Referenduma u Vojvodini i Kosovu neće biti

Beta 30.09.2016

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da ne može biti organizovan referendum o odvajanju Vojvodine od Srbije, jer oni koji to traže nemaju većinu u Skupštini Vojvodine da bi o tome doneli odluku.

"Referenduma u Vojvodini svakako ne može biti jer o tome treba doneti odluku, a oni koji predlažu taj referendum nemaju većinu da donesu odluku ni u mesnoj zajednici, a kamoli u pokrajinskoj skupštini", rekao je Dačić posle razgovora sa šefom poljske diplomatije Vitoldom Vaščikovskim.

Komentarišući predloge pojedinih satranaka sa Kosova o referendumu o spajanju Kosova i Albanije, Dačić je rekao da je dobro što su se takvi navodi pojavili jer međunarodna zajednica može da vidi da je Srbija bila u pravu i da je suština njihove politike bilo ujedinjenje Kosova i Albanije.

"Mi smo o tome govorili 20-30 godina. Tamo ne žive dva naroda nego jedan narod, to nisu Kosovari nego Albanci koji žive na Kosovu, kao što i Srbi žive na Kosovu", rekao je Dačić i dodao da to pokazuje da se zloupotrebljavala priča o pravu na samoopredeljenje Albanaca na Kosovu.

Dačić je naveo da je albanski narod kroz Albaniju ostvario pravo na samoopredeljnje, a da su na Kosovu Albanci nacionalna manjina u okviru Srbije koja nema pravo na samoopredeljenje.

"Dok im neko ne namigne sa Zapada (referendum) sigurno neće organizovati", kazao je Dačić.

(Beta, 09.30.2016)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »