milomir Dinić, direktor zaječarskog Elektrotimoka, rekao je za "Blic" da se na saniranju štete radi uveliko.

- Na terenu je 20 monterskih ekipa, i to iz Zaječara, Negotina, Knjaževca, Bora, Leskovca, Prokuplja, Pirota, Niša i Vranja. Od jutros su 10-tak sela dobila struju, ali je kod nekih dolazilo do ponovnih prekida. Vodovi su se kidali pod težinom leda, padale su zaleđene grane i kidale ih. Očekujemo da do večeras struju omogućimo meštanima još 15-tak sela, ali se stanje na terenu menja iz časa u čas. Večeras ćemo ponovo imati sastanak, a ujutru se nastavlja sa radom. Ostaće i ekipe iz okolnih gradova, smeštaj im je obezbeđen - kaže direktor Dinić.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Knjaževac Zaječar Sneg Bor

©2018 Netmark d.o.o.