Arhiva » Vesti » Politika 16.01.2017

„Vikipedija” proslavila 16. rođendan

Politika ponedeljak, 16. januar 2017.  |  Aleksandra Kurteš

„Vikipedija”, najveća onlajn enciklopedija na svetu, koju svako može da uređuje, obeležila je 16 godina postojanja. Rođendansko slavlje za koje je upriličena i torta organizovala je „Vikimedija Srbije”, neprofitna, nevladina organizacija, u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković”. Tim povodom predstavljena je i izložba najlepših fotografija sa foto-konkursa „Viki voli zemlju 2016” koja se može pogledati do 6. februara.

O značaju ove sveobuhvatne riznice znanja govorili su Dragan Satarić, Đorđe Stakić i Miljan Simonović, urednici „Vikipedije”, i Ivana Guslarević, menadžer komunikacija „Vikimedije Srbije”.

„Vikipedija” je nastala kao podrška „Nupediji”, enciklopediji koju su pisali stručnjaci. Danas „Vikipedija” sadrži više od 40 miliona članaka na 250 različitih jezika, a od 2014. godine ima osamnaest milijardi pregleda i oko 500 miliona jedinstvenih poseta mesečno. To je jedini neprofitni sajt u vrhu posećenosti. „Vikipedija” na engleskom jeziku je najveća od 290 „Vikipedija”. Ovu najveću svetsku bazu referenci stvorilo je više od 80.000 dobrovoljaca sa svih meridijana. Neutralnost i slobodno uređivanje je svrstava u najpopularniju alatku za sticanje i deljenje znanja.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.