Arhiva » Vesti » Politika 11.01.2017

Konsultantska kuća

Politika sreda, 11. januar 2017.  |  Brane Kartalović

Kakva genijalna ideja – dobio si izbore, formirao vlast, izabrao saradnike i rasporedio činovnike, a onda ustanovio da ne možeš, ne umeš da rešavaš probleme, pa si angažovao konsultantsku kuću da radi umesto tebe! Dešava li se to u Kragujevcu?

„Gradsko veće je donelo Program reforme sistema funkcionisanja grada Kragujevca, koji će biti realizovan angažovanjem konsultantske kuće, s obzirom na to da Grad u ovom trenutku nema kapacitet da samostalno realizuje ovako kompleksan program.

Predmet rada konsultantske kuće biće detaljna istraživanja i izrada predloga unapređenja upravljanja kroz projekat organizacione i procesne transformacije Grada.” Tako počinje saopštenje koje je medijima uputilo Gradsko veće, a posle se navodi zbog čega je sve „vlada” Kragujevca morala da pribegne ovom pozivu „u pomoć”.

Kaže se da je Kragujevac, iako je reč o četvrtom po veličini gradu u zemlji, privrednom, kulturnom, zdravstvenom i političkom centru Šumadije i centralne Srbije, poslednjih godina „suočen sa mnoštvom problema finansijske, organizacione i tehničke prirode” koji su kulminirali 2014, kada je „račun grada otišao u blokadu”.

Najveći problemi su višak zaposlenih, stari dugovi, niska efikasnost rada administracije, loša komunikacija između gradskih uprava, javnih preduzeća i ustanova, neodgovarajuća interna finansijska kontrola, slaba naplata komunalnih usluga...

Još se kaže da je sve to posledica nedovoljne informaciono-tehničke opremljenosti, nerealnog planiranja budžeta, neažurnog knjigovodstva, nekontrolisanog zaduživanja...

A pošto je ustanovljeno da ovi problemi „nisu rešavani čitavu deceniju”, konstatovano je da je „zbog važnosti i kompleksnosti procesa neophodno hitno započeti odabir adekvatnog pružaoca konsultantskih usluga”.

O čemu se ovde radi? Zar građani nisu izabrali vlast da rešava probleme? Čemu, uopšte, vlast, ako će sada sve probleme da rešava neka konsultantska kuća?

Da ukinemo izbore, pa da na svake četiri godine raspisujemo konkurs za konsultantsku kuću?

Možda bi to bilo bolje, jeftinije rešenje, jer ovako ispada da će Kragujevčani ubuduće da plaćaju i vlast koja ne može da reši probleme i konsultantsku kuću koja, navodno, može da ih reši.

U Gradskom veću sede „eksperti” za finansije, privredu, poljoprivredu, kulturu, komunalna pitanja, javnu upravu... Pa, ako već priznaju da nisu u stanju da se nose sa problemima, neka se povuku sa svojih položaja, ili neka se, bar, odreknu plata, dok konsultantska kuća ne posvršava poslove.

Ali, zašto se čuditi Kragujevcu, kada je ovaj model već primenjen na nacionalnom nivou. Jer, šta je drugo MMF, nego konsultantska kuća koja upravlja republičkim budžetom i kontroliše tokove „našeg” novca. Stvarno genijalno, prijaviš se za posao, a onda angažuješ nekog drugog da radi umesto tebe. A ti i dalje primaš platu.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Kragujevac Izbori

©2018 Netmark d.o.o.