Arhiva » Vesti » Kurir 07.02.2016

Kopija: Dikapriov Povratnik plagijat ruskih klasika

Kurir nedelja, 7. februar 2016.

Film „Povratnik“ u režiji Alehandra Gonzaleza Injaritua, s Leonardom Dikapriom u glavnoj ulozi, ima čak 12 nominacija za Oskara, ali i pregršt scena koje se podudaraju s kadrovima iz nekoliko ostvarenja genijalnog ruskog reditelja Andreja Tarkovskog.

Mnogi portali koji prate kinematografiju pišu o tome da pomenuti kandidat za „zlatnog dečaka“ obiluje plagijatima iz ostvarenja „Andrej Rubljev“ (1966), „Solaris“ (1972), „Ogledalo“ (1975), „Stalker“ (1979) i „Nostalgija“ (1983). Poznavaoci filma napravili su i video koji prikazuje 17 scena.

Inspiracija... Levo scene iz „Povratnika“, a desno originali U jednom intervjuu Alehandro Gonzalez Injaritu priznao je da je u stvaranju svog novog filma bio inspirisan „Adrejem Rubljevim“ i da mu je to jedan od omiljenih filmova.

- Omaž je uobičajena praksa u savremenoj filmskoj industriji. Imitacija je uobičajena u literaturi, slikarstvu - slaže se filmski kritičar Aleksandar Golubčikov.

Film „Povratnik“ je izuzetno ambiciozni projekat, u kojem uz Dikaprija, koji je četiri puta ostao bez Oskara, igra i Tom Hardi. Dobitnik je Zlatnog globusa za najbolji film, najbolju režiju i najboljeg glumca. Inače, Andreja Tarkovskog smatraju jednim od najvećih ruskih reditelja. Pored posla iza kamere, bavio se pisanjem i glumom, a preminuo je 1986. godine u Parizu.

Autor: Ljubomir Radanov,Foto: Printscreen


Objavljeno na sajtu kurir.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Solaris Oskar

©2019 Netmark d.o.o.