Arhiva » Vesti » Blic 10.01.2017

Šabačko pozorište, svojevremeno jedino u Srbiji: Sve je počelo oko Božića

Nekada jedini naš teatar obeležilo je prošle godine pozorišni život zemlje kako svojim godišnjicama tako i osnivanjem „Pozorišnog proleća“, festivalom koji se već prvim izdanjem svrstao u sam vrh ovdašnjih teatarskih manifestacija.

Blic utorak, 10. januar 2017.  |  T. Nježić

Pozorišna umetnost u tom gradu u srcu Podrinja beleži 175 godina, a zanimljivo je da je još davne 1826. Joakim Vujić dolazio u Šabac.

Kada je za učitelja u Šapcu postavljen Zemunac Damjan Marinković, odmah je preko Okružnog načelstva tražio od Popečiteljstva prosveštenija da se u Šapcu osnuje teatar…

Tako je počelo. Prvo „teatralno predstavlenije“ Šabac je imao 1840. godine. Te godine, pred Božić, pomenuti profesor pripremio je „Svetislava i Milevu“ Jovana Sterije Popovića. Predstava je u zgradi Šabačke gimnazije izvedena prvog i drugog dana Božića. U to vreme bilo je to jedino pozorište u Srbiji.

U pozorištu, kao i u drugim umetnostima, može posvećeno i vrhunski stvarati i van metropola. Samo to neko treba da vidi i prepozna, kaže Zoran Karajić

Godine 1906. osnovano je profesionalno Šabačko pozorište, a neposredno posle oslobođenja u Šapcu je formirano Narodno pozorište, koje je prvu predstavu izvelo 14. decembra 1944. godine.

A Šabačko pozorište stvarali su pored ostalih: Jurij Rakitin, Mira Stupica, Blaženka Katalinić, Sima Krstović, Đorđe Jelisić, Branko Milenković, Tomanija Đuričko i mnogi drugi.

Poslednjih dvanaest godina čelnik ovog pozorišta Zoran Karajić, koji je uz podršku Saveta tog festivala, inicirao „Pozorišno proleće“, prošle godine obeležio je pola veka glumačkog rada. Kaže sarađivao je sa 72 reditelja, učio tekstove preko 100 pisaca…

- Igrao sam Vojceka, Prospera, Salijerija, Trigorina…. Možda mi je najdraži aplauz bio za Bajazita (predstava „Lazar, veliki knez“, Kruševac, 1988) - kaže kroz osmeh Zoran Karajić. Kao upravnik izborio se sa rekonstrukcijom, vratio u teatar ime Lubiše Jovanovića, osnovao festival….

- Za pola veka rada svojim najvećim uspehom smatram to što se moj cilj i razlog postojanja u teatru polako ali sigurno ostvaruje. A to je da se i u pozorištu, kao i u drugim umetnostima, može posvećeno i vrhunski stvarati i van metropola. Samo to neko treba da vidi i prepozna - zaključuje Karajić.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Pozorište Božić Šabac

©2018 Netmark d.o.o.