Arhiva » Vesti » Večernje novosti 12.01.2017

Rekordna prodaja novih automobila u Češkoj i Poljskoj

Prodaja novih automobila i na istoku Evrope beleži snažan rast

Večernje novosti četvrtak, 12. januar 2017.  |  V. N.

U ČEŠKOJ i Poljskoj prošle godine je zabeležena rekordna prodaja novih automobila, a Česi su registrovali 259.693 nova automobila, od kojih je svaki treći bio “škoda”.

Prodaja vozila porasla je u Češkoj tokom prošle godine za 12,5 odsto, a najveća domaća fabrika “Škoda” iz Mlade Boleslave držala je 31,7 odsto tržišta novih automobila, saopštio je Savez uvoznika automobila.

Za rekordnu prodaju automobila u 2016, Češka treba da zahvali oživljavanju privrede i ponudi novih modela, s tim što se kupovalo najviše automobila srednje klase i SUV modela, dok potražnja za manjim modelima stagnira.

U susednoj Poljskoj, prodaja novih vozila takođe obara rekorde, pošto je tokom 2016, prema statistici vlade, registrovano 476.000 novih vozila, od čega 412.000 putničkih automobila, što je za 61.000 više nego prethodne godine.

Na poljskom tržištu novih automobila dominira koncern „folksvagen“, a u okviru njega posebno “Škoda”, pošto su se prošle godine najviše kupovale “škoda oktavija” i “škoda fabija” dok je na trećem mestu “opel astra”, koji se proizvodi u fabrici u mestu Glivicena, jugozapadu Poljske.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Poljska Škoda Češka

©2018 Netmark d.o.o.