Arhiva » Vesti » Večernje novosti 04.02.2017

Buka zbog ultrazvuka

Da li je aparat iz Doma zdravlja u Srbobranu samovoljno prenet u privatnu ustanovu "Plavi krug". Dr Ilija Gazepov i dr Kornelija Hušći negiraju učešće u zakulisnim radnjama

Večernje novosti subota, 4. februar 2017.  |  Zoran RAJIĆ

OPŠTINU Srbobran ovih dana potresa afera "Ultrazvuk". Prema informacijama koje su potekle iz Doma zdravlja "Dr Đorđe Bastić", iz ove ustanove iznet je ultrazvučni aparat, a nestala je i vaga za merenje pacijenata, kao i termoakumulaciona peć. Navedeno je da su ove stvari prebačene u prostorije Društva za borbu protiv šećerne bolesti "Plavi krug", kojim rukovodi dr Ilija Gazepov, lekar iz Turije i član Opštinskog veća, zadužen za zdravstvo. Napomenuto je i da je imovina otuđena u prisustvu v. d. direktora DZ "Đorđe Bastić" dr Kornelije Hušći, a sve se, navodno, dogodilo u večernjim satima i uz isključene kamere video-nadzora.

Dr Gazepov i dr Hušći odlučno demantuju učešće u bilo kakvim zakulisnim radnjama, kao i priču o tome da svoju budućnost vide u privatnoj klinici u okviru "Plavog kruga".

S druge strane, tvrdi se da je ultrazvučni aparat prenet zato što dr Gazepov uskoro odlazi u penziju i priprema teren za pokretanje privatne prakse, a da nije slučajno ni to što je dr Hušći konkurisala za specijalizaciju iz radiologije, jer bi radila na ultrazvuku u klinici "Plavog kruga".

- Specijalizacija, ako je dobijem, traje pet godina, pa je pitanje kako bih posle toliko vremena mogla da radim na UZ aparatu o kojem je reč, jer je već sad toliko star da će na odgovarajući način morati da bude otpisan. Taj aparat je funkcionalan, jer kad se uključi - radi, ali je isplativije da bude rashodovan nego servisiran. Odluku o tome doneće komisija koju formira UO DZ - rekla je dr Hušći.

U DZ navode da je, posle buke koja se digla, ultrazvučni aparat vraćen iz "Plavog kruga".

- DZ poseduje tri UZ aparata, i sva tri su na svom mestu. Jedan je nabavljen lane, a dva se koriste. Treći, o kojem se govori, van upotrebe je. Gde je u okviru ustanove transferisan, to ne želim da komentarišem - naglasila je dr Hušći.

Dr Gazepov je kazao da ne želi da ulazi u to da li je ultrazvučni aparat negde premešten.

- Kakve to veze ima sa krađom ili malverzacijom? "Plavi krug" je neprofitna organizacija, sa težnjom da preraste u veliki preventivni centar u kojem ć,u posle odlaska u penziju, nastaviti da, kao i dosad, besplatno prenosim svoje znanje. Tražiću da ultrazvučni aparat koji se ne koristi u DZ dobije "Plavi krug", umesto da se nekom proda budzašto - istakao je dr Gazepov.

On je kategorički negirao da je UZ aparat, sa TA peći i vagom, već završio u "Plavom krugu".

- Iz DZ "Đorđe Bastić" jesu nestale stvari, ali to su laptop, novi klima-uređaj, dva EKG aparata i nameštaj od punog drveta iz stare apoteke, a gde je to otišlo, trebalo bi da odgovori prethodno rukovodstvo ove ustanove - rekao je dr Gazepov.

"PROZVANI" INSPIRATORI

DOKTOR Gazepov kaže da je slučaj nestanka UZ aparata isfabrikovalo pet-šest zaposlenih u DZ bliskih bivšoj upravi ustanove, "koja ima prijave državnih institucija zbog nenamenskog trošenja novca".

- Među njima su tehničar koji je u poslednje tri godine po 10 meseci na bolovanju, doktorka koja nema slobodnih termina za pacijente u DZ, ali ih zato prima u privatnoj ordinaciji, kao i specijalista koji akcije "Plavog kruga" prikazuje kao svoje preglede, a ne krije ambiciju da bude direktor DZ - naveo je dr Gazepov.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

zdravstvo

©2018 Netmark d.o.o.