Arhiva » Vesti » Večernje novosti 12.01.2017

Rekord posle "dizelgejta": Skandal ne šteti "Folksvagen grupi"

Objavljeni podaci o prodaji vozila "Folskvagen grupe" pokazuju da njihovom imenu nimalo nije naškodio nezapamćeni skandal vezan za lažno prikazivanje emisije štetnih gasova iz automobila

Večernje novosti četvrtak, 12. januar 2017.  |  P. Ž.

DANAS objavljeni podaci o prodaji vozila "Folskvagen grupe" pokazuju da njihovom imenu nimalo nije naškodio nezapamćeni skandal vezan za lažno prikazivanje emisije štetnih gasova iz automobila, kada je prevareno oko 11 miliona vlasnika vozila širom sveta. Jer, "Folskvagen grupa" je uspela da u 2016. proda 10,3 miliona vozila, što je više nego ikada! To je rast od 3,8 odsto na godišnjem nivou i to u godini kada "Folksvagen" trpi posledice otkrivanja dizel afere u septembru 2015.

Iako će japanska "Tojota", najveći rival nemačkog giganta, tek početkom februara objaviti podatke o svojoj prodaji, vrlo verovatno je da je "Folksvagen grupa" postala najveći proizvođač automobila na planeti.

Najviše vozila grupacija je prodala u Aziji, čak 4,3 miliona. U Evropi je prodaja 4,2 miliona (samo u Nemačkoj 1,3 miliona) a zanimljivo je da je i u SAD, gde je i otkrivena prevara sa emisijom štetnih gasova, zabeležen rast od 0,8 odsto i prodato je oko milion vozila!

DOGOVOR SA SAD

Nemački auto-gigant postigao je dogovor sa američkim regulatorima za rešavanje problema zbog dizel skandala. Kompanija će platiti 4,3 milijarde dolara kazne. Tako će troškovi određeni za rešavanje ovog problema premašiti predviđenih 18,2 milijardi evra!


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Volkswagen Folksvagen

©2017 Netmark d.o.o.