Ni u drugom krugu nije izabran predsednik Kosova

Beta 26.02.2016

Poslanici Skupštine Kosova ni u drugom krugu glasanja nisu izabrali predsednika Kosova, pošto ni Hašim Tači niti njegov protivkandidat Rafet Rama nisu dobili potrebnih 80 glasova.<p>Za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova glasala su 64 poslanika, za Rafeta Ramu izjasnila su se dva poslanika, a bilo je 15 nevažećih glasova.</p><p>Poslanici se o kandidatima za predsednika izjašnjavaju tajnim glasanjem.

Posle ovih rezultata u treći krug glasanja idu oba kandidata.

U trećem krugu predsednik je izabran ako za njega glasa 61 poslanik, što je prosta većina od 120 poslanika koliko ima Skupština Kosova.

Ukoliko ni u trećem krugu predsednik ne bude izabran, raspisuju se vanredni parlamentarni izbori.

Za izbor predsednika Kosova prema Ustavu i Poslovniku o radu Skupštine u prva dva kruga je potrebno da kandidat dobije najmanje 80 glasova poslanika, što je dvotrećinska većina ukupnog broja poslanika.

Da bi Skupština mogla da glasa potrebno je da u sva tri kruga glasanja na sednici bude najmanje 80 poslanika.

Trenutno je u sali Skupštine Kosova 81 poslanik. Salu je napustio i poslanik Samoopredeljenja Iljir Deda, koji je bio jedini poslanik opozicije koji je još bio u sali.

U medjuvremenu, opozicija je zatražila da se Deda ponovo vrati u salu i bude član izborne komisije i izrazila sumnju u regularnosti glasanja. 

Policija pregleda šatore koje su ispred skupštine postavili predstavnici opozicije i zahteva njihovo uklanjanje.

(Beta, 02.26.2016)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »