Arhiva » Vesti » Politika 11.01.2017

Šoškić i Sertić u upravi Kineske banke

Za obavljanje nove funkcije Željko Sertić, bivši ministar privrede i aktuelni v.d. direktor Razvojne agencije , zatražio saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije

Politika sreda, 11. januar 2017.  |  J. R. – B. B.

Kineska banka zvanično je dobila dozvolu za rad u Srbiji, a Narodna banka je rešenje o tome izdala 20. decembra prošle godine. Sedište banke je na Novom Beogradu, u Bulevaru Zorana Đinđića 2a gde je ranije bila centrala Inteza banke.

Prema ranijim najavama, banka bi trebalo da počne da posluje od 20. januara.

Predsednik Izvršnog odbora banke je Liu Sjaofej, a član Slaviša Aleksić. Predsednik Upravnog odbora Kineske banke je Čen Huaju, a članovi su Džang Gang i Agnes Erdos. Bivši guverner NBS Dejan Šoškić i bivši ministar privrede Željko Sertić imenovani su za nezavisne članove Upravnog odbora, objavljeno je na sajtu NBS.

Sertić je trenutno direktor Razvojne agencije Srbije (RAS), a Šoškić je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Željko Sertić podneo je Agenciji za borbu protiv korupcije 30. decembra zahtev za obavljanje funkcije člana Upravnog odbora Bank of China Srbija, kao v. d. direktora Razvojne agencije Srbije i kao raniji ministar privrede. Postupak po navedenom zahtevu je u toku, kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije.

„Politika“ je pitala Agenciju za borbu protiv korupcije kakav je njen stav, to jest, da li li se, zbog prethodne i sadašnje funkcije, Željko Sertić obratio agenciji pre imenovanja u UO Kineske banke i da li mu je agencija dala odobrenje za taj angažman. Podsetimo, Mlađan Dinkić je propustio da se obrati agenciji kada je pre dve i po godine imenovan za člana borda direktora Sberbanke.

Na pitanje „Politike“ zašto nije sačekao odluku agencije (koja mora da je donese u roku od petnaest dana), te šta će da uradi ako ona bude negativna, v. d. direktora Razvojne agencije Srbije Željko Sertić kaže: „Procedura osnivanja banke i dobijanja dozvole za rad traje nekoliko meseci i znatno je komplikovanija od osnivanja uobičajenog privrednog društva. Od momenta kada sam imenovan, u zakonskom roku sam podneo Agenciji za borbu protiv korupcije zahtev za saglasnost za obavljanje druge funkcije. Kao i uvek do sada, postupiću u skladu sa zakonom.”

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije propisuje uslove pod kojima javni funkcioneri mogu da obavljaju i druge poslove i delatnosti i navodi kada su dužni da traže saglasnost agencije.

A član 38. ovog zakona kaže da „funkcioner kome je prestala javna funkcija, dve godine po prestanku funkcije ne može da zasnuje radni odnos, odnosno poslovnu saradnju sa pravnim licem, preduzetnikom ili međunarodnom organizacijom koja obavlja delatnosti u vezi sa funkcijom koju je funkcioner vršio, osim po dobijenoj saglasnosti agencije”.

Nakon dobijanja dozvole za rad i svih propisanih saglasnosti NBS, Kineska banka se upisala u registar privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre.

Kineska državna banka je peta najveća u svetu, a u Srbiji njen osnivač i jedini akcionar je Kineska banka Mađarske.

Prema ranijim najavama Kineska banka iz Beograda pokrivaće kineske investicije u Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Albaniji i u zemljama bivše Jugoslavije.

Banka je zapravo finansijska pratnja za njihove poslove ovde poput onoga što je arapska banka Mirabank za projekat „Beograda na vodi” i za početak, ne očekuje se da će raditi sa stanovništvom. Njihove investicije u Srbiji iznose oko 1,7 milijardi evra računajući kupovinu „Železare, most Zemun–Borča, rekonstrukciju Kostolca, prugu Beograd–Budimpešta, obilaznicu oko Beograda.

Dolazak njihove banke je obrazac po kome posluju svuda gde su investirali, a posle dolaska banke može se očekivati još veća njihova investiciona aktivnost.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Šoškić i Sertić u Upravi Kineske banke

B92 sreda, 11. januar 2017.

Šoškić i Sertić u upravi Kineske banke

RTV sreda, 11. januar 2017.

Šoškić i Sertić u upravi Kineske banke

Novi magazin sreda, 11. januar 2017.

Šoškić i Sertić u upravi Kineske banke

Večernje novosti sreda, 11. januar 2017.

Komentari


©2017 Netmark d.o.o.