Arhiva » Vesti » Blic 20.09.2016

Protest zbog otvaranja te Stanari: Prouzokovaćete 1800 smrtnih slučajeva!

Grupa aktivista Centra za zaštitu životne sredine je danas, dan pred otvaranje Termoelektrane u Stanarima, organizovala protest ispred zgrade Vlade RS.

Blic utorak, 20. septembar 2016.  |  ATV

U kombinezonima i sa maskama na licima aktivisti Centra za životnu sredinu simbolično su prikazali, kako tvrde, budući štetan uticaj na stanovništvo.

Uradili su studiju uticaja i izračunali da će zbog zagađenja termoelektrana prouzrokovati oko 1800 smrtnih slučajeva, a sve to kažu, koštaće državu najviše 1,1 milijardu evra.

Računicu su ispisali na ogromni fiskalni račun koji su na protokolu predali predsednici Vlade RS, Željki Cvijanović.

- Čiste termoelektrane na ugalj jednostavno ne postoje. One su prljave koliko god bile moderne, tako da uvek postoji šteta koju će oni da prouzrokuju tako da smo tim povodom izradili zdravstvenu studiju uz pomoć stručnjaka koji su radili za EU po metodologiji Svetske zdravstvene organizacije - rekao je Igor Kalaba iz Centara za životnu sredinu.

Aktivisti ne traže gašenje novoizgradjene TE već da, kako kažu, Vlada ubuduće ne gradi nove.

Njihov performans u Vladi RS su nazvali cirkuskom predstavom.

- Pa baš mislite da je neko odlučio da uloži 550 miliona evra kao što je investitor to odlučio, a da pri tom uzme i ugrozi bilo kakve standarde i napravi neki problem zbog čega posle treba da odgovara. Pa niko nema viška novca da ga ulaže, pa da poslije treba da plaća određene penale, kazne i sličnov-rekla je predsednik Cvijanović.

Iz EFT grupe koja je finansirala projekat, prethodnih meseci su ukazivali na to da su napravili najmoderniju termoelektranu po svim ekološkim standardima.

Ista priča je, tvrde, i kod odlaganja čvrstog otpada na takozvane pepeljare.

“Kao što se vidi, ona je urađena po najboljim iskustvima, svjetskim. To znači da je obložena nepropusnom folijom, da je urađena drenaža, da neće biti mogućnosti pojave nekih odsednih voda koje mogu da odlaze negdje u neke vodotoke i podzemne vode - rekao je pomoćnik direktora za kvalitet i zaštitu okoline TE Stanari, Miladin Trbić.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.