Vučić ne mora da podnese ostavku ako se kandiduje za predsednika

Beta 06.02.2017

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević izjavio je danas da Saša Janković mora da podnese ostavku na mesto zaštitnika građana zbog kandidature za predsednika Srbije, dok premijer Aleksandar Vučić to ne bi morao da učini ako se kandiduje, ali da bi to bilo očekivano s obzirom na to da poziva druge kandidate da to učine.

Ivošević je za agenciju Beta rekao da premijer Srbije ima pravo da uđe u trku za predsednika i ne podnese ostavku na mesto predsednika Vlade, ali da bi to morao da učini sa danom izbora na drugu funkciju.

"Ako Vučić podnese ostavku na mesto premijera pre ulaska u trku za predsednika Srbije, predsednik Srbije Tomislav Nikolić bi dao rok od 30 dana da vladajuća većina izabere novog premijera. Ako se to ne bi dogodilo predsednik Srbije bi išao na raspuštanje Skupštine i parlamentarne izbore. Ukoliko Vučić ne bi podneo ostavku, tehnički bi onog trenutka kada bi postao predsednik morao da odredi rok od 30 dana da se izabere novi premijer", objasnio je Ivošević.

On je istakao da očekuje da, ukoliko se Vučić kandiduje, on podnese i ostavku na mesto premijera jer druge poziva da učine isto.

Kada je reč o ostavci Jankovića na mesto zaštitnika građana o kojoj pišu mediji, Ivošević navodi da je on kao čovek koji drži do prava to morao da učini jer ga na to obavezuje Zakon o zaštiniku građana.

"Po Zakonu, član 10a, on ne može davati političke izjave dok je zaštitnik građana. Zbog toga je očigledno odlučio da započne kampanju i najavio podnošenje ostavke", objasnio je Ivošević.

On ističe da se Janković nikada nije bavio politikom u svom mandatu i da su pitanja slučaja Savamala i incidenti na Paradi ponosa, zapravo bavljenje nadležnostima iz delokruga ombudsmana.

"Iz vladajuće partije i njoj bliski mu prigovaraju mu da se bavio politikom, a posle pitaju kako će za njega neko glasati, a da ne znaju koja mu je politika, što je kontradiktorno", kazao je Ivošević.

Ivošević je istakao da pod uslovom da kandidat vladajuće koalicije bude sadašnji predsednik Tomislav Nikolić, to spada u redovne rokove iako bi, samo tehnički, možda skratio mandat.

Redovne predsedničke izbore trebalo bi da raspiše predsednica Skupštine Srbije do početka marta, odnosno 90 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića koji je zakletvu položio 31. maja 2012.

(Beta, 02.06.2017)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »