Arhiva » Vesti » RTV 08.02.2017

Ptičiji grip u Žablju i Srbobranu

NOVI SAD - U Južnobačkom okrugu registrovana su dva žarišta na kojima su potvrđeni slučajevi ptičijeg gripa. Reč je o opštinama Srbobran i Žabalj.

RTV sreda, 8. februar 2017.  |  RTV (Sanja Homa)
RTV: Ptičiji grip u Žablju i Srbobranu

Zaraza se širi direktnim i indirektnim kontaktom sa divljim pticama, a veterinarska inspekcija svakodnevno vrši kontrole u mesarama i na pijacama. Određene količine mesa su uništene nakon dosadašnjih kontrola a građanima se savetuje da ne kupuju meso bez deklaracije o poreklu.

"Obavili smo kontrole na zelenim pijacama na kojima se uglavnom ne zna poreklo mesa, kao i u opštinama gde su pijačne uprave zabranile prodaju živinskog mesa u slučajevima kada je žarište blizini mesta gde se pijaca nalazi", kaže za Radio-televiziju Vojvodine Olivera Ivkov iz Veterinarske inspekcije.

Dodaje da se ova zaraza ne prenosi na ljude.

"Ona, dakle, nije opasna za ljude, ali opasna je utoliko što bi kontaktom, ukoliko bi neko dirao to zaraženo meso, mogla da prenese u neko dvorište gde ima živih životinja", navodi Ivkov.

Zbog ptičjeg gripa zabrinuli su se i meštani Višnjićeva i Morovića u kojima je proinađena uginula živina. Međutim, na Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu analizom je utvrđeno da nije bila zaražena ptičjim gripom.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Ptičiji grip Novi Sad Žabalj

©2017 Netmark d.o.o.