Arhiva » Vesti » Danas 12.01.2017

"Staljin je bio u pravu"

* Da progovori Rusija Solženjicina, Brodskog ili Pasternaka o zlodelima režima u Beogradu devedesetih godina prošlog veka, da jezikom Dostojevskog progovori o Jasenovcu i Srebrenici

Danas četvrtak, 12. januar 2017.  |  Piše: Vuk Drašković Piše: B. R

Dramatično opada doskora većinsko opredeljenje građana Srbije ka Evropi i Zapadu. U naletu je rusofilija.

Jedna davna Lenjinova rugalica upućena "nazoviboljševicima" savršeno pristaje današnjim "nazovirusofilima" u Srbiji. "Od njih stotinu devedeset su nitkovi, devetorica kreteni, a boljševik je samo jedan."

Ko su naši "nazovirusofili"? Sve moćnija mreža službi bezbednosti iz krvavih devedesetih godina minulog veka, ubice iz ratnih i posleratnih eskadrona smrti, ratni huškači i profiteri, mafijaši, optuženi i osuđeni za ratne zločine i genocid, akademici, pisci i sveštenici koji ubice kite vencima nacionalne slave, urednici pobesnelih tabloida i televizija, mnoge stranke, komentatori i analitičari, poslanici i ministri, diverzanti koji, svakoga dana, u svakoj prilici, bacaju bombe na sve izrovaniji drum Srbije ka EU i Zapadu, eksperti za lobotomiju nad nacijom, da zaboravimo šta je juče bilo, da zaboravimo sva naša zla, da zaboravimo sve, sem NATO bombardovanja Srbije.

Ne obožavaju oni Rusiju zbog srpske dijaspore, jer je sva srpska dijaspora na Zapadu i svojim najbližim u Srbiji, svake godine šalje po nekoliko milijardi evra. Ili zbog srpskog izvoza u Rusiju, jer samo na Kosovo i u Bosnu izvozimo više nego u Rusiju i Kinu zajedno. Ne vole oni Rusiju ni zbog njenih donacija Srbiji, jer ih nema.

Koji je onda razlog toj pijanoj ljubavi i zaglušujućoj propagandi koja hipnotiše sve više i više ljudi u Srbiji? Odbrana logora i očuvanje ruševine! Glavni krivci ubistva Jugoslavije, podrum i krov svih zločina koji su zalepili najsramniju mrlju na srpsku istoriju, kopači kosovske jame i sloma, stražare nad Srbijom, kao gavranovi nad zgarištem, čuvaju svoj logor i komandu nad njim. Srbija u EU i NATO alijansi, Srbija na Zapadu, za njih je ono što je toplota za led.

Razumljiva je ambicija Rusije, kao svetske sile, da svoj uticaj proširi svuda gde to može. U Moskvi dobro znaju za posebna istorijska osećanja Srba i Crnogoraca prema ruskom narodu. Rusija je, vekovima, bila uzdanica slobode, nada i molitva da zlo bude savladano. Sadašnja realnost, da su Srbija i Crna Gora, ostrva u okeanu država koje su u NATO savezu i u EU, ničim ne ugrožava niti senči to i takvo pamćenje naroda ni u Srbiji ni u Crnoj Gori. Ovo znaju i u Moskvi, i u Vašingtonu, i u Briselu. Zaista je, onda, začuđujuće da neko u Moskvi za ovdašnje promotere Rusije bira "nitkove i kretene" koji Rusiju predstavljaju kao siledžiju, kao strašilo, kao branu demokratiji, slobodi, istini, pravdi, civilizaciji. Kao guvernera nad logorom, nad ruševinom, nad mržnjom prema susedima, prema Evropi, prema Americi, prema svakome ko traži da se taj logor raspusti i da Srbija ne bude crna rupa na tepihu Evrope.

Nedavno, sa uticajne državne funkcije u Moskvi, i to javno, zaprećeno je Crnoj Gori da "ne sme ponoviti Titov greh iz 1948. godine". Reče ta funkcija: "Staljin je tada bio u pravu", spakova kofere i dođe u Beograd, da bude bliži Crnoj Gori, da bolje čuju pretnju, a da je čuje i Srbija. Ne smete u NATO, ne smete u EU, nikud na Zapad! Naređenje. Ultimatum. Taj je čovek u Beogradu priman sa poštovanjem koje se graničilo sa podaništvom. Nikog, u Beogradu, u decembru 2016, ne beše da ponovi "njet", ono istorijsko "njet", koje je, baš iz Beograda, i to tada komunističkog Beograda, u svemu potčinjenog Staljinu, upućeno Staljinu!

Izgovoreno je nešto drugo. Šef diplomatije Srbije pridružio se suludoj optužbi gosta iz Moskve da su Srbi ugroženi u Crnoj Gori! U patriotskom zanosu iz devedesetih, natuknuo je, doduše hipotetičku, mogućnost proglašenja države Srba u Crnoj Gori. Premeštanje Donbasa ovamo.

Od izborne pobede Donalda Trampa, antievropski mediji u Srbiji, koji dominiraju i sve su militantniji, objavljuju da novi američki predsednik neće dozvoliti članstvo Crne Gore u NATO savezu i da je on, velikodušno, Rusiji "poklonio Srbiju, Crnu Goru, BiH i Makedoniju". Propagiraju, eto, da je i Donald Tramp njima naklonjeni Staljin.

Neki novi vetrovi oglašavaju se u Kremlju. Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje zvanično saopštava da je "normalno i logično" da male države teže članstvu u NATO alijansi, jer je njihova bezbednost u tom savezu "sigurnija i manje ih košta". Pažljivo tumačeći ovaj zaokret, praćen i stavom o potrebi saradnje NATO saveza i Rusije, nameće se zaključak da će Moskva promeniti i svoj sadašnji, po svemu nelogični i nedobronamerni, odnos prema evropskim i evroatlantskim integracijama četiri male balkanske zemlje.

Sa Amerikom i Evropom pomirena i usaglašena Rusija, zemlja sa najbrojnijim slovenskim narodom raskošne duhovne baštine i snage, ne bi bila bauk ni u Varšavi ni u Kijevu, a ovde, na Balkanu, isceliteljska misija takve Rusije bila bi, verovatno, i presudna. Da progovori Rusija Solženjicina, Brodskog ili Pasternaka o zlodelima režima u Beogradu devedesetih godina prošlog veka, da jezikom Dostojevskog progovori o Jasenovcu i Srebrenici, da čujemo tolstojevsku priču o ratu i miru na Kosovu... Da, da, toj Rusiji, a "njet" porukama da je Staljin u pravu.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Srebrenica Rusija

©2018 Netmark d.o.o.