Izvor: RTS/Svet arhiva vesti 28.11.2016

Putin ne ide na Kastrovu sahranu

RTS 28.11.2016
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Vladimir Putin ne planira da prisustvuje sahrani dugogodišnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra. "Putin je veoma zauzet pripremajući se za redovno godišnje obraćanje naciji, planirano za 1. decembar", rekao… »

Euraktiv: Francuska ima najviše proruskih poslanika u EP

RTS 28.11.2016
Francuska ima najviše proruski orijentisanih poslanika u Evropskom parlamentu, dok Nemačka, Belgija i Holandija imaju najviše antiruskih, pokazala je mapa napravljena na osnovu glasanja poslanika EP o rezoluciji o suprotstavljanju antievropskoj… »

Rusija do sada uništila više od 96 odsto hemijskog oružja

RTS 28.11.2016
Zamenik ruskog ministra industrije i trgovine Georgij Kalamanov izjavio je da je Rusija do sada uništila 96.2 odsto arsenala hemijskog oružja. Kalamanov je na konferenciji zemalja potpisnica Konvencije o hemijskom oružju u Hagu rekao da je Rusija… »

Izrael kupuje 17 borbenih aviona tipa F-35

RTS 28.11.2016
Vlasti u Izraelu su najavile da će proširiti svoju flotu aviona nove generacije tipa F-35, što je, kako se veruje, potez koji će doprineti da se održi vojna prednost nad susedima u regionu Bliskog istoka u narednim godinama. Kabinet izraelskog… »

Bela kuća: Izborni rezultati su izraz volje naroda

RTS 28.11.2016
Iz Bele kuće poručeno je da nema dokaza o izbornoj krađi širih razmera na predsedničkim izborima 8. novembra. Novoizabrani predsednik Donald Tramp objavio je proteklog vikenda tvit u kojem je tvrdio da su postojali milioni nelegalnih glasova i krađe… »

SAD, džamije dobile preteća pisma

RTS 28.11.2016
Četiri džamije u Americi - tri u Kaliforniji i jedna u Džordžiji - dobile su pisma u kojima se preti da će novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp muslimanima učiniti isto što i Hitler Jevrejima, saopštio je Savet za američko-islamske odnose… »

Dojče vele: Referendum u Italiji test za Matea Rencija

RTS 28.11.2016
Posle Bregzita i izbora republikanca Donalda Trampa za američkog predsednika, mnogi smatraju predsedničke izbore u Francuskoj idućim testom za zapadnu demokratiju, ali pre toga će biti održan i referendum o ustavnoj reformi u Italiji 4. decembra… »

Srušio se lovački avion na zapadu Kanade

RTS 28.11.2016
Kanadski lovački avion CF-18 srušio se u blizini malog grada Kold Lejk u provinciji Alberta, na zapadu Kanade, javio je kanadski Si-Ti-Vi njuz. Za sada se ne zna da li ima žrtava, prenosi Rojters. U Kold Lejku se nalazi velika baza kanadskih… »

Fijon: Obnova moći Francuske, saradnja s Trampom i Putinom

RTS 28.11.2016
Kandidat francuske desnice za predsedničke izbore 2017. godine Fransoa Fijon ima za cilj da korenitim liberalnim reformama ojača ekonomsku moć Francuske, temeljno smanji ogromne budžetske deficite i državne troškove, naročito socijalnog osiguranja… »

Gauk za pauzu u evropskim integracijama

RTS 28.11.2016
Imajući u vidu protestne stavove u mnogim zemljama, nemački predsednik Joakim Gauk smatra da treba napraviti pauzu u evropskim integracijama. "U Evropskoj uniji razvili smo veličanstven koncept. Mirovni projekat o čemu se generacije pre nas nisu… »