Izvor: RTS/Svet arhiva vesti 23.01.2017

Fijon za ošštriji odnos prema SAD

RTS 23.01.2017
Kandidat konzervativaca na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj Fransoa Fijon založio se u Berlinu za oštriji odnos prema novom političkom vođstvu SAD. "Mi moramo da se odbranimo istom merom. Trgovina je novo bojno polje globalizma"… »

Tužba protiv Trampa zbog stranih uplata njegovim kompanijama

RTS 23.01.2017
Grupa u kojoj su i bivši pravni zastupnici Bele kuće za etička pitanja podneće tužbu protiv novog predsednika SAD Donalda Trampa zbog toga što je dozvolio svojim kompanijama da prihvataju uplate stranih vlada, čime je prekršio Ustav SAD. U tužbi… »

Sijarto: EU gubi pozicije ako ne izgradi odnose s Rusijom

RTS 23.01.2017
Evropska unija će izgubiti pozicije na međunarodnoj sceni ako ne izgradi obostrano korisne odnose s Moskvom, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, posle razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi. Peter Sijarto je… »

Poplave na Tahitiju

RTS 23.01.2017
Zbog velikih poplava u Francuskoj Polineziji evakuisana su brojna domaćinstava, više od 6.000 kuća je ostalo bez struje i zatvoren je međunarodni aerodrom na Tahitiju. Lokalne vlasti su saopštile da je u ovoj do sada najtežoj poplavi na Tahitiju… »

Novi dekreti, zabrane i otpuštanja u Turskoj

RTS 23.01.2017
Turske vlasti smenile su zamenika direktora državnog fonda koji upravlja konfiskovanim kompanijama i zatvorile dve lokalne televizijske stanice, na osnovu najnovijih dekreta koji su danas izdati, u skladu s merama važećim tokom vanrednog stanja koje je… »

Džihadisti Islamske države proterani iz Mosula

RTS 23.01.2017
Proteravši iz poslednjih "zaostalih džepova" ekstremiste Islamske države, koji su držali položaje istočno od reke Tigar, iračke snage su u potpunosti preuzele kontrolu nad istočnim delom Mosula. "Oružane snage su uspele da potpuno oslobode levu… »

Bela kuća uvodi i brifinge putem Skajpa

RTS 23.01.2017
Bela kuća najavila je da će ove nedelje uvesti četiri sedišta za brifinge putem Skajpa, kako bi omogućila učešće medijima koji se nalaze van Vašingtona. Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da će to omogućiti pristup novinarima koji… »

Sa sajta Bele kuće uklonjena verzija na španskom

RTS 23.01.2017
Španski šef diplomatije Alfonso Dastis istakao je da je Španija je zabrinuta, jer je sa sajta Bele kuće obrisana opcija španskog jezika, ocenivši da to nije dobra ideja u zemlji sa milionima govornika tog jezika. Bela kuća još nije saopštila da… »

Potvrđena veza uhapšenih u Nemačkoj i Austriji

RTS 23.01.2017
Mladić uhapšen u Nemačkoj pod sumnjom da je pripremao napad priznao je da je povezan sa drugim osumnjičenim u Beču koji je bio u kontaktu sa džihadistima u Albaniji, saopštili su nemački istražitelji. U nemačkom mestu Nojs u pokrajini Severnoj… »

Ponovo otvorena vazduhoplovna baza u Arizoni

RTS 23.01.2017
Američka vazduhoplovna vojna baza u Arizoni ponovo je otvorena nakon nepotvrđenih navoda o pucnjavi, saopšteno je iz baze. "Svi zaposleni mogu da se vrate svojim poslovima nakon dvočasovnog zatvaranja", navela je baza na Tviteru, prenosi AP. Prethodno… »