Arhiva » Vesti » Politika 22.06.2016

Nagrada za fotografiju kanjona Rače na Tari

Najbolji radovi konkursa „Viki voli Zemlju”, u organizaciji fondacije koja brine o domaćoj „Vikipediji”, izloženi u Turističkoj organizaciji Srbije u Beogradu

Politika sreda, 22. jun 2016.  |  R. S.

Nacionalni parkovi, rezervati prirode i druga zaštićena prirodna dobra plenili su pažnju profesionalaca i amatera koji su najlepše predele Srbije ovekovečili i postavili u „Vikimedijinu” ostavu, globalnu riznicu slobodnih fotografija, audio i video datoteka na „Vikipediji”.

Pregledavši rekordan broj pristiglih radova na foto-konkursu „Viki voli Zemlju 2016”, žiri je odabrao najbolje. U Turističkoj organizaciji Srbije u Beogradu sinoć su tri najbolja autora dobila laptop, tablet i eksterni hard-disk, neki su pohvaljeni, a ukupno 20 fotografija na kanvas platnu predstavljeno je na izložbi.

Prvu nagradu je osvojio Vladimir Mijailović za fotografiju kanjona Rače na Tari. „Vikimedija Srbije”, fondacija koja se brine o domaćoj „Vikipediji”, treći put zaredom organizovala je ovo takmičenje u prikupljanju fotografija zaštićenih prirodnih dobara. Ove godine oko 1.750 fotografija, duplo više nego prošle godine, poslalo je 139 učesnika iz 116 zaštićenih predela Srbije.

Stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije, u sastavu: geolog Milorad Kličković, biolog Vladan Bjedov i fotograf Dejan Vukićević imao je težak posao. Za polufinale su izabrali čak 94 fotografije.

– Bile su to „slatke muke” za nas iz zavoda, kojima su Srbija i priroda u srcu i na samom vrhu životnih prioriteta. Ponosni smo na sve one koji su prikazali lepote Srbije, što ovaj konkurs postaje tradicija i što iz godine u godinu okuplja sve više fotografa i ljubitelja prirode – rekao je Dejan Vukićević, član žirija.

Beogradska izložba 20 najboljih radova biće otvorena do 29. juna. Sledeća se očekuje na džez festivalu „Nišvil” od 11. avgusta.

Najlepša zaštićena prirodna dobra u Srbiji staće rame uz rame sa svetskom prirodnom baštinom i takmičiti se u izboru za najlepše svetske fotografije, koji na jesen organizuje globalna „Viki” zajednica. Na svetskom nivou ove godine je prikupljeno više od 97.000 fotografija iz 21 zemlje.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.