Arhiva » Vesti » RTS 11.01.2017

Holandija prva na svetu ima potpuno „zelenu“ železnicu

Nacionalna železnička kompanija u Holandiji je saopštila da je godinu dana pre plana ispunila cilj da se svi njeni vozovi napajaju iz obnovljivih izvora energije.

RTS sreda, 11. januar 2017.
RTS: Holandija prva na svetu ima potpuno „zelenu“ železnicu

Svi holandski vozovi se napajaju strujom koju stvaraju vetroparkovi. „Od prvog januara svi naši vozovi idu zahvaljujući energiji vetra“, rekao je portparol holandske železnice (NS) Ton Bon.

Kompanija za proizvodnju struje „Eneko“ je pobedila na tenderu, koji je pre dve godine ponudila NS, a dve kompanije su potpisale desetogodišnji ugovor u kojem je dogovoreno da od januara 2018. godine svi vozovi koriste električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora.

„Tako smo u stvari postigli cilj godinu dana pre nego što je planirano“, istakao je Bon, dodajući da je to postignuto značajnim uvećanjem kapaciteta vetroparkova širom zemlje i na moru.

Kompanije „Eneko“ i NS su na zajedničkom sajtu saopštile da su oko 600.000 putnika koji dnevno putuju prvi na svetu koji se potpuno prevoze zahvaljujući snazi vetra. Holandska železnica ima oko 5.500 polazaka dnevno.

Jedna vetrenjača za svega sat rada može da napaja voz sa dovoljno energije da pređe oko 190 kilometara. Naredni korak je da se utrošak energije po putniku smanji za 35 odsto do 2020. godine.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Sve holandske vozove pokreće vjetar

Al Jazeera sreda, 11. januar 2017.

Komentari

Ključne reči

Holandija Tender NS

©2017 Netmark d.o.o.