Arhiva » Vesti » RTS 11.01.2017

Maroko, burke zabranjene iz bezbednosnih razloga

U Maroku je iz bezbednosnih razloga zabranjena proizvodnja i prodaja burki, javili su lokalni mediji. Navodno, veliki broj kriminalaca koristi burke kako bi sakrili svoj identitet.

RTS sreda, 11. januar 2017.
RTS: Maroko, burke zabranjene iz bezbednosnih razloga

Zabrana se odnosi na burke koje prekrivaju celo lice, dok većina žena u Maroku nosi marame bez vela ili nikaba.

Iako vlada nije izdala zvanični dokument kojim se zabranjuje proizvodnja i prodaja burki, proizvođačima i prodavačima stižu pismena obaveštenja, odnosno upozorenja kako bi prestali sa proizvodnjom i prodajom, prenosi Independent.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova takođe su obišli prodavnice kako bi upozorili prodavce i krojače i dostavili im pisana obaveštenja o tome, piše Dejli mejl.

Njima je naloženo i da se reše svih burki koje već imaju ili da ih pretvore u nešto drugo u narednih 48 sati ili rizikuju da im sve stvari budu konfiskovane.

Jedan od ministara unutrašnjih poslova rekao je za marokanski portal kako je prekinuto čak i reklamiranje burki u marokanskim gradovima i selima.

Marokanski mediji navode i da je do ovog došlo iz bezbednosnih razloga i da veliki broj kriminalaca koristi burke kako bi sakrili svoj identitet.

Marokanci su podeljenog mišljenja po ovom pitanju - jedni odluku nazivaju smešnom, dok je drugi pozdravljaju i naglašavaju da burka ionako nije deo tradicionalne marokanske kulture.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Maroko zabranio prodaju burki

Radio 021 sreda, 11. januar 2017.

©2017 Netmark d.o.o.